Palaako Suomi yleisurheilussa mitalikantaan ?

Penkkiurheilijoiden seurannassa on päällimmäisenä seuraavat kaksi viikkoa tänään alkavat jääkiekon MM-kisat  Suomessa 13-29.05.2022 .

Mutta paljon muutakin urheilua tapahtuu kokoajan. Kansainvälinen  yleisurheilukausi on jo käynnistynyt ja tänään käynnistyy Timanttiliiga Dohassa. Suomalaisittain kiinnostava laji on miesten 3 000  metrin estejuoksu, jossa on  mukana yksi   kesän mitalitoivoistamme Topi Raitanen.  

****

Ensi kesänä käydään MM-kisat heinäkuussa  USA:n Oregonissa  ja elokuussa  EM-kisat  Saksassa  Münchenissä.  Kansainvälinen yleisurheililiitto   WA  ja Euroopan yleisurheiljuliitto  EAA  ovat sulkeneet Venäjän ja Valko-Venäjän  kansainvälisestä kilpailutoiminnasta.

Edellisissä MM-kisoissa vuonna 2019 Dohassa Suomi  jäi mitalitta. Samoin kävi myös  vuoden 2017 MM-kisoissa Lontoossa. Vuoden 2015 Pekingin MM-kisoissa ainoan  mitalin- pronssimitalin toi uransa jo lopettanut Tero Pitkämäki keihäänheitossa. Ks. tästä kaikki käydyt MM-kisat ja lajikohtaiset tulokset  vv. 1983-2019.

Edellisissä  EM-kisoissa vuonna 2018 Berliinissä Suomi jäi mitalitta. Vuoden  2016 EM-kisoissa ainoan mitalin – pronssimitalin – toi jo uransa myös  lopettanut Antti Ruuskanen  keihäänheitossa. Vuoden   2014  Zürichin EM-kisoissa Suomen ainoat mitalit (kultaa ja pronssia) toivat  Ruuskanen ja Pitkämäki keihäänheitossa.   Ks. tästä kaikki käydyt EM-kisat  ja lajikohtaiset tulokset vv. 1934-2018.

Viime kesän Tokion  olympiakisoissa ja myös edellisissä vuoden 2016 Rion olympiakisoissa Suomi jäi yleisurheilussa mitalitta. Lontoon vuoden 2012 olympiakisoissa    ainoan  mitalin- hopeamitalin-   toi Antti Ruuskanen keihäänheitossa.

Ilman Tero Pitkämäkeä ja Antti Ruuskasta olisi Suomen mitalisarakkeessa ollut nolla em. kisoissa. Toivottavasti Suomi  palaa takaisin mitalikantaan yleisurheilussa ja eikä vain yhdessä lajissa.

****

Kaikkien aikojen  mitalitilasto  yleisurheilun  MM-kisoisssa  ja EM-kisoissa .

Arvokilpailukalenteri 2022 

Paavo Nurmi Games 14.6.2022

****

Kauden tilastot (World list  –  Suomi kärkitulokset)  ovat vielä varsin vajavaisia monessa lajissa, mutta päivittyvät lähiviikkoina.

****

Urheilun järjestöväki ja nk. urheilutoimittajat ovat käyneet talven mittaan eriasteista rakentavaa ja vähemmän rakentavaa  keskustelua julkisuudessa  johtamisesta ja tasa-arvosta sekä ilmenneistä epäkohdista. Näin katsomon puolelta on välillä näyttänyt ja tuntunut, että on ollut helppo  tikun nokkaan toista järjestöä ja lajiliittoa kuin katsoa myös omaa liiittoa. Itse suosittaisin  kaikille,  että   pidetään ensin  oma porstua kunnossa ja mallikelpoisena (ml vastuut ja työnjako päättävän elimen puheenjohtajiston  ja toimivan johdon välillä) , niin siitä ne hyvät käytännöt leviää laajalti muidenkin toimintatavaksi.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu