Tokion olympiakisojen kokonaan peruuntuminen on edelleen mahdollista

Tokion  olympiakisat  oli alunperin määrä pitää tulevana  kesänä 24.07-09.08.2020. Koronaviruspandemian  vuoksi kisat siirrettiin  järjestettäviksi  ensi vuoteen 23.07-08.08.2021.

Ratkaisu oli historiallinen, sillä kesäolympiakisoja ei ole koskaan aiemmin näin siirretty.  Maailmansotien johdosta ei vv.  1916, 1940 ja 1944  olympiakisoja järjestetty. Vuoden 1940 peruuntuneiden kesäolympiakisojen osalta  ovat esillä   sekä Tokio että Helsinki.

****

Tokion olympiakisojen  järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Yoshiro  Morin  mukaan olympiakisojen  kokonaan peruuntuminen on mahdollista, mikäli koronaviruspandemiaa ei ole saatu hallintaan.

***

Kisojen kokonaan peruuntuminen olisi raskas taloudellinen menetys Japanille.  Tokion kisojen kustannusarvioksi julkisuudessa  on mainittu 12,6 mrd dollaria. Kisojen siirto vuodella  nostaa miljardiluokassa kustannuksia.  Japanin talous  on monien maiden tavoin taantumassa tänä vuonna selvästi miinukselle.

Mitä olympiakisojen kustannuksiin tulee, Tokio ei pärjää kustannuksissa alkuunkaan  Sotshin vuoden 2014 talviolympiakisojen kustannuksille. Rahaa ei myöskään säästetty Pekingin vuoden vuoden 2008 kesäolympiakisojen  järjestelyissä

Japani  on aiemmin järjestänyt kesäolympiakisat  Tokiossa vuonna 1964 ja talviolympiakisat Sapporossa vuonna 1972  sekä Naganossa vuonna 1998.

****

Mitenkään ei  voida olla myöskään  varmoja Pekingin   vuoden 2022 talviolympiakisojen toteutumisesta ajallaan, jos  koronaviruspandemia on vielä edelleen vaikuttamassa.  Kiinalla ei ole muitten maitten silmissä mitenkään  paras maine koronaviruspandemian torjunnassa.

Myönnettyjen olympiakisojen listalla ovat  seuraavaksi  vuonna 2024  Pariisi  sekä Milano-Cortina vuonna 2026.

****

Koronaviruspandemian  globaalit  vaikutukset ja myöhemmät  jälkiseuraukset  kaikilla elämänaloilla tulevat olemaan historialliset. Maailmanhistoriaan tullaan kirjoittamaan kokonaan uutta lukua  aikanaan   tästä ja tulevista vuosista.

0
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu