Suomalaisia aikaisempaa  enemmän kärkipäässä Euroopan  yleisurheilutilastoissa

Koronapandemian  leimaama  yleisurheilukausi on päättymässä.  Perjantaina  käydään vielä Dohassa Timanttiliigan kilpailut.  Mukana on varsin nimekäs  joukko yleisurheilun huipulta.

Kansainvälisessä kalenterissa on vielä mm. maastojuoksun EM-kisat (Dublin-Fingal, Irlanti) ja puolimaratonin MM-kisat(Gdynia, Puola).  Suomessa on vielä kalenterissa mm.  maastojuoksun, maantiekävelyn ja maratonin SM-kisat.

****

On siis aika katsoa kauden 2020  tilastoja meiltä ja muualta.  Kauden kilpailukalenteri meni paljolti uusiksi, kun sekä  Pariisin EM-kisat että  Tokion olympiakisat peruttiin tältä vuodelta. 

 Tilanne 24.09.2020:  World Athletics       –   World Rankings (päivittyy myöhemmin)

Muutaman nimen maailman tilastosta  nostan esille:

Kauden paras yleisurheilija mielestäni on sisä-ja ulkoratojen ME-seiväshyppääjä Armand Duplantis. Hänen lisäksi  miesten puolelta nostan esille 400 metrin aitajuoksussa Karsten Warholmin, kuulantyönnössä  Ryan Crouserin  ja kiekonheitossa Daniel Ståhlin sekä keihäänheitossa  Johannes Vetterin.  Lisäksi  maininnan arvoista on, että Joshua Cheptehei juoksi 5 000 m:llä maailmanennätyksen. Toki moni muukin nimi olisi esille noston arvoinen, kuten Euroopan ennätyksen 1 500 m:llä juossut Jakob Ingebrigtsen.

Naisten puolelta on vaikeampi nostaa yhtä tai kahta nimeä muiden edelle.  Nostan  tässä esille   viime kauden kaksinkertaisen maailmanmestari Sifan Hassanin, joka juoksi tunnin juoksun maailmanennätyksen Brysselin Timanttiliigan kisoissa. Tunnin juoksu  ei ole EM- ja olympialaji. 

 

****

Kotimaan osalta miesten puolelta nostan  esille:  Aaron Kangas on  maailman tilaston viides (Euroopan tilaston neljäs) moukarinheitossa ja Kristian Pulli  on  samoin maailman tilaston viides  pituushypyssä (Euroopan tilaston ykkönen). Topi Raitanen on estejuoksussa maailmantilaston kuudes ja Euroopan tilaston kolmas. Miesten keihäänheitossa paras suomalainen löytyy vasta sijalta 18,  jota alempaa sijoitusta ei  vuosikymmeniin ihan heti muistu mieleen

Naisten puolella  on  maailman ja Euroopan  tilaston viides Annimari Korte ja Nooralotta Neziri kahdeksas (Euroopan tilaston seitsemäs)  naisten 100 m:n aitajuoksussa sekä Kristiina Mäkelä maailman tilaston seitsemäs (Euroopan tilastossa toinen)  3-loikassa. Moukarinheitossa  Krista Tervo on yhdeksäs ja Silja Kosonen yhdestoista Euroopan tilastossa. Maria Huntington on 7-ottelussa Euroopan tilaston 10:s. Myös  Ella Junnila  löytyy sijalta 10 Euroopan tilastossa. Wilma Murto on seiväshypyssä Euroopan tilastossa  yhdeksäs.

Ainakin Euroopan tasolla maanosan mestaruuskisoissa Suomella olisi ollut tänä vuonna  useita mitali- ja pistesijaehdokkaita.

Euroopan tilastot 2020  – Suomen tilastot 

****

Kotimaan urheilutapahtumien osalta  nostan esille vaativissa olosuhteissa läpiviedyt  Paavo Nurmi Games  (11.08.2020),  Kalevan Kisat  (13-16.08.2020),  Suomi-Ruotsi  -maaottelu (05-06.2020) ja Motonet GP -kisat   (Jyväskylä 08.07.2020, Lahti 15.07.2020, Kuortane 01.08.2020 ja Espoo 05.08.2020).

0
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu