Urheilun rahanjako ja TUL:n asema puhuttaa jälleen
YLE on tänään uutisoinut Työväen Urheiluliiton (TUL) valtionavusta ja rahankäytöstä. TUL:n rahankäyttö kummastuttaa Yle Urheilun haastattelemia talousasiantuntijoita. Ylen selvityksen mukaan TUL:llä on mennyt rahaa paljon henkilöstökuluihin, majoittumiseen, ruokailuun ja matkustamiseen.
TUL kuuluu tällä hetkellä suurimpiin (suurempi kuin esim. SUL ja SHL) valtionavun saajiin tilanteessa, jossa samaan aikaan monet lajiliitot ovat joutuneet irtisanomaan ja lomauttamaan henkilökuntaansa.
Suomalainen urheilujärjestökenttä on 2010-luvun aikana yhdistänyt toimintojaan (esim. Valo ja Olympiakomitea), mutta TUL on pysynyt ja jatkanut toimintaansa erillisenä saarekkeena.
En käy tässä läpi 1990-luvun historiaa SVUL:n lakkauttamisesta. Tuolloin 1990-luvun alussa yritettiin vakavasti SVUL:n ja TUL:n yhdistämistä.
Poliittisen perustein nimitetyn valtion liikuntaneuvoston puheenjohtajana toimii tätä nykyä vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki. Opetus- ja kulttuuriministeriön nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston ylijohtajana on tällä hetkellä Esko Ranto, joka aiemmin toimi mm. TUL:n pääsihteerinä.
TUL:n tarpeellisuudesta lausuu tuossa Ylen uutisessa yhden kriittisemmän näkemyksen liiton entinen puheenjohtaja, liikuntatieteen emeritusprofessor Kimmo Suomi, jonka mukaan TUL:ää ei tarvita nykymuodossaan lainkaan.
***
Valtion budjetin nykyisessä valtavassa alijäämässä ja velanotossa TUL:n valtionapua ei tule yksin nostaa tikun nokkaan. Monet valtion budjetin porsaanreiät (työmarkkinajärjestöjen verovähennys ja monet muutkin verovähennykset, kilpailua vääristävät yritystuet, ylisuuri julkinen hallinto jne) pitää nostaa tikun nokkaan. Valtion budjetti sekä tuloista että menoista kaipaisi ammattimaisen selvityshenkilön näyttämään maamme hallitukselle tiekartan tarpeellisista ja vähemmän tarpeellisista tuloista ja menoista. Ennustan, se sekin aika nykyisellä menolla on Suomella edessä.
Kommentit (0)