Suomen naisten ja miesten hiihtovauhti ei ole pysynyt ihan maailman kärjen vauhdissa

Maastohiihdon maailmancuppia  on kilpailtu alkaneella kaudella 2023-24 neljällä paikkakunnalla  (Ruka  –  Jällivaara  –  Östersund  –  Trondheim).

Suomen naisten ja miesten hiihtovauhti ei ole pysynyt ihan kaikissa kisoissa maailman kärjen vauhdissa. 

Maailmancupin  pistetilanne (World Cup Overall) sen parhaiten kertoo ( naiset   –  miehet). Kun päästään kaudella eteenpäin, uskon suomalaistenkin sijoitusten ja hiihtovauhdin kohenevan.

En lähde kotimaisen median tavoin päivittelemään, mistä odotettua heikompi menestys on johtunut.  Alkaneella kaudella tuli voimaan fluorivoitelun kielto (FIS ). Valvonta on ilmeisesti pidetty hallinnassa, vaikka etukäteen  oli epäilyjä.

****

Joulutauon jälkeen on vuorossa kauden yksi tärkeimmistä   kilpailuista Tour de Ski   (30.12.2023-07.01.2024 ). 

Maailmancupin tilanteen perusteella kokonaiskilpailun  naisten  ennakkosuosikki on USA:n  Jessie Diggins. Tosin Ruotsin, Norjan ja Saksan sekä oman joukkueen toimesta tulee kova vastus. Miesten puolella on vain yksi kokonaiskilpailun voittajasuosikki Norjan Johannes Hoesflot Kläbo. Kovimman vastuksen Kläbo saa muista Norjan hiihtäjistä.

Suomen hiihtäjille voi ennustaa yksittäisillä  Tourin matkoilla  yltämistä kärkijoukkoon. Kokonaiskilpailussa yltäminen kolmen parhaan joukkoon ei tällä hetkellä tunnu todennäköiseltä.

Kokonaiskilpailussa naisten osalta  Virpi Sarasvuolla  (os. Kuitunen) on kaksi voittoa ja yksi toinen sija. Aino-Kaisa Saarinen  on kerran yltänyt kokonaiskilpailussa toiseksi ja  Krista Pärmäkoski kerran toiseksi sekä kolmanneksi. Viime kaudella  Kerttu Niskanen  ylsi  kokonaiskilpailussa toiseksi.

Miesten osalta menestys kokonaiskilpailussa on ollut heikompaa, sillä  Iivo Niskanen  on kerran  -viime vuonna – yltänyt kolmanneksi.

Niskasen sisarukset Kerttu ja Iivo sekä Krista Pärmäkoski  lienevät Tourilla  vahvimmat hiihtäjämme. Koronaviirus ei ole jättänyt rauhaan Suomen ja muiden maiden hiihtäjiä. Toivotaan, ettei virus pilaa kenenkään hiihtäjän hiihtokautta.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu