Tokion kesäolympiakisojen alkuun enää kuukausi – Suomen mitaliodotukset vähäiset

Viime kesältä siirretyt Tokion kesäolympiakisat alkavat runsaan kuukauden kuluttua  ( 23.07-08.08.2021  –  Tokyo 2020 Olympic Games). 

Tokion  olympiakisat joudutaan käymään maailmanlaajuisen koronapandemian  olosuhteissa , jotka  asettavat isänmaan Japanin ja Tokion järjestelyt vaativuudellaan koetukselle.

En käy tässä laajemmin läpi olympiakisojen historiaa tai  muita ilmiöitä kisojen ympärillä (boikotit –  dopingmaailmanpolitiikka  jne – lue myös Venäjän olympiapanna)

Kansainvälinen olympialiike on maailman suurin rauhanliike 206 jäsenmaan turvin.

****

Suomen  joukkueeseen tähän mennessä  valitut (Suomen joukkueen valintajärjestelmä). Suomen joukkuetta täydennetään ja lopullinen koko kuustunee n. 50 urheilijasta.

Mitä sitten on kisoista odotettavissa Suomelle ? Kuten tuosta alla olevasta linkistä (Suomen olympiamitalit)  käy ilmi, kesäkisojen mitalisaalis on  koko ajan supistunut. Edellisistä vuoden  2016  Rion kesäolympiakisoista oli saavutuksena yksi pronssimitali. Porilaisten marssi on kultamaitalin kunniaksi soitettu edellisen kerran vuoden  2008 kesäolympiakisoissa.

Varmaa keihäsmitalia tai muuta yleisurheilun mitalia ei ole odotettavissa, ellei esim. naisten kolmiloikassa jo kuudenneksi  noussut Senni Salminen   yllätä. Miesten keihäänheitossa mitaliin vaadittaneen  ilmeisesti yli 87-88 heitto ja tällä hetkellä ei Suomella ole sellaista keihäänheittäjää. Naisten korkeushypyssä mitali voi irrota 196-198 tuloksella, jos ensimmäisellä hypyllä  ylittää tuon korkeuden. Ella Junnilalla on potentiaalia hypätä noissa korkeuksissa. Topi Raitasen  tähtäin miesten estejuoksussa lienee  enemmän seuraavissa EM-kisoissa, vaikka hän lienee yksi parhaimpia yleisurheiljoitamme Tokiossa.

Mutta ei heitetä kirvestä kaivoon, sillä  monissa muissa lajeissa (ammunta, paini, purjehdus ym)  voi tulla mitali, vaikkei sitä ennakkoon varmana  odotettu. Vai onko loukkaantumisesta toipuva rullalautailija Lizzie Armanto ainoa mitalin tuoja Suomella. Hänen nimensä puuttuu vielä tuosta Suomen joukkueen nimilistasta.

****

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön muutosryhmän  loppuraportissa visioitiin  Suomen olevan paras Pohjoismaa vuonna  2020.  Koko muutostyöryhmä ja sen  rahankäyttö sai aikanaan enemmän kyseenalaista mainetta ja tuon vision esittäjät ovat poistuneet julkisuudesta.

****

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu