Päättyvästä hiihtokaudesta jäi enemmän kysymyksiä kuin tuli vastauksia

Ensi viikonvaihteessa käydään pitkän hiihtokauden viimeiset SM-kilpailut (maastohiihto, mäkihyppy ja yhdistetty)   ja samalla  perinteiset  Ounasvaaran talvikisat.

Jäikö päättyvästä hiihtokaudesta  enemmän kysymyksiä kuin tuli vastauksia tulevien kausien kehityksestä ja menestyksestä.

Suomen mitalisaalis jäi Planican MM-kisoissa vain yhteen miesten  viestimitaliin, kuten tästä linkin mitalitaulukon yhteenvedosta käy ilmi. Mitalimäärä romahti siitä, että saatiin edellisenä talvena Pekingin  vuoden 2022 talviolympiakisoissa.

Suomen mitalisaalis on ollut tosin    monissa MM-kisoissa vain  yksi tai kaksi mitalia ilman kultamitalia  viimeisten 30-vuoden ajalta   (esim.  1974 Falun 0-1-1  –  1993 Falun 0-1-1  –  2013 Val fi Fiemme 0-0-1  –  2015 Falun 0-0-1  –    2019 Seefeld 0-0-1).

 

****

Kauden 2022-2023 maailmancupin tilastot kertovat Norjan laajasta tasosta ja ylivoimasta. Suomen osalta tilastot kertovat tosiasian  edelliskautta/edelliskausia  heikommasta menestyksestä. Kerttu Niskasen “Distance  cupin”  voitto tietysti on huomattava. Mutta esim. yhdistetyssä ja mäkihypyssä  menestys oli vieläkin vaatimattomampaa kuin moneen vuoteen. 

Aiheellista on pohtia, onko tarvetta implementoida  nykyistä Hiihtoliiton strategiaa tarkemmalle tavoitetasolle.

Hiihtoliiton strategian  mukaan slogan kuuluu:”Paras lumella “ .  Tavoite on oltava korkealla, vaikka tällä  hetkellä  tavoite tuntuu kaukaiselta. Yksilöurheililajit  ovat viime vuosikymmeninä menettäneet harrastajia joukkuelajeihin. Lahdessa maaliskuun alussa  käydyissä Hopeasompa -kilpailutapahtumassa  harrastajämäärät osoittivat kasvua. Harrastajamäärän kasvun kautta pohjaa myös tason kasvulle.

*****

Mutta toivoa on paremmasta. Kanadassa 27.01-05.02.2023 käydyissä  nuorten MM-kisoissa  Suomi saavutti seitsemän mitalia (ks.  taulukko).

Ensi kausi  2023-2024 ei ole pohjoismaisissa hiihtolajeissa arvokisavuosi.  Seuraavat Tronheimin MM-kisat  ovat  vuonna 2025 ja   Milano Cortina talviolympiakisat vuonna 2026.

****

Kauden 2022-2023 maailmancupin tilastoja

Miesten maastohiihtoDistance  cup

Naisten maastohiihtoDistance cup

Miesten mäkihyppyLentomäki

Naisten mäkihyppy

Miesten yhdistettyNaisten yhdistetty

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu