Ruotsi ei voittanut paremmuuttaan, vaan Suomen monien lajien tason huonommuuttaan

Perinteinen  yleisurheilumaaottelu Ruotsia vastaan on käyty. Ruotsi voitti  molemmat  naisten ja miesten maaottelut.  Kaikkien aikojen tilastossa Suomi on voittanut miesten maaottelun luvuin 46-35  ja vastaavasti Ruotsi naisten maaottelun luvuin 46-25.

Huomiota kiinnittää kehitys viimeisen 10-vuoden aikana (vv. 2011-2021) . Ruotsi on voittanut naisten ja miesten maaottelun 9 kertaa ja Suomi 2 kertaa. Kun vertaa maiden tämän vuoden tilastoja (Ruotsi  –  Suomi), vastauksen saa sieltä. Ruotsin yleisurheilun taso on  ja ollut jo vuosia paljon paremmalla  laveammalla pohjalla kuin Suomen.

Sinivalkoisin lasein väitän, ettei Ruotsi  voittanut  tänäkään vuonna miesten maaottelua paremmuuttaan, vaan Suomen monien lajin tason  huonommuuttaan, etenkin juoksumatkoilla (400 – 10 000 m). Topi Raitanen on harvoja poikkeuksia, joka on voittanut maaottelussa kolmella matkalla ( 1 500 m, 5 000 m ja 3000 m ej). Valmennusjohdolla riittää monissa lajeissa  paljon töitä samaan aikaan, että varmistetaan olosuhteet  kansainvälisellä tasolla jo oleville urheilijoille jatkaa urheilua.

Samaan aikaan, kun aikuisten tulostasossa on paljon kohennettavaa, nuorten menestys ikäluokkansa arvokisoissa  antoi monta ilonaihetta. Suomen nuoret saavuttivat yhteensä 13 mitalia ja  olivat tuolla määrällä Pohjoismaista parhain (World Athletics U20 –  European Athletics U23   ja U20 ).

****

Ennen Ruotsi -ottelua kiinnitin  täällä blogissani huomiota  eräiden maajoukkueurheilijoiden  poisjääntiin maaottelusta ja  omiin ilmoituksiin, että “kausi oli tässä”.  Asian  polemisointi   näyttää nousevan pinnalle, eikä se  koske pelkästään yhtä urheilijaa. Ennen ei tullut kysymykseen  yksin urheilijoiden omaan ilmoitukseen perustuvat poisjäänti-ilmoitukset.

****

Ensi vuonna Ruotsi -ottelu  palaa  Olympiastadionille.  Ensi vuonna vietetään myös Helsingin  vuoden 1952  kesäolympialaisten 70-vuotisjuhlaa. Tokion olympiavuoden jälkeen arvokisoja riittää ensi vuodelle, sillä  vuonna 2022  ovat aikuisten MM-kisat  Oregonissa  ja EM-kisat    Munchenissä.

****

Suomi  Ruotsi urheilumaaottelu on klassikko    ja on tällä hetkellä  ainoa lajissaan kansainvälisessä yleisurheilussa.  Molemmille maille maaottelu on tärkeä vuosittainen tapahtuma. Muistamme  viime vuodelta, että Ruotsin  yleisurheiluliitto vetosi maan  hallituksen kautta, että maaottelu koronapandemiasta huolimatta pidettäisiin Tampereella.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu