Suomi lähtee huomenna avattaviin Tokion olympiakisoihin vaatimattomin mitaliodotuksin

Suomi  on osallistunut kolmia ensimmäisiä (1896 –  19001904) )  lukuun ottamatta kaikkiin kesäolympiakisoihin, eikä ole kertaakaan jäänyt mitalit. Myöskään talviolympiakisoissa Suomi ei ole kertaakaan jäänyt mitalitta. Edellisissä Rion 2016 olympiakisoissa Suomi sai yhden pronssimitalin.

Ulkomaisissa mitaliennusteissa ei Suomelle ennusteta Tokiosta yhtään mitalia.  Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki totesi eilen Ylen haastattelussa, ettei Suomella ole yhtään varmaa mitalisuosikkia huomenna avattavissa Tokion olympiakisoissa.

Suomen Olympiakomitean  ( ks.s 6) tavoite   oli  yhteensä 10 mitalia    vv.2018-2020  talvi- ja kesäolympiakisoissa.  Vielä hurjempi oli  Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön muutosryhmä  loppuraportissa, jossa  visioitiin  Suomen olevan paras Pohjoismaa vuonna  2020.  

Suomi kyllä saavuttaa lajikohtaisissa arvokisoissa kokoajan  mitaleja ((ks.  tuo listaus/  Suomen Urheilumuseon tietopalvelu & Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus).

****

Norjassa koettiin maansuru Calgaryn vuoden 1988  talviolympiakisojen jälkeen, kun maa jäi kultamitalitta. Sen jälkeen Norjassa  tehtiin urheilupolitiikassa  strategisia    valintoja. Vuodesta 1992 alkaen Norja on ollut talviolympiaakisojen mitalirohmu. Kesäolympiakisoissa Norjan menestys  ei ole ollut talvikisojen luokkaa, mutta viime vuosina Suomea parempi.

Suomi  on varmaan yksi maailman johtavista maista, mitä tulee urheilemiseen  lajien lukumäärässä. Suomi ei tule nousemaan  olympiakisoissa aallonpohjasta, ellei Suomessakin tehdä Norjan tavoin strategisia painopistevalintoja. Valinta ei tule olemaan tasapuolinen ja siinä se valinnan vaikeus onkin.

****

****

Tokion kisojen jälkeen on kesäolympiakisojen isäntäkaupunkeja  lyöty lukkoon vuoteen 2032 saakka (2024 Pariisi, 2028  Los Angeles ja 2032 Brisbane). Moni yllättyi, että Kansanvälinen olympiakomitea tällä viikolla päätti jo vuoden 2032 isäntäkaupungin.

Talvikisojen osalta   isäntäkaupungit ovat ensi talven  2022 Peking   ja vuoden 2026   Milano-Cortina. Onko sitten vuoden 2030 talviolympiakisojen järjestelyt mahdollista konsortiopohjalta (Olympic Agenda 2020)  jää nähtäväksi.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu