Suomen huippu-urheilun nykyinen tila manattu pohjalukemiin
Pari viikkoa sitten antoi opetustus- ja kulttuuriministeriön perustama asiantuntijaryhmä raportin Suomen huippu-urheilun tilasta ja tulevaisuudesta.
Raportti antoi karun ja kaunistelemattoman kuvan maamme huippu-urheilun tilasta ja tulevaisuudesta: “Pudonnut kauas maailman johtavista urheilumaista”
Raportti koostuu yhteenvedosta ja kolmesta erillisraportista.
Professori Karl-Erik Michelsen
Suomalainen huippu-urheilu tarvitsee luottamusta : Huippu-urheilun arviointiryhmän loppuraportti
Näyttelypäällikkö Kalle Rantala
Huippu-urheilu ja menestyksen mittarit suomalaisten lajiliittojen strategioissa
Erikoistutkija Kati Lehtonen
Apulaisprofessori Markku Jokisipilä
Huippu-urheilu osana suomalaista yhteiskuntaa ja kulttuuria
****
Suomen urheiluelämään on haettu muutosta aiemminkin. Moni muistaa syistä tai toisesta Huippu-urheilun muutostyöryhmän (HUMU:n loppuraportti). Raportin visiona oli olla olla paras Pohjoismaa 2020 urheilumenestyksen, urheilujärjestelmän toimivuuden ja urheilun arvostuksen osalta. Mutta eipä ole , kuten tämä tuore raportti sen kaunistelematta ja koruttomasti kertoo. Tuon huippu-urheilun muutostyöryhmän toiminnan seurauksena kuitenkin päätettiin perustaa Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö johtamaan ja koordinoimaan suomalaista huippu-urheilua.
***
Mitä sitten “kättä pitempää” tässä tuoreessa asiantuntijaryhmän raportissa esitetään Suomen huippu-urheilun nostamiseksi.
Loppuraportin sivulla 25 todetaan:
“Jotta Suomi pääsisi jälleen kansainvälisen huippu-urheilun kasvu-uralle, Suomessa on panostettava selvästi nykyisestä enemmän kilpaurheilun kehittämiseen. Se on nostettava julkisen liikuntapolitiikan keskiöön ja sen tarpeet on otettava huomioon taloudellisessa ja henkisessä resursoinnissa”
Amen ja plottis. Kuopion torilla olisi saatu yhtä pitävä vastaus : suattaahan olla noinnii, mutta suattaahan tuo olla toisinnii.
****
Suomen Olympiakomitean syyskokouksessa 20.11.2021 päivitetyssä strategia-asiakirjassa (sivu 14) todetaan:
Suomi on laaja-alaisissa huippu-urheiluvertailuissa (GSN/WRCES) maailman 20 parhaan valtion joukossa sekä kärkimaita asukaslukuun suhteutettuna.
***
Täältä katsomon puolelta koettuna ja nähtynä ei paljon lisäviisautta ole jaettavissa. Sen toistan, mitä olen aiemmin täällä blogissani todennut: on tehtävä selviä strategisia painopistevalintoja, missä lajeissa Suomi haluaa olla nykyistä parempi huippu-urheilumaa. Valinta ei ole tasa-arvon tai oikeudenmukaisuuden näkökulmasta helppo.
Suomi on kuluvana voittanut jääkiekon olympiakultaa ja maailmanmestaruuden. Että ei ihan kaikissa lajeissa ole jääty kehityksestä jälkeen
***
Suomen Olympiakomitean hallitus valinnee ensi viikolla uuden huippu-urheiluyksikön johtajan. Eilen valtiollinen YLE uutisoi yhdestä ehdokkaasta, joka itse tuli julkisuuteen. Oliko sitten julkisuuteen tulo sopiva tai ei, siitä voi olla erilaisia näkemyksiä.
Jääkiekkoesimerkki muistuttaa kulttuurimuutoksesta yksilölajeista kohti joukkuelajeja.
Jos jossakin maassa on vaikka neljäsosa jonkin joukkuelajin koko maailman huippupelaajista, tilastollisesti tuloksena on kuitenkin vain yksi mitalisija kisoja kohden.
Jos jossakin maassa on neljäsosa yksilölajin huipuista (norjalaiset hiihtäjät, yhdysvaltalaiset uimarit) asia näkyy tilastoissa toisin.
Maapallon väkiluku on nyt hiukan yli kaksinkertainen verrattuna Pekka Vasalan Münchenin kultamitalipäivään. Suomen väkiluku ei ole juuri kasvanut (mikä on pelkästään hyvä asia). Vaikka samankokoiset Norja ja Tanska pärjäävät joissakin mitalitilastoissa paremmin, en olisi ihan varma siitä, että kyse on kansantaloudellisesti onnistuneesta priorisoinnista 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Loppujen lopuksi, huippu-urheilun idea on olla paras jossakin TYHJÄNPÄIVÄISESSÄ . . .
Ilmoita asiaton viesti
Kansainvälinen olympialiike on maailman suurin rauhanliike, yli 200 jäsenmaata.
https://olympics.com/ioc/national-olympic-committees
Ilmoita asiaton viesti
Kertalukuharha ja Vertailuharha.
Ilmoita asiaton viesti
Urheilu koskettaa miljardeja maapallon ihmisiä
https://www.topendsports.com/sport/list/index.htm
.. että se kertaluvusta ja vertailuharhasta
———-
Ilmoita asiaton viesti
Atavistinen harha rulettaa.
Ilmoita asiaton viesti
Urheilua tunnetaan jo ”ammoisista ajoista” alkaen, että
kyllä se siinä mielessä rulettaa sukupolvesta toiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Muinaisia aikoina ei ollut urheilua, vaan obsessivista ympäristön seuraamista. Kuten koirat nykyään. Penkkiurheilukarja vajoaa koirien tasolle …
Ilmoita asiaton viesti
No sittenhän penkkiurheilukarjaan kuuluu valtiojohtajia, tieteen, taiteen ja näyttämökulttuurin maailmankuuluja nimiä tavallisten kansalaisten lisäksi etc.
—
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitushakuisen teeskentelyä huippu.
Ilmoita asiaton viesti
Tänään alkaa Tour de France, Wimbledonissa pelataan tennistä, Britannian F1 ajetaan viikonvaihteessa, kahden viikon kuluttua alkavat yleisurheilun MM-kisat, naisten EM-jalkapalloa pelataan koko heinäkuu..
Heinäkuussa on joitakin näitä MM-kisoja 😀
https://listafriikki.com/vainsuomijutut/top-10-hulluimmat-lajit/
Hyvää kesän jatkoa !
Ilmoita asiaton viesti
Aika huvittavaa nähdä juuri Gröhnin mainitsevan obsessiivisuuden.
Penkkiurheilua ja urheilun seuraamista yhtenä kulttuuri-ilmiönä muiden ohessa harrastaa moni, esimerkiksi Seppo-Juha ja minä.
Gröhnin pakkomielteinen innostus asian vastustamiseen on kuitenkin ihan toista.
Ilmoita asiaton viesti
Käsiteharha. . Minä vain kerron mistä huippu-urheilussa ja urheilukarjassa käsitteellisesti on kyse.
Huippu-urheilun idea: olla paras jossakin tyhjänpäiväisessä.
Ilmoita asiaton viesti