Urheilijan ja tuomarin olympiavalat ovat avajaisten yksi perinne

Perjantaina 04.02.2022 ovat Pekingin talviolympiakisojen viralliset avajaiset

Kisat avaa Kiinan presidentti Xi Jinping . Avajaisissa on paikalla Venäjän presidentti Vladimir Putin, joka avasi vuoden 2014 Sotshin talviolympiakisat.   Venäjä on maana suljettu Pekingin talviolympiakisoista dopingrikkomusten johdosta (Court of Arbitration for Sport päätös joulukuussa 2020). Venäläiset urheilijat osallistuvat Pekingin talviolympialaisiin  olympialipun  (ROC) alla.

Avajaisiin kuuluvat  myös olympiavalat.  Urheilijan ja tuomarin olympiavalat ovat avajaisten yksi perinne vuoden 1920  Antwerpenin  olympiakisoista alkaen. Belgialainen miekkailija, uimari ja vesipalloilija   Victor Boin vannoi  tuolloin valan.

Nostan nämä valat  tässä esille, koska nämä  ovat pyhiä valoja (ainakin minulle).

Urheilijan olympiavala

”Kaikkien kilpailijoiden nimissä lupaan, että osallistumme näihin olympiakisoihin niiden sääntöjä kunnioittaen ja noudattaen, sitoudumme urheilemaan ilman dopingia ja huumeita, oikeassa urheiluhengessä, urheilun ja omien joukkueidemme kunniaksi.”

Tuomarin olympiavala

”Kaikkien tuomarien ja toimitsijoiden nimissä lupaan, että tuomitsemme nämä olympiakisat täysin puolueettomasti, kunnioittaen ja totellen niiden sääntöjä, oikeassa urheiluhengessä.”

***

Katso valat vuoden 2014 Sotshin talviolympiakisoissa (alkaa kohdasta 3.000,20). Valojen vannomista ennen presidentti Putin avaa kisat (alkaa kohdasta 2.46.58)

Isäntämaa Venäjä ei kuitenkaan noudattanut   em.  pyhiä olympiavaloja (McLaren report  2016  ).

Kuvakaappaus   Wadan raportista  (s. 68) , jossa näkyy  Sotshin dopinglaboratorion pohjapiirros.  Salaovien, joka   oli  huoneiden 5 ja 6 välisessä seinässä,  kautta venäläisten näytteet vaihdettiin ”puhtaisiin”.

Kuvankaappaus Wadan raportista, joka käsitteli Venäjän systemaattista dopingis Sothsin olympialaisissa 2014.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu