Suomi isolla joukkueella yleisurheilun MM-kisoissa hankkimassa kokemusta seuraaviin arvokisoihin

Suomi osallistuu tämän viikon perjantaina alkaviin   Eugenen (Oregon)   MM-kisoihin 36 urheilijan joukkueella.  Enemmän Suomen MM-joukkueessa on ollut urheilijoita Helsingin MM-kisoissa  1983 ja  2005

Suomen MM-joukkueen kokoa on julkisuudessa arvosteltu. Mielestäni pitää katsoa eteenpäin ja antaa mahdollisuus myös rankingsijotuksen  perusteella hankkia kansainvälistä kilpailukokemusta tulevia vuosia varten. 

Varmaa mitalisuosikkia  ei Suomella  ole Eugenen  MM-kisoissa. Parhaiten on kauden tilastoissa sijoittunut  keihäänheitossa Oliver  Helander, joka on sijalla neljä.  Naisten 3-loikassa on  Kristiina Mäkelä sijalla kahdeksan ja   moukarinheitossa on Krista Tervo on sijalla kymmenes.  Uskon kyllä siihen, että kenttälajeissa selvittää karsinnan ja juoksulajeissa  pääsee alkueristä eteenpäin  usea suomalainen urheilija.

Katseet kohdistuvat Suomen osalta enemmän elokuun EM-kisoihin  Müncheniin, jonne  Suomi lähtee  paremmin   mitaliodotuksin. Esimerkkiä  näyttivät nuoret (U 18)  Jerusalemissa pidetyissä EM-kisoissa mallia viidellä mitalilla. Suomi, Ruotsi ja Norja saavuttivat kukin viisi mitalia.

Maailman tilasto 2022       –   Euroopan tilasto 2022

****

Muutama viikko  sitten  antoi  opetus- ja kulttuuriministeriön perustama asiantuntijaryhmä raportin Suomen huippu-urheilun tilasta  ja tulevaisuudesta. Raportin mukaan Suomi on pudonnut kauas maailman johtavista urheilumaista.  Yleisurheilussa Suomi on pudonnut mitalien määrässä   kahden  muun Pohjoismaan  Ruotsin  ja Norjan kehityksestä.

Suomi on jäänyt yleisurheilussa  ilman mitalia mitalia Tokion 2021   ja vuoden 2016 Rion kesäolympiakisoissa . Myöskään yleisurheilun  MM-kisoissa vuonna 2019 Dohassa ja  vuoden 2017 MM-kisoissa Lontoossa sekä  EM-kisoissa vuonna 2018 Berliinissä eivät  urheilijamme  yltäneet mitaleille.    Ruotsi  ja Norja  molemmat  saavuttivat  yleisurheilussa  noissa  kisoissa yhteensä 11 mitalia .

***

Edistääkö sitten osaltaan valtiollinen Yle Suomen nousua yleisurheilussa. Suomen valtiollinen  YLE tekee Eugenen MM-kisoissa  historiaa, kun kisoja ei selosteta radion puolella ensimmäistä kertaa koko  MM-kisojen historiassa. Kysymys on myös  vuosikymmenien  kulttuuriperinteestä  (olympia-, MM- ja EM-kisat) hiihdon ja yleisurheilun osalta.  YLE  on omassa uutisoinnissaan   jättänyt asian   mainitsematta.

****

Suomen mitalit ja pistesijat  MM-kisoissa 1983-2019   –   MM-kisojen kaikkien aikojen mitalitaulukko

Tulokset 1983-2019   –   MM-kisojen ennätykset

***

Toivottavasti Suomen ja  muiden maiden sekä isäntämaan  joukkueet välttyvät  Eugenessä koronatartunnoilta (USA:n tilanne).

Arvokisojen tulos- ja mitaliluettelot   ovat muuttuneet vuosienkin kuluttua jälkikäteen dopingpaljastusten johdosta. Eugenen MM-kisoista on julkaistu opas  dopingkontrollista.  Testattavien määrää kilpailujen jälkeen ollaan lisäämisessa. Tällä halutaan varmistaa, jos alunperin pistesijalle sijoittunut  urheilija olisi saamassa mitalin edellä olevien dopingista kiinnijäämisen johdosta.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto   WA  ja Euroopan yleisurheiluliitto  EAA  ovat sulkeneet Venäjän ja Valko-Venäjän  kansainvälisestä kilpailutoiminnasta. Venäjä oli muutenkin suljettu yleisurheilussa dopingrikkomusten   johdosta vuoden 2022 loppuun saakkka.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu