Naisten maratonilla juostiin sensaatiomainen maailmanennätys
Eilen juoksi Chicagon maratonilla Kenian Ruth Chepngetich uuden naisten maailmanennätyksen 2.09.56. Aika on kovempi kuin Janne Holménin miesten maratonilla vuonna 2008 Rotterdamissa juoksema Suomen ennätys 2.10.46.
Etusuora-sivuston mukaan naisten maratonin uusi maailmanennätys on tiettävästi miesten Suomen ennätystä kovempi kuin yhdessäkään lajissa, joka on arvokisaohjelmassa miehille ja naisille säännöiltään identtinen.
Kun katsoo tämän vuoden naisten maratonin maailmantilastoa, Ruth Chepngetichin juoksema aika on liki kuusi minuuttia kovempi aika kuin toisena olevan juoksijan aika . Kaikkien aikojen naisten maratonin listassa aika on parisen minuuttia kovempi aika kuin toisena listassa olevan aika.
Ruth Chepngetichin juoksema aika uutisoitiin maailmalla sensaatiomaiseksi (ks. myös Reuters – BBC ).
Ruth Chepngetichin aikaisemmista saavutuksista mainittakoon vuonna 2019 Dohan MM-kisojen voitto. Voittoaika Dohan kuumuudessa oli 2.32.43 eli liki 23 minuuttia hitaampi kuin eilen juostu maailmanennätys. Chicagon maratonin hän voitti kolmannen kerran.
****
Mitä sitten muuta pohdintaa ja valvontaa aiheuttaa lajikohtaiset yleisurheilun maailmanennätykset, se jääköön Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA:n ) ja maailman antidopingtoimisto Wadan– tehtäväksi.
****
Yleisurheilun maailmanennätykset
Yleisurheilun kauden 2024 tilastot
Naiset varmaan pärjäävätkin suhteellisesi miehille juuri maratonin kaltaisissa lajeissa. Jos lajina olisi 100 km juoksu niin vieläkin paremmin. Fysiologinen juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tuo käsittämätön vauhti juosta 43 km keskim. 17 sek / 100 m, jos oikein laskin.
Ilmoita asiaton viesti
Joskus kansakoulupoikana juoksin tuota vauhtia. Siis sata metriä.
Ilmoita asiaton viesti
Minun 60 m 7.1, satanen 11.3, maraton 4.15 h. Maraton on riukukinttujen laji, ihan hirveä rääkki.
Ilmoita asiaton viesti
Minultahan ei kysytä, mutta maratonin ennätyksiä ei pitäisi virallistaa. Rata on aina omanlaisensa kussakin kisapaikassa, vaikka se metrilleen olisi saman mittainen.
Tässä epäilyksiä herättää ennätyksen huima parannus. Olisiko ollut vaikka koko matka myötätuulta?
Se toki on vanha juttu, että naisten pitäisi pärjätä suhteessa paremmin pitkillä tai ylipitkillä juoksumatkoilla kuin pikajuoksussa miehille. Olisiko perusteluna se, ettei lihassokerilla yms. pääse koko matkaa ja naisilla on rasvavarastoja elimistössä paremmin?
Ilmoita asiaton viesti
Kysyin tekoälyltä:
Miksi naiset pärjäävät mieheille suhteellisesti ottaen paremmin pitkillä maratonin mittaisilla juoksumatkoilla ja tietysti ylipitkillö matkoilla? Mikä on se fysiologinen tekijä?
_________________________________________________________
Näytä luonnokset
Mielenkiintoinen kysymys! Vaikka on totta, että naiset ovat usein menestyneet hyvin pitkillä juoksumatkoilla, ei ole olemassa yhtä yksinkertaista fysiologista tekijää, joka selittäisi tämän ilmiön kokonaisuudessaan.
Useita tekijöitä vaikuttaa:
Rasvan käyttö: Naiset yleensä omaavat suuremman prosentuaalisen osuuden rasvaa kehossaan verrattuna miehiin. Rasva on tärkeä energianlähde pitkillä matkoilla, joten tämä voi antaa naisille etua.
Hormonaaliset erot: Esimerkiksi estrogeeni voi vaikuttaa siihen, kuinka keho käyttää rasvaa energiaksi. Estrogeenin on havaittu säätelevän rasvahappojen käyttöä lihaksissa.
Lihastyypit: Lihastyypit voivat myös vaikuttaa. Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että naisilla on suhteellisesti enemmän hitaasti väsyviä lihastypejä, jotka sopivat paremmin pitkiin suorituksiin.
Kilpailukulttuuri: Urheilukulttuurissa on historiallisesti ollut enemmän painotusta miesten suorituksille, mikä on saattanut vaikuttaa siihen, että naisten saavutukset eivät ole saaneet yhtä paljon huomiota. Myös harjoittelumahdollisuudet ja valmennus ovat voineet olla erilaiset sukupuolten välillä.
On kuitenkin tärkeää huomata:
Yksilölliset erot: Fyysinen suorituskyky on aina hyvin yksilöllistä, eikä sukupuoli selitä kaikkia eroja.
Muut tekijät: Muut tekijät, kuten ikä, harjoittelu, ravitsemus ja genetiikka, vaikuttavat myös suorituskykyyn.
Tutkimuksen rajat: Vaikka on olemassa tutkimuksia, jotka tukevat näitä teorioita, aiheesta tarvitaan vielä lisää tutkimusta.
Yhteenvetona:
Vaikka naisilla on joitakin fysiologisia ominaisuuksia, jotka voivat edistää menestystä pitkillä juoksumatkoilla, eivät nämä ole ainoat tai välttämättömät tekijät. Myös kulttuuriset, sosiaaliset ja psykologiset tekijät vaikuttavat siihen, kuinka hyvin yksilö pärjää urheilusuorituksissa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä. Maasto on ratkaiseva. Muistan juoksuaikojeni maastokympin, joka kulki erittäin hyvää purupolkua ja paikallisteitä ilman jyrkkiä nousuja ja laskuja Hyrylän- Vantaan rajoilla.
Viimeinen 3 km oli asfalttilaskua
Ruotsinkylän- Hyryläntieltä Korsoon, joka oli kuin nautinnollista pikajuoksua.
Aika oli alle 38 min.
Matka ei ollut metrimitalla mitattu, mutta aika tarkahko.
Ilmoita asiaton viesti