Suomen mitalisaalis Planican MM-kisoissa jäi yhteen mitaliin

Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat päättyivät tänään    Planicassa miesten 50 km:n hiihtoon. Suomella on kunniakkaat perinteet tältä MM-kisojen matkalta. Tuo lista  ei saanut jatkoa  tänään jatkoa.

Tämän   linkin taulukosta löytyvät suomalaiset  50 km:n maailmanmestarit:

1926  Matti Raivio, 1929 Anselm Knuuttila, 1933 Veli Saarinen, 1937 Pekka Niemi, 1938 Kalle Jalkanen, 1970 Kalevi Oikarainen, 1997 ja 1999 Mika Myllylä

****

Pitemmittä puheitta MM-kisojen tilinpäätös mitalitaulukosta Suomen kannalta katsottuna. 

Suomen mitalisaalis jäi vain yhteen miesten  viestimitaliin, kuten tuosta alla olevasta mitalitaulukon yhteenvedosta käy ilmi. Norja oli taas mitalirohmu, mutta hyvin menestyi  myös Ruotsi.

Mitalitaulukko –   Hiihtomatkat  –  Mäkihyppy  –  Yhdistetty

Norja   johtaa ylivoimaisesti kaikkien aikojen mitalitaulukkoa  ennen Suomea ja Ruotsia.

****

Suomen mitalisaalis on ollut   monissa MM-kisoissa vain  yksi tai kaksi mitalia ilman kultamitalia  viimeisten 30-vuoden ajalta   (esim.  1974 Falun 0-1-1  –  1993 Falun 0-1-1  –  2013 Val fi Fiemme 0-0-1  –  2015 Falun 0-0-1  –    2019 Seefeld 0-0-1).

En lähde puhumaan tässäkään suulla suuremmalla ja äimistelemään vaatimatonta menestystä Planican  MM-kisoissa Norjaan ja Ruotsiin verrattuna.  Äimistelyä  – asiasta ja asian vierestä  – on ihan tarpeeksi median toimesta  jo tehty. Sen vain totean, että hiihtourheilulla  on paikkansa Suomen urheilussa ja se on osa maamme  sinivalkoista kansallista historiaa.

****

Hiihtoliiton strategian  mukaan slogan kuuluu:”Paras lumella “ .  Tavoite on oltava korkealla, vaikka tällä  hetkellä  tavoite tuntuu kaukaiselta. Yksilöurheililajit  ovat viime vuosikymmeninä menettäneet harrastajia joukkuelajeihin. Lahdessa on tässä viikonvaihteessa  käyty kansallinen Hopeasompa -kilpailutapahtuma pohjoismaisille hiihtolajeille. Harrastajämäärät ovat lähteneet taas kasvuun.

Seuraavat pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat vuonna 2025 ovat  Trondheimissa  . Seuraavana vuonna 2026 ovatkin sitten  Milano Cortina  talviolympiakisat.

Planican MM-kisojen jälkeen  ovat vuorossa Holmenkollenin, Falunin  ja Lahden Salpausselän (100-vuotisjuhlakisat) perinteiset hiihtokisat.

*****

Tänään maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina on hiihdetty maailman suurin massahiiihtotapahtuma  perinteinen (History)  90 km:n Vasaloppet Sälenistä Moraan (SVT).

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu