Onko Suomen mitalimahdollisuudet  Niskasten sisarusten varassa  Planican  MM-kisoissa 

Parhaillaan  ovat käynnissä sunnuntaihin 19.02.2023 saakka   jatkuvat   ampumahiihdon  ja alppilajien   MM-kisat.  Ensi viikolla  21.02.2023 alkavat puolestaan   Planicassa  05.03.2023 saakka kestävät  pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat (Official website).

Suomen mitalimahdollisuudet  pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisoissa eivät tällä kertaa ole  kovin suuret. Onko jopa niin, että  Suomen mitalimahdollisuudet   ovat Niskasten sisarusten Kertun ja Iivon  varassa ?  Kauden maailmancuppien perusteella voisi näin päätellä. 

Edellisissä vuoden 2021 Obertsdorfin MM-kisoissa Suomi sai kolme mitalia ( kaksi  hopeamitalia  ja yhden  pronssimitalin) . Planican MM-kisoissa Kerttu Niskasella on hyvät mitalimahdollisuudet perinteisen tyylin 30 km:llä  ja  Iivo Niskaselle perinteisen tyylin 50 km:llä.  Myös skiathlonissa (15 km ja 30 km)   Niskasen sisaruksilla ovat  mitalimahdollisuudet.  Krista Pärmäkoski, joka on ollut monissa arvokisoissa varma mitalihiihtäjä, toivottavasti saa kunnon ajoituksen kohdalleen ja taistelee mitaleista . Nyt ei voi etukäteen sanoa, miten kisat hänen kohdaltaan menevät.

Viestihiihdoissa sprinttiviestit ml  on toki Suomella mitalimahdollisuuksia. Norjan ja Ruotsin joukkueiden lisäksi Saksan, USA:n Ranskan ja Italian joukkueet voivat olla Suomelle  kovana kantona kaskessa. 

Mäenlaskussa ei Suomen taso ole noussut tänäkään talvena ja pääsy karsinnasta itse kilpailuun ja toiselle kierrokselle on tuottanut kauden maailmancupin kilpailuissa  suuria vaikeuksia.

Yhdistetyssä mäkiosuudella kärkiurheilijamme  Ilkka Herola ja Eero Hirvonen  ovat  talven kilpailuissa jääneet  liikaa kärkimaista  yltääksen sitten hiihto-osuudelle aivan  mitalisjoille. Ilkka Herola puolustaa edellisten MM-kisojen  hopeamitaliaan.

***

Näista  alla olevista maailmancupin tämän hetken  taulukoista käy selville, ketkä ovat suosikkeja myös Planican MM-kisoissa:  

Maastohiihto: naiset –  miehet  Mäkihyppy: naiset   –  miehet  Yhdistetty:  naiset  –  miehet

****

Norja tulee olemaan taas mitalirohmu ja maa  johtaa ylivoimaisesti kaikkien aikojen mitalitaulukkoa  ennen Suomea ja Ruotsia.

Tässä yhteydessä ei voi jättää  mainitsematta Kanadassa 27.01-05.02.2023 käytyjä  nuorten MM-kisoja, joissa Suomi saavutti seitsemän mitalia (ks.  taulukko).

****

Mitalisaajat  kaikissa MM-kisoissa  vv. 1925-2021

 

****

Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS)  sulki 01.03.2022 Venäjän ja Valko-Venäjän  osallistumisen kansainväliseen kilpailutoimintaan.Vuosi sitten tähän aikaan olivat vielä käynnissä Pekingin talviolympiakisat (04-20.02.  2022),  joihin molemmat em. maat vielä osallistuivat. Muutama päivä olympiakisojen  jälkeen   24.02.2022  Venäjä hyökkäsi raakalasmaisesti Ukrainaan.

Suomen Hiihtoliitto suhtautuu edelleen kielteisesti venäläisten urheilijoiden ja joukkueiden osallistumiseen kansainväliseen kilpailutoimintaan

Norjan  TV2:n mukaan  Venäjällä muhii  dopingpommi, koska valvonta on tällä hetkellä laiminlyöty.

***

YLE  välittää kattavasti joka päivä Planican MM-kisat. Lahti on toiminut hiihdon maailmanmestaruuskilpailujen näyttämönä vuosina 1926, 1938, 1958, 1978, 1989, 2001 ja 2017. Ylen Elävästä arkistosta voi palauttaa mieliin tapahtumia Lahdessa  järjestetyistä kisoista.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu