Suomen huippu-urheilun nykyinen tila manattu pohjalukemiin

Pari viikkoa sitten  antoi  opetustus- ja kulttuuriministeriön perustama asiantuntijaryhmä raportin Suomen huippu-urheilun tilasta  ja tulevaisuudesta.

Raportti antoi karun ja kaunistelemattoman kuvan maamme  huippu-urheilun tilasta  ja tulevaisuudesta: “Pudonnut kauas maailman johtavista urheilumaista”

Raportti koostuu yhteenvedosta ja kolmesta erillisraportista.

Professori Karl-Erik Michelsen

Suomalainen huippu-urheilu tarvitsee luottamusta : Huippu-urheilun arviointiryhmän loppuraportti

Näyttelypäällikkö Kalle Rantala 

Huippu-urheilu ja menestyksen mittarit suomalaisten lajiliittojen strategioissa

Erikoistutkija Kati Lehtonen 

Katsaus urheilun muutosprosessin tavoitteisiin ja nykytilaan johtamisen, hallinnon ja rakenteiden näkökulmasta

Apulaisprofessori Markku Jokisipilä

Huippu-urheilu osana suomalaista yhteiskuntaa ja kulttuuria

****

Suomen urheiluelämään on haettu muutosta aiemminkin. Moni muistaa syistä tai toisesta   Huippu-urheilun muutostyöryhmän  (HUMU:n loppuraportti).   Raportin visiona oli olla  olla paras Pohjoismaa 2020 urheilumenestyksen, urheilujärjestelmän toimivuuden ja urheilun arvostuksen osalta. Mutta eipä ole , kuten tämä tuore raportti sen kaunistelematta ja koruttomasti kertoo. Tuon  huippu-urheilun muutostyöryhmän toiminnan seurauksena  kuitenkin päätettiin perustaa  Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö johtamaan ja koordinoimaan suomalaista huippu-urheilua.

***

Mitä sitten “kättä pitempää” tässä tuoreessa asiantuntijaryhmän  raportissa  esitetään Suomen huippu-urheilun nostamiseksi.

Loppuraportin sivulla 25 todetaan:

“Jotta Suomi pääsisi jälleen kansainvälisen huippu-urheilun kasvu-uralle, Suomessa on panostettava selvästi nykyisestä enemmän kilpaurheilun kehittämiseen. Se on nostettava julkisen liikuntapolitiikan keskiöön ja sen tarpeet on otettava huomioon taloudellisessa ja henkisessä resursoinnissa”

Amen ja plottis.   Kuopion torilla olisi saatu yhtä pitävä vastaus :   suattaahan olla noinnii, mutta suattaahan tuo olla toisinnii.

****

Suomen Olympiakomitean syyskokouksessa  20.11.2021 päivitetyssä strategia-asiakirjassa  (sivu 14) todetaan:

Suomi on laaja-alaisissa huippu-urheiluvertailuissa (GSN/WRCES) maailman 20 parhaan valtion joukossa sekä kärkimaita asukaslukuun suhteutettuna.

***

Täältä katsomon puolelta  koettuna ja nähtynä ei paljon lisäviisautta ole jaettavissa. Sen toistan, mitä olen aiemmin täällä blogissani todennut: on tehtävä  selviä strategisia painopistevalintoja, missä lajeissa  Suomi haluaa olla nykyistä parempi huippu-urheilumaa.  Valinta ei ole tasa-arvon  tai oikeudenmukaisuuden näkökulmasta   helppo.

Suomi on kuluvana voittanut jääkiekon  olympiakultaa ja  maailmanmestaruuden.   Että ei ihan kaikissa lajeissa ole jääty kehityksestä jälkeen

***

Suomen Olympiakomitean hallitus valinnee ensi viikolla uuden huippu-urheiluyksikön johtajan. Eilen  valtiollinen YLE uutisoi yhdestä ehdokkaasta, joka itse tuli julkisuuteen. Oliko sitten julkisuuteen tulo sopiva tai ei, siitä voi olla erilaisia näkemyksiä.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu