Suomi isolla joukkueella yleisurheilun MM-kisoissa hankkimassa kokemusta seuraaviin arvokisoihin
Suomi osallistuu tämän viikon perjantaina alkaviin Eugenen (Oregon) MM-kisoihin 36 urheilijan joukkueella. Enemmän Suomen MM-joukkueessa on ollut urheilijoita Helsingin MM-kisoissa 1983 ja 2005
Suomen MM-joukkueen kokoa on julkisuudessa arvosteltu. Mielestäni pitää katsoa eteenpäin ja antaa mahdollisuus myös rankingsijotuksen perusteella hankkia kansainvälistä kilpailukokemusta tulevia vuosia varten.
Varmaa mitalisuosikkia ei Suomella ole Eugenen MM-kisoissa. Parhaiten on kauden tilastoissa sijoittunut keihäänheitossa Oliver Helander, joka on sijalla neljä. Naisten 3-loikassa on Kristiina Mäkelä sijalla kahdeksan ja moukarinheitossa on Krista Tervo on sijalla kymmenes. Uskon kyllä siihen, että kenttälajeissa selvittää karsinnan ja juoksulajeissa pääsee alkueristä eteenpäin usea suomalainen urheilija.
Katseet kohdistuvat Suomen osalta enemmän elokuun EM-kisoihin Müncheniin, jonne Suomi lähtee paremmin mitaliodotuksin. Esimerkkiä näyttivät nuoret (U 18) Jerusalemissa pidetyissä EM-kisoissa mallia viidellä mitalilla. Suomi, Ruotsi ja Norja saavuttivat kukin viisi mitalia.
Maailman tilasto 2022 – Euroopan tilasto 2022
****
Muutama viikko sitten antoi opetus- ja kulttuuriministeriön perustama asiantuntijaryhmä raportin Suomen huippu-urheilun tilasta ja tulevaisuudesta. Raportin mukaan Suomi on pudonnut kauas maailman johtavista urheilumaista. Yleisurheilussa Suomi on pudonnut mitalien määrässä kahden muun Pohjoismaan Ruotsin ja Norjan kehityksestä.
Suomi on jäänyt yleisurheilussa ilman mitalia mitalia Tokion 2021 ja vuoden 2016 Rion kesäolympiakisoissa . Myöskään yleisurheilun MM-kisoissa vuonna 2019 Dohassa ja vuoden 2017 MM-kisoissa Lontoossa sekä EM-kisoissa vuonna 2018 Berliinissä eivät urheilijamme yltäneet mitaleille. Ruotsi ja Norja molemmat saavuttivat yleisurheilussa noissa kisoissa yhteensä 11 mitalia .
***
Edistääkö sitten osaltaan valtiollinen Yle Suomen nousua yleisurheilussa. Suomen valtiollinen YLE tekee Eugenen MM-kisoissa historiaa, kun kisoja ei selosteta radion puolella ensimmäistä kertaa koko MM-kisojen historiassa. Kysymys on myös vuosikymmenien kulttuuriperinteestä (olympia-, MM- ja EM-kisat) hiihdon ja yleisurheilun osalta. YLE on omassa uutisoinnissaan jättänyt asian mainitsematta.
****
Suomen mitalit ja pistesijat MM-kisoissa 1983-2019 – MM-kisojen kaikkien aikojen mitalitaulukko
Tulokset 1983-2019 – MM-kisojen ennätykset
***
Toivottavasti Suomen ja muiden maiden sekä isäntämaan joukkueet välttyvät Eugenessä koronatartunnoilta (USA:n tilanne).
Arvokisojen tulos- ja mitaliluettelot ovat muuttuneet vuosienkin kuluttua jälkikäteen dopingpaljastusten johdosta. Eugenen MM-kisoista on julkaistu opas dopingkontrollista. Testattavien määrää kilpailujen jälkeen ollaan lisäämisessa. Tällä halutaan varmistaa, jos alunperin pistesijalle sijoittunut urheilija olisi saamassa mitalin edellä olevien dopingista kiinnijäämisen johdosta.
Kansainvälinen yleisurheiluliitto WA ja Euroopan yleisurheiluliitto EAA ovat sulkeneet Venäjän ja Valko-Venäjän kansainvälisestä kilpailutoiminnasta. Venäjä oli muutenkin suljettu yleisurheilussa dopingrikkomusten johdosta vuoden 2022 loppuun saakkka.
Ruotsi odottaa Eugenen MM-kisoista ainakin kahta maailmanmestaruutta.
Seiväshypyssä Armand Duplantis ja kiekonheitossa Daniel Ståhl ovat maailman tilastoykkösiä. Myös kävelyssä Perseus Karlström on puolestaan rankingin ykkönen.
Mitaliodotuksia on myös naisten ja miesten pituushypyssä, sillä
varmoina kilpailijoina Khaddi Sagnia ja Thobias Montler ovat maailman tilastoissa viidensiä.
—–
Norjan Jakob Ingebrigtsen juoksee ilmeisesti 1500 m ja 5000 m ja on
voitajasuosikki.
Miesten 400 m:n aitajuoksussa Karsten Warholm pitää Norjaa jännityksessä, pystyykö hän reisivamman johdosta vielä kilpailemaan. Muuten hän olisi
voittajasuosikki.
Norjalla on myös miesten moukarinheitossa (Eivind Henriksen) ja seiväshypyssä (Pål Haugen Lillefosse) mahdollisuus mitaleihin. Ja muitakin voi olla vielä.
Ilmoita asiaton viesti
Karsten joutuu tietysti miettimään vastuuta liitolle ja sponsoreille. Varsinaista motivaatiota juosta enää ikinä kilpaa metriäkään tuskin voi olla. Ehkä vuonna 2050 joku juoksee seuraavan kerran 400 metrin aidat alle 46 sekunnin, ellei tossusääntöjä muuteta radikaalisti trampoliinin suuntaan 🙂
Ilmoita asiaton viesti
SUL tiedotti tänään, että Katriina Wright päätti edustaa Suomea.
Katriina Wright on Suomen ja Yhdysvaltain kaksoiskansalainen.
Wright kilpaillee Suomen joukkueessa jo elokuussa alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa Calissa
https://www.yleisurheilu.fi/uutinen/lahjakas-varttimaileri-katriina-wright-nahtaneen-suomen-joukkueessa-jo-nuorten-mm-kisoissa/
U20
https://worldathletics.org/competitions/world-athletics-u20-championships/cali22
P.s. Voi mahtua EM-joukkueeseen rankingin perusteella.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen edustusjoukkueeseen on pikkuisen helpompi päästä naisten 400 metrillä kuin USA:n…
Ilmoita asiaton viesti
Hiukan on päässyt tosiaan yllättämään, että aikuisten arvokisoja ilman suomalaismitalia on jo viisi peräkkäin.
Ilmoita asiaton viesti
Lehtitietojen mukaan SUL:n nykyinen puheenjohtaja Sami Itani aikoo erota,
mikäli Suomi ei saavuta mitaleita yleisurheilun MM- tai EM-mittelöistä tänä kesänä.
https://www.is.fi/yleisurheilu/art-2000008896476.html
———–
P.s. Onko mikä tapa paras toimia kunkin lajiliiton puheenjohtajalla, sekö että tekee itsestään enemmän numeroa vai pysyy enemmän taustalla julkisuudessa ja keskittyy enemmän oman liiton johtamiseen.
Ilmoita asiaton viesti