Ruotsi -ottelu yleisurheilukauden huipennus

Tulevassa viikonvaihteessa on vuorossa jälleen vuosittainen yleisurheilumaaottelu Ruotsia  vastaan.

Ensimmäinen Ruotsi-ottelu käytiin vuonna 1925 Helsingin Eläintarhan kentällä. Tuolloin maaottelu käytiin  vain miesjoukkueilla.  Naisten Suomi-Ruotsi maaotteluja on käyty vuodesta  1964  lähtien.  Naisten kolmen maan (Suomi-Ruotsi-Tanska )  maaotteluja käytiin jo vv. 1951-1963.

Ylen Elävä arkisto  palauttaa mieliin maaottelun koskettavia tapahtumia vuosien varrelta.

****

Turvaudun tässä jääviyssyistä Ruotsin puolella laadittuun   paperimaaottelulaskelmaan.  Laskelman mukaan Ruotsi on selvä suosikki miesten maaottelussa. Naisten maaottelu näyttää sen sijaan paperilla tasaiselta. Paperilla ei maaottelua etäkäteen ratkaista. Sen osoitti vuoden 2018  Tampereella käyty miesten maaottelu. Etukäteissuosikki Ruotsi menetti maaotteluvoiton viimeisessä lajissa 1 500 metrin juoksussa .

Tänä vuonna miesten maaottelun ratkaisuksi ja Ruotsin voitoksi voivat koitua juoksumatkat  400-10 000 m sekä kenttälajeista kiekonheitto ja kuulantyöntö Suomen heikon tason vuoksi. Naisten puolella Suomen joukkueen  eräät loukkaantumiset ja poissaolot voivat auttaa Ruotsia voittoon.

Näistä poissaoloista haluan tässä todeta, että SUL:n pitäisi terästää otettaan maajoukkueurheilijoiden pelisäännöistä. Viikkoa ennen maaottelua  urheilijan omat  ilmoitukset, että kausi oli tässä – tuntuu epäoikeudenmukaiselta –  muita maajoukkueen urheilijoita kohtaan.

Maaottelun voittojen määrässä Suomi johtaa miesten maaottelua luvuin 46-34. Ruotsi johtaa puolestaan naisten maaottelua  voittojen määrässä luvuin 45-25.

****

Joukkueet:   Ruotsi    –          Suomi

Maiden kärkitulokset:  Ruotsi  –  Suomi

Maiden mestaruuskilpailujen tulokset:  Ruotsi  –  Suomi

 

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu