Ruotsi ei voittanut paremmuuttaan, vaan Suomen monien lajien tason huonommuuttaan
Perinteinen yleisurheilumaaottelu Ruotsia vastaan on käyty. Ruotsi voitti molemmat naisten ja miesten maaottelut. Kaikkien aikojen tilastossa Suomi on voittanut miesten maaottelun luvuin 46-35 ja vastaavasti Ruotsi naisten maaottelun luvuin 46-25.
Huomiota kiinnittää kehitys viimeisen 10-vuoden aikana (vv. 2011-2021) . Ruotsi on voittanut naisten ja miesten maaottelun 9 kertaa ja Suomi 2 kertaa. Kun vertaa maiden tämän vuoden tilastoja (Ruotsi – Suomi), vastauksen saa sieltä. Ruotsin yleisurheilun taso on ja ollut jo vuosia paljon paremmalla laveammalla pohjalla kuin Suomen.
Sinivalkoisin lasein väitän, ettei Ruotsi voittanut tänäkään vuonna miesten maaottelua paremmuuttaan, vaan Suomen monien lajin tason huonommuuttaan, etenkin juoksumatkoilla (400 – 10 000 m). Topi Raitanen on harvoja poikkeuksia, joka on voittanut maaottelussa kolmella matkalla ( 1 500 m, 5 000 m ja 3000 m ej). Valmennusjohdolla riittää monissa lajeissa paljon töitä samaan aikaan, että varmistetaan olosuhteet kansainvälisellä tasolla jo oleville urheilijoille jatkaa urheilua.
Samaan aikaan, kun aikuisten tulostasossa on paljon kohennettavaa, nuorten menestys ikäluokkansa arvokisoissa antoi monta ilonaihetta. Suomen nuoret saavuttivat yhteensä 13 mitalia ja olivat tuolla määrällä Pohjoismaista parhain (World Athletics U20 – European Athletics U23 ja U20 ).
****
Ennen Ruotsi -ottelua kiinnitin täällä blogissani huomiota eräiden maajoukkueurheilijoiden poisjääntiin maaottelusta ja omiin ilmoituksiin, että “kausi oli tässä”. Asian polemisointi näyttää nousevan pinnalle, eikä se koske pelkästään yhtä urheilijaa. Ennen ei tullut kysymykseen yksin urheilijoiden omaan ilmoitukseen perustuvat poisjäänti-ilmoitukset.
****
Ensi vuonna Ruotsi -ottelu palaa Olympiastadionille. Ensi vuonna vietetään myös Helsingin vuoden 1952 kesäolympialaisten 70-vuotisjuhlaa. Tokion olympiavuoden jälkeen arvokisoja riittää ensi vuodelle, sillä vuonna 2022 ovat aikuisten MM-kisat Oregonissa ja EM-kisat Munchenissä.
****
Suomi –
Ruotsi urheilumaaottelu on klassikko ja on tällä hetkellä ainoa lajissaan kansainvälisessä yleisurheilussa. Molemmille maille maaottelu on tärkeä vuosittainen tapahtuma. Muistamme viime vuodelta, että Ruotsin yleisurheiluliitto vetosi maan hallituksen kautta, että maaottelu koronapandemiasta huolimatta pidettäisiin Tampereella.
Vertasin Kalevan kisojen tulostasoa 50 vuoden takaiseen ja huomasin, että useimmissa lajeissa tulos oli tuolloin parempi. Olen melko varma, että Sama pätee Ruotsi-otteluun. Varsinkin kestäyysjuoksun tulostaso on nykyään sellainen, että siitä ei 50 vuotta sitten olisi osattu uneksiakaan, siis negatiivisessa merkityksessä.
Ilmoita asiaton viesti
Samaan johtopäätökseen tulee. Onhan toki Ruotsillakin monia heikkotasoisia lajeja, mutta Suomella nykyään enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin puolelta kuuluu melko kovaa tekstiä Suomen yleisurheilusta ja käydystä maaottelusta.
Aftonbladetissa Mats Wennerholm ruoskii Suomen yleisurheilua, että jos Suomen yleisurheilijat eivät nosta tasoaan, Finnkampenista ei voida puhua kampenina.
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/oWk26j/wennerholm-finland-far-hoja-sig–annars-kan-vi-stryka-det-dar-med-ka/salesposter?useFlexbox=true&shared=false&reason=denied
Ilmoita asiaton viesti
Ei tilanne aivan näin synkkä ole!
Suomalaisurheilijoista vaan liian monet epäonnistuivat syksyn kylmyydessä. Pahimmin Vilma Murto. Suomalaishuippuja taisi myös olla enemmän pois kuin vastaavia ruotsalaisia?
Tosin on lajeja joissa Suomen nykyinen tulostaso on onneton. Esimerkiksi miesten kiekonheitto ja kuulantyöntö.
Tytöt ja pojathan kamppailivat tasapäisinä. Voidaan olettaa, että tulevia hyviä aikuisia finnkampenilaisia astuu heistä näyttämölle.
Ilmoita asiaton viesti