Ralliautoilun MM-sarjan pisteet jaetaan uudella tavalla ja se voi johtaa yllätyksiin

Ralliautoilun MM-sarja käynnistyy tällä viikolla legendaarisella Monta Carlon  rallilla. Kalenterin   mukaan kaudella ajetaan yhteensä 13 osakilpailua.

Meitä suomalaisia yllätti, – ehkä osaa järkytti -, ettei kausien 2022  ja 2023  maailmanmestari  Kalle Rovanperä  aja kaikkia osakilpailuja alkavalla  kaudella. Uutinen uutisoitiin näyttävästi maailmalla moottoriurheilun piirissä.

Toinen melkoinen muutos on, että  MM-sarjan pisteet jaetaan uudella tavalla ja voi johtaa yllätyksiin.

MM-sarjan uusi pisteytys kaudella 2024 (lähde)

Lauantain päätteeksi jaettavat pisteet:
18–15–13–10–8–6–4–3–2–1

Sunnuntain erikoiskokeiden pisteet:
7–6–5–4–3–2–1

Power Stage -erikoiskokeen pisteet:
5–4–3–2–1

Pisteytystapa koskee ainoastaan WRC-luokan kuljettajien ja valmistajien MM-sarjaa. Muissa luokissa kisasta saa jatkossakin pisteitä vain kokonaistilanteen perusteella järjestyksessä 25–18–15–12–10–8–6–4–2–1

→ On hyvinkin mahdollista, ettei yksittäisen  osakilpailun voittaja saa voitostaan korkeinta pistemäärää, kuten oli ennen.  Maailmanmestariksi voi myös nousta kuljettaja, joka ei voita yhtään kauden osakilpailua. 

→   Monien mielestä MM-sarja kaipaisi  lisää automerkkejä mukaan säilyäkseen elinvoimaisena ja kilpailullisena.  Uusien tallien mukaantuloa  rajoittaa autojen  hinnat ja  ylläpidon  suuret kustannukset. Autosport-lehti uutisoi viime syyskuussa, että hybriditekniikka muodostaa  perustan MM-sarjan pääluokan WRC 1- luokan autoille   vuodesta 2027 alkaen. Siirtyminen täyssähkö- tai vetyautoihin on vielä  epätodennäköistä.

****

WRC -virallisen sivuston mukaan alkavalla kaudella kilpailee WRC1 mestaruudesta vain kolme  tallia. WRC-1 kuljettajia  on koko kauden tai osan kautta ajavia tämänhetkisen tiedon mukaan  11.

Ketkä ovat sitten suosikkeja kauden maailmanmestariksi. Kolme nimeä nostan tähän esille: Toyota tallin  Elfyn Evans , Hyundai tallin Thierry Neuville  ja  Ott Tänäk. Kumpikohan on tallin ykköskuljettaja ? Ilman osakilpailun voittoa kaudella tuskin jäävät  Toyota -tallin Sebastian Ogier  ja Kalle Rovanperä.  Tämä sekoittaa osaltaan MM-pisteiden jakautumista kärkitallien kesken.   WRC-1 luokassa  Hyundai  tallissa ajaa osan kauden kilpailuista myös Esapekka Lappi.

***

Useita suomalaisia kuljettajia (yhteensä toistakymmentä) ajaa alkavalla kaudella  WRC 2  ja WRC 3  -luokissa. Vuoden kuluttua sieltä nousee todennäköisesti uusia   suomalaisia WRC 1- luokan kuljettajiksi.

***

WRC1 maailmanmestariluettelossa   on paljon suomalaisia:

Ari Vatanen1981Hannu Mikkola1983Timo Salonen1985, Juha Kankkunen1986198719911993 -,  Tommi Mäkinen1996199719981999  –  Marcus Grönholm20002002 –  Kalle Rovanperä20222023 

Lisäksi Markku Alén  kaudella 1978  voitti  FIA Cup -mestaruuden (FIA Cup for Drivers Champion) ja on tuossa em. MM-luettelossa mukana.

List of World Rally Championship records

***

MM-rallin lähetykset MTV Maxilla ja MTV Katsomossa kaudella 2024.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu