Suomen mitalisaalis Planican MM-kisoissa jäi yhteen mitaliin
Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat päättyivät tänään Planicassa miesten 50 km:n hiihtoon. Suomella on kunniakkaat perinteet tältä MM-kisojen matkalta. Tuo lista ei saanut jatkoa tänään jatkoa.
Tämän linkin taulukosta löytyvät suomalaiset 50 km:n maailmanmestarit:
1926 Matti Raivio, 1929 Anselm Knuuttila, 1933 Veli Saarinen, 1937 Pekka Niemi, 1938 Kalle Jalkanen, 1970 Kalevi Oikarainen, 1997 ja 1999 Mika Myllylä,
****
Pitemmittä puheitta MM-kisojen tilinpäätös mitalitaulukosta Suomen kannalta katsottuna.
Suomen mitalisaalis jäi vain yhteen miesten viestimitaliin, kuten tuosta alla olevasta mitalitaulukon yhteenvedosta käy ilmi. Norja oli taas mitalirohmu, mutta hyvin menestyi myös Ruotsi.
Mitalitaulukko – Hiihtomatkat – Mäkihyppy – Yhdistetty
Norja johtaa ylivoimaisesti kaikkien aikojen mitalitaulukkoa ennen Suomea ja Ruotsia.
****
Suomen mitalisaalis on ollut monissa MM-kisoissa vain yksi tai kaksi mitalia ilman kultamitalia viimeisten 30-vuoden ajalta (esim. 1974 Falun 0-1-1 – 1993 Falun 0-1-1 – 2013 Val fi Fiemme 0-0-1 – 2015 Falun 0-0-1 – 2019 Seefeld 0-0-1).
En lähde puhumaan tässäkään suulla suuremmalla ja äimistelemään vaatimatonta menestystä Planican MM-kisoissa Norjaan ja Ruotsiin verrattuna. Äimistelyä – asiasta ja asian vierestä – on ihan tarpeeksi median toimesta jo tehty. Sen vain totean, että hiihtourheilulla on paikkansa Suomen urheilussa ja se on osa maamme sinivalkoista kansallista historiaa.
****
Hiihtoliiton strategian mukaan slogan kuuluu:”Paras lumella “ . Tavoite on oltava korkealla, vaikka tällä hetkellä tavoite tuntuu kaukaiselta. Yksilöurheililajit ovat viime vuosikymmeninä menettäneet harrastajia joukkuelajeihin. Lahdessa on tässä viikonvaihteessa käyty kansallinen Hopeasompa -kilpailutapahtuma pohjoismaisille hiihtolajeille. Harrastajämäärät ovat lähteneet taas kasvuun.
Seuraavat pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat vuonna 2025 ovat Trondheimissa . Seuraavana vuonna 2026 ovatkin sitten Milano Cortina talviolympiakisat.
Planican MM-kisojen jälkeen ovat vuorossa Holmenkollenin, Falunin ja Lahden Salpausselän (100-vuotisjuhlakisat) perinteiset hiihtokisat.
*****
Tänään maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina on hiihdetty maailman suurin massahiiihtotapahtuma perinteinen (History) 90 km:n Vasaloppet Sälenistä Moraan (SVT).
Suomen hiihto on nykyään hampaattomampaa kuin Kalle Jalkasen aktiivivuosina.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ennen joukkueeseen nimetyt hiihtäjät pistäneet hiihtämistä ”lekkeripeliksi”.
Ketähän sadaan hiihtämään ensi lauantaina Holmenkollenilla 50 km ?
Ilmoita asiaton viesti
Tuo Perttu Hyvärisen pelleily oli tosi mauton, selittäköön mies sitä sitten miten huumorilla tahansa.
Yksi neljästä miehestä hiihti tosissaan, kaksi keskeytti, ja Hakolan sinnittely oli täysin surkeata katseltavaa. Jos näytti itselleen periksiantamattomuutta, niin näyttö oli suuremmasa kuvassa tarpeeton. Miksi ihmeessä Rise lähti puolikuntoisena kuninkuusmatkalle mukaan??
Suomen hiihtomaineen, onko sellaista enää?, kannalta olisi ollut syytä kilpailla vain yhdellä tosi osallistujalla.
Onko tosiaan niin, jo vuosia ollut?, että suomalaisia viidellekympille osallistujia on suorastaan maaniteltava tai pakotettava mukaan? Sitten osallistutaan kisaan lenkkeilymeiningillä.
Huipulla hiihtäminen on kovaa leikkiä, ja varmaankin useimmat suomalaiset parhaansa yrittivät Planican kisoissakin, MUTTA kun se ei näytä riittävän mihinkään. Hiihdosta pitäviä penkkiurheilijoita tämä harmittaa!
Ilmoita asiaton viesti
Ehdotan, että Lahden stadionilla tehdään lumityöt ja tuodaan paikalle 60 metrin aidat.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan kuin tuo ajatustasolla olisi jo tapahtunut.
Hiihtomaajoukkue osallistuu valtavin resurssein suureen kisatapahtumaan, lykkii kaksi viikkoa maastossa isolla porukalla yhteensä tuhansia (?) kilometrejä kilpaa, ja tulee lopulta kaikkensa antaneena kotiin yhden (1) himmeän mitalin kera.
Samaan aikaan toisaalla. Reetta Hurske lakkaa kyntensä, riisuu verkkarinsa ja juosta pyrähtää muutaman kerran muutaman sekunnin. Ei tule hiki eikä hengästyminen, mutta tulee kultaa niin puhtailla suorituksilla, ettei to-del-la-kaan tarvitse jossitella, eivätkä kyyneleet johdu pettymyksestä.
Ilmoita asiaton viesti
Sinäpä sen sanoit.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä hinta veronmaksajien pitää maksaa, että pidetään sirkusta yllä, yhden mitalin takia kun niitä jaetaan yli 50?
Ilmoita asiaton viesti
Hiihtoradan pituus on aiheuttanut ennenkin keskustelua ja ihmetttelyä.
Vuonna 2021 Oberstdofin MM-kisoissa keskustelua herätti yhdistetyn hiihtoradan pituus
https://www.is.fi/yhdistetty/art-2000007834361.html
Planica 2023
https://yle.fi/a/74-20021065
Selitys, että ladut mitataan keskilinjaa pitkin, ei ihan vakuuta.
——-
Holmenkollenin perinteiset hiihtokisat ovat nyt viikonvaihteessa. Ampunahiihdosa maailmancup jatkuu Östersundissa. Saako BÖ:n veljekset kilpailla ?
https://www.svt.se/sport/skidskytte/covidsmittade-broderna-bo-tvarvander-efter-kritiken-egoister
Koronaa tuntuu olevan liikkeellä
Ilmoita asiaton viesti