Suomen mitalimahdollisuudet Oberstdorfin MM-kisoissa ovat harvassa lajissa

Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat käydään helmi-maaliskuussa (23.02. – 07.03.2021)    Oberstdorfissa  (ks. päiväkohtainen ohjelma)

Edellisissä  MM-kisoissa vuonna 2019  Seefeldissä  Suomi oli  mitalitaulukossa  vaatimattomalla sijalla 10 yhdellä  pronssimitalilla (3.  Iivo Niskanen  15 km C). 

Suomen mitalimahdollisuudet tämän vuoden Oberstdorfin MM-kisoissa eivät ole suuren  suuret, vain  muutamassa lajissa.

Ennen MM-kisoja  käydään vielä kolmena  viikonvaihteena   maailmancupin kilpailuja kaikissa pohjoismaisissa lajeissa (maastohiihto, yhdistetty, mäkihyppy). 

Seuraavassa ennakkoarviointia Suomen mitalimahdollisuuksista  vajaat neljä viikkoa ennen MM-kisojen alkua.

****

Maastohiihdossa MM-kisoissa käytävät kilpailut

Naisten ja miesten sprintit (p) – Naisten 2 × 7,5 km skiathlon  – Miesten 2 × 15 km skiathlon  – Naisten ja miesten parisprintit (v) – Naisten 10 km (v) – Miesten 15 km (v) – Naisten 4 × 5 km viesti – Miesten 4 × 10 km viesti – Naisten 30 km (p) – Miesten 50 km (p)

→ Naisten yksilömatkoilla on tällä hetkellä Norjalla, Ruotsilla, Venäjällä ja USA:lla ainakin 8-12  hiihtäjää Suomen parasta hiihtäjää kovakuntoisempia. Tämä on tosiasia.  Ainoa mitalimahdollisuus lienee vain  4 x 5 km:n viestissä, jossa mitali siinäkin on tiukassa.

Kauden maailmancupin tilanne

→Miesten yksilömatkoilla on tällä hetkellä vain yksi hiihtäjä – Iivo Niskanen -, jolla on mitalimahdollisuus (50 km P). Mitalimahdollisuus on   myös 4 10 km:n viestissä, sen osoitti Salpausselällä käyty viesti.

Kauden maailmancupin tilanne

*****

Mäkihypyssä MM-kisoissa käytävät kilpailut

Naisten HS106 –  Naisten joukkuemäki HS106  – Miesten HS106 – Sekajoukkuemäki HS106 – Naisten HS137 – Miesten HS137 – Miesten joukkuemäki HS137

→ Suomen nais- ja mieshyppääjillä ei ole kauden käytyjen kilpailujen perusteella mitalimahdollisuuksia. Tavoite on päästä usealla hyppääjällä  karsintakilpailusta itse kilpailuun ja itse kilpailussa 2. kierrokselle. Joukkuekilpailussa tavoite on päästä  maana 8. parhaan joukkoon.

Kauden maailmancupin tilanne    naiset  –    miehet

Yhdistetyssä MM-kisoissa käytävät kilpailut

Miesten HS106 + 10 km – Naisten HS106 + 5 km – Miesten joukkuekilpailu HS106 + 4 × 5 km – Miesten HS137 + 10 km – Miesten parisprintti HS137 + 2 × 7,5 km

→ Suomen joukkueessa  on mitalimahdollisuudet   Ilkka Herolalla normaalimäen kilpailussa (HS106 + 10 km)  ja parisprintissä joukkueella Ilkka Herola ja Eero Hirvonen. Mutta mäkihypyssä on onnistuttava, ettei hiihtomatkalle lähdetä enenpää kuin 30-60 sekuntia jäljessä.

Kauden maailmancupin tilanne

Summa summarum

Suomen mitalimahdollsuudet ovat välillä  1- 5 mitalissa. Kun yleensä n. 50 % odotuksista yleensä toteutuu,  Suomen mitalimäärä  jäänee 2-3 mitaliin. Toivottavasti  vastoin tuota ennustetta koemme yllätysmitaleja. Sääolosuhteiden muuttuminen kesken kilpailun ( esim. alkaa lumisade kesken hiihtokilpailun tai tuuliolosuhteet tekevät mäkihypyn tuulikompensaatiopisteistä lottoarvontaa) on joskus tuottanut yllätykselliset lopputulokset.  Mitä sitten koronapandemia vaikuttaa MM-kisojen läpivientiin ja eri maiden joukkueiden sekä  urheilijoiden osallistumiseen, on täysin ennalta arvaamaton tekijä.

Suomen paras menestys on tähän mennessä ollut  vuoden 1989 Lahden MM- kisoissa. Tuolloin Suomi  oli toistaiseksi ainoan kerran mitalitilaston ykkönen viidellätoista mitalilla  (jos ei ylimääräisiä kisoja lasketa mukaan). Lahden vuoden 2001 MM-kisojen muistot ovat  vieläkin osin traumaattisia, isäntämaan Suomen jäätyä kiinni laajamittaisesta ( kuusi hiihtäjää kärysi) dopingin käytöstä.

MM-kisat alkoivat 1925 

MM-kisojen historia alkaa vuodesta 1925. Suomen Lahti on toiminut MM-kisojen kisapaikkana kaikkein eniten eli seitsemän kertaa ( vv. 1926, 1938, 1958, 1978, 1989, 2001, 2017).

Kaikkien aikojen mitalitaulukossa Suomi on Norjan jälkeen toisena. Jos on kiinnostunut palauttamaan muistiin, ketkä missäkin lajeissa ovat mitaleja saavuttaneet, näistä linkeistä mitalistit käyvät ilmi (miesten hiihto, naisten hiihto, yhdistetty, mäenlasku).

MM-kisat 1925-2019   –  Maiden mitalitaulukko  –  Menestyneimmät urheilijat

****

Oberstdorfin MM-kisat ovat tällä erää viimeiset pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat, jotka näkyvät valtiollisen  YLEn TV-kanavilla. Kuten muistetaan Nordic Entertainment Group osti itselleen viiden vuoden mittaisen yksinoikeuden  useiden hiihtolajien televisiointiin  Pohjoismaihin kausille  2021-2026  (ks. Ylen uutisointi 11.04.2019).

***

Kisajuliste 1938

Hiihdon MM-kilpailut 1938
Lahti 1938 juliste.jpg

Lähde Wikipedia

Juhlapostimerkki  1989

Lähde Wikipedia

FIS Gold medal
FIS World Ski Championships Gold Medal.jpg

Lähde  Wikipedia
0
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu