Tour de France alkaa ensi viikolla koronapandemian vallitessa
Maailman kuuluisin pöyräkilpailu Tour de France alkaa tänä vuonna totuttua myöhempään – ensi viikolla – 29.08.2020 Nizzasta päätyen 20.09.2020 Pariisiin (Champs-Elysees). Kilpailu piti alunperin alkaa 27.06.2020 Yhteispituudeksi 21 etapin kilpailussa tulee 3 470 km.
Muut klassikot Giro d’Italia ja Vuelta a España on siirretty nekin alkuperäisestä aikataulusta loka-marraskuulle.
****
Miten Tour de France voidaan Ranskassa koronapandemian olosuhteissa viedä turvallisesti läpi niin urheilijoiden, järjestelykoneiston kuin katsojien kannalta. Miten katsojat voidaan rajata/eristää esim. vuoristoetapeilla kilpailijoiden lähetäisyydeltä pois. Joka vuosi innokkaimmat katsojat ovat enemmän tai vähemmän vuoristoetapeilla lähietäisyydellä pyörälijöistä. Tourin nelinkertainen voittaja britti Chris Froome kantoi jo keväällä huolta yleisön käyttäytymisestä BBC:n haastattelussa.
Minusta formula F1 -kilpailuissa on -ainakin -tv -kuvan perusteella- hoidettu ehkä parhaiten suojautumistoimet koronavirukselta. Jalkapallossa ja yleisurheilussa asia on myös huomioitu, muttei niin hyvin kuin F1-kilpailuissa.
****
Lajin arvostettu media Cyclingnews seuraa tiiviisti Tour de France -kilpailun kulkua ( Results & News ).
Suomessa Eurosport -kanavalla Tour on suorina lähetyksinä päivittäin nähtävillä. Myös France tv2 -kanava lähettää suorat lähetykset päivittäin.
Olen monena vuonna maininnut -teen sen nytkin – tässä Tourin blogissani, että voittajaluettelosta puuttuu kokonaan voittajan nimi vv. 1999-2005. Voittajaluettelossa oli vielä monta vuotta – aina vuoteen 2013 saakka Lance Armstrongin nimi, joka nyt on yliviivattu. Tourin omilla sivuilla ei juurikaan kerrota tuosta urheilun ehkä yhdestä suurimmasta skandaalista. Onhan siellä lisäksi mm. voittajan nimi muutettu esim. vv. 2006 ja 2010 osalta dopingin käytön vuoksi. Pyöräillyllä on pitkä dopinglista jo 1800-luvun lopulta alkaen.
Maantiepyöräilyn MM-kilpailut piti olla Sveitsin Aigle-Martignyssä
20.–27. 09.2020.
Viime viikolla MM-kilpailut peruttiin Sveitsin viranomaisten koronaviruksen leviämistä estävien rajoitusten vuoksi.
https://www.uci.org/inside-uci/press-releases/the-uci-provides-update-on-2020-uci-road-world-championships
Ilmoita asiaton viesti
Ajoin yhden Tour de Francen legendaarisimmista nousuista, eli Mont Ventouxin nousun Zwiftin virtuaalimaailmassa. Kyseinen nyppylä, jossa n. 20km yhtämittaisessa n. 8,5% keskijyrkkyyden omaavassa mäessä tulee nousumetrejä 1500m, on ollut monen Tourin ratkaisija.
Ammattilaiset, dopingilla tai ilman, polkevat em. mäen 4-5 W/kg tehoilla. Itse pystyn 3W/kg tehoihin, joskin olen jo iäkäs ja raamikas mies. Siinä missä prot ajavat nousun tunnissa, minulla kuluu aikaa kaksi.
Tarkoitus ei ollut kehua itseäni, vaan kuvailla sitä, mistä syystä Tour de France on maailman rankin urheilutapahtuma ja miksi siitä selviämiseen on tarvittu, tarvitaan ja tullaan tarvitsemaan dopingia.
Koko reitin keskinopeus on niin kova, että mopolla ei ehtisi juurikaan nopeammin perille. Jyrkätkin nousut mennään kahtakymppiä ja alamäet tullaan kovimmillaan alas jopa toista sataa.
Mt Ventouxin lasku on niin pitkä ja nopeavauhtinen, että harrastelijapyöräilijöitä varoitetaan herpaantumasta. Mikään voima ei pidättele pyörää tiellä, jos mutkaan ei osaa jarruttaa ajoissa.
Kisassa tosin mäki ajetaan ainoastaan ylös.
Ilmoita asiaton viesti
Tourin pahimmat kolarit ja onnettomuudet,
https://www.active.com/cycling/articles/7-of-the-worst-crashes-in-tour-de-france-history
———–
Ihmettelen vaan tässä, miten Ranskan viranomaiset hoitavat koronaturvatoimet .
Sveitsin viranomaiset antoivat pyöräilyn MM-kisoille hylkäyksen.
Ilmoita asiaton viesti