Salpausselällä kilpaillaan juhlakisoissa tulevassa viikonvaihteessa
Tulevassa viikonvaihteessa kilpaillaan Suomen hiihtourheilun päänäyttämöllä Lahden Salpausselällä 100-vuotisjuhlakisoissa.
Kisat saivat alkunsa vuonna 1922, kun Lauri ”Tahko” Pihkala kirjoitti artikkelin Holmenkollenin veroisten kilpailujen saamisesta Suomeen. Ensimmäiset kilpailut järjestettiin 03-04.02.1923. Blogin pituuden pitämisenä tiiviinä, lue tästä kisojen historia ja jäljempänä muista blogin linkeistä tulokset eri vuosilta sekä maailmancupin tilanne.
Kisat on peruttu vain kolme kertaa. Vuonna 1930 kisat peruttiin lumenpuutteen vuoksi. Vuonna 1940 kisat esti talvisota. Vuonna 1942 ei järjestetty varsinaisia Salpausselän kisoja.
Kisojen historiassa lajivalikoima on vuosien mittaan vaihdellut, eikä enää taida olla paluuta vanhaan lajivalikoimaan. Viimeisen kerran esim. miesten 50 km hiihdettiin vuonna 1986.
Lahden Salpausselällä on pidetty pohjoismaisten hiihtolajien maailmanmestaruuskisat seitsemän kertaa eli vuosina 1926 – 1938 – 1958 – 1978 – 1989 – 2001 – 2017.
*****
Tämän vuotiset Salpausselän kisat käydään ajankohdaltaan tavallista myöhempään, maaliskuun viimeisenä viikonvaihteena.
Pohjoismaisten hiihtolajien (maastohiihto ja yhdistetty) kauden 2022-2023 viimeiset maailmancupin (Tilanteet: Maastohiihto – mäkihyppy – yhdistetty) osakilpailut käydään samalla Lahdessa.
***
Salpausselän kisojen tulokset 1923-2022
Ylen Elävässä arkistossa on Salpausselän kisojen unohtumattomia tapahtumia.
Suomen joukkueet huomenna alkavissa Salpausselän kisoissa.
https://hiihtoliitto.fi/pohjoismaisten-lajien-maailmancupit-huipentuvat-lahdessa-suomen-joukkueet-salpausselan-kisoihin-nimetty/
Ilmoita asiaton viesti
”Elävässä arkistossa on Salpausselän kisojen unohtumattomia tapahtumia.”
On ja paljonkin!
Taitavat sellaisiksi muisteloiksi vaan jäädäkin suomalaisten osalta näissä juhlakisoissa. Uutta unohtumatonta muisteltavaa ei näytä syntyvän.
Mihin olet menossa suomalainen hiihtourheilu??
Ilmoita asiaton viesti
Kaiken kaikkiaan koko kaudesta on jäänyt aika valju muisto. Miesten puolella pelkästään norjalaisia ja naisten puolella ruotsalaisia muutamalla norjalaisella höystettynä. Maailmancupin uusi pistelaskusysteemi nosti Kertun voittajaksi normaalimatkoilla, vaikka muuten menestys oli vain keskinkertaista.
Eipä ole ennen jäänyt näin monia kisoja katsomatta. Muutamat kisat olen katsonut jälkikäteen, kun olen nähnyt tuloksista, että on ollut muutakin kuin norjalaisten ylivoimaa. Venäläisten mukana olo olisi tuonut edes jonkinlaista kilpailuasetelmaa.
Ilmoita asiaton viesti