Onko Suomi palaamassa yleisurheilun eurooppalaiseksi huippumaaksi

Münchenin EM-kisoissa koettiin illalla taas Suomen huipppuilta.

Miesten 3000 metrin estejuoksussa   Topi Raitanen  juoksi Euroopan mestariksi. Naisten  3-loikassa   hyppäsi Kristiina Mäkelä  hopeatilalle.

Mitali-ilta oli jatkoa keskiviikolle ja seiväshypylle  ja  Wilma Murron Euroopan mestaruudelle.

****

EM-kisojen  mitalitaulukossa  – tässä vaiheessa- paras Pohjoismaa on Norja (3-0-1) .  Suomen mitalisaalis on  (2-1-0)  edellä Ruotsia (0-1-0). Ruotsin mediassa puhutaankin jo odotettua huonommasta menestyksestä.  Kiekonheitossa  pidettiin etukäteen Ruotsin mitalia jopa kahta varmana. Toisin kävi, ei tullut MM-kisoissa, eikä nyt EM-kisoissa. No varma kultamitali on Ruotsille tulossa ainakin miesten  seiväshypyssä.

***

Ennen kisoja otsikoin parikin blogia, että joko Suomen mitaliton kausi yleisurheilussa päättyy. Suomi oli  jäänyt yleisurheilussa mitalitta viime vuosina perätysten monissa arvokisoissa .  Kesäolympiakisat Tokio  2020 (2021)   ja Rio  2016,  ja MM-kisat Eugene 2022,  Doha 2019  ja Lontoo 2017  ja EM-kisat  Berliini  2018 .

Voidaan sanoa, että Suomi on palaamassa  yleisurheilun huippumaaksi – ainakin eurooppalaisella tasolla.

Wikipedian koontitilaston  mukaan Suomen parhaimmat EM-kisat ovat tähän mennessä olleet   vuoden 1934  Torinon EM-kisat 13 mitalilla.  Vuoden 1966 Budapestin ja vuoden   2018 Berliinin EM-kisoissa Suomi jäi mitalitta.

Ylen radioselostajat ovat monta kertaa kysyneet ja aprikoineet, että onko München paikkakuntana jatkumoa Suomen mitaliketjulle. Vuoden  1972 Münchenin kesäolympiakisoissa – 50 vuotta sitten -Suomi saavutti yleisurheilussa neljä mitalia (2 kultamitalia Lasse Viren, kultamitali   Pekka Vasala ja pronssimitali Tapio Kantanen).  Münchenin vuoden 2002 EM-kisoissa  – 20 vuotta sitten – Suomi saavutti kolme mitalia (Kultamitali Janne Holmén, hopeamitali Heli Koivula ja  pronssimitali  Mikaela Ingberg). Joensuulla ja Kalevan kisoilla  on myös kohtalonomainen yhteys, sillä Kalevan kisat on pidetty Joensuussa München arvokisavuonna.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu