Valtteri Bottas ajoi merkittävän voiton F1 -kauden avauskilpailussa

Maailmanlaajuinen koronapandemia on vaikuttanut kaikkeen urheiluun, myös  F1 -kauteen. F1 kausi saatiin tänään vasta käyntiin Itävallan Spielbergissä Red Bull Ringin radalla. Kausi jatkuu  viikon päästä  samalla radalla. 

Itävallan  Spielbergiin paikan päälle saapuneilla  piti olla  todiste negatiivisesta koronavirustestistä, joka oli tehty viiden päivän välein. Itse kilpailupaikalla jokaisella  tallin  varikkohenkilöllä oli hengityssuojain ja sitten myös kuljettajilla ennen ja jälkeen kilpailun (ks. eilinen aika-ajo).

Circuit Red Bull Ring.svg
Wikipedia: Red Bull Ringin rata

 

****

Itävallan osakilpailujen jälkeen kausi jatkuu Euroopassa  kuudella   (Unkari, Iso-Britannia, Espanja, Belgia ja Italia ) osakilpailulla, jos   koronapandemia ei sitten muuta suunnitelmia.  Euroopan ulkopuolisia osakilpailuja, jos niitä yleensä ajetaan, ei ole vielä vahvistettu. 

 

****

Lauantain aika-ajot  osoitti, ettei  lajin viime vuosien hallitsija  –  Mercedes -talli  –  menettänyt asemiaan.  Sensaatiomaisen upeasti ajanut Valtteri Bottas otti paalupaikan ennen lajin kuusinkertaista maailmanmestaria  Lewis Hamiltonia.  Kolmanneksi ajoi   Red Bull -tallin     ykköskuljettaja Max Verstappen  .

****

 Kilpailun tulosluettelo  muodostui tälläkin kertaa toiseksi, mitä lähtöjärjestys. Lähtöjärjestys muuttui vielä ennen kilpailun käynnistymistä, sillä Lewis Hamilton sai kolmen lähtöruudun rangaistuksen  rikkoessaan eilisessä aika-ajossa keltaisen lipun aikana sääntöjä. 

Lukuisia kertoja  radalla käyneellä  turva-autolla    oli omat vaikutuksensa lopulliseen  tulosluetteloon. Merkittävin keskeyttämään joutunut kuljettaja oli lähtöruudusta 2 lähtenyt Max Verstappen.

Tänään ajetussa varsinaisessa kilpailussa muodostui  tulosluettelo   aikasakkojen jälkeen.

  1. Valtteri Bottas    2. Charles Leclerc  3.  Lando Norris

Kimi Räikkönen joutui keskeyttämään. Kaikkiaan vain 11 autoa sai tulosluettelossa sijoitussmerkinnän.

Valtteri Bottas ajoi merkittävän voiton F1 -kauden avauskilpailussa,   jolla on merkittävä vaikutus MM-pistetaistossa.

Kilpailun kulku   –  Tulokset

****

Kuljettajien siirto-/pestuumarkkinat ovat olleet viime kuukausina kovassa vauhdissa ennen kuin varsinainen kausi ehti käynnistyä.   Kiireisimmät ovat jo laatineet listauksia  kauden 2021 F1 -kuljettajien tallipaikoista.

Kovin uutinen saatiin tältä osin, kun  Ferrari -talli ilmoitti nelinkertaisen maailmanmestarin  Sebastian Vettelin sopimuksen tallissa päättyvän tähän kauteen. Ja heti perään  tuli uutinen Carlos Sainzin  tulosta   Charles Leclercin tallikaveriksi. Vettelin mukaan  Ferrari teki hänelle tylyn sopimustempun. On semmoinen tunne, että Ferrari -tallissa ovat nyt muutenkin  pasmat sekaisin sekä kuljettajien motivaation että auton nykyistä paremman  ajokelpoisuuden osalta.

***

Meitä suomalaisia kiinnostaa jatkaako Valtteri Bottas tämän kauden jälkeen MB-tallissa vai jossain toisessa tallissa.  Loistavasti ajavalla Valtteri Bottaksella on kysyntää muihinkin talleihin ja hänet  nähdään varmasti ensi kaudellakin F1-sarjan kuljettajana. MB:n   tallipäällikkö  Toto Wollff  toteaa tuossa,  että Hamilton ja Bottas jatkanevat edelleen MB- tallissa.   Wolff viittaa   samalla optioon  Sebastian Vetteliin (“Sebastian Vettel is an option”). Mikähän  “suullinen välipuhe”  optio on kysymyksessä .  Sveitsissä asuvan  – yhden  maan   rikkaimmista  –   Toto Wolffin naapurina  sattumoisin asuu  muuan “vähemmän köyhä”   Sebastian Vettel.   Vettelin  kesämökki   tosin on “vähemmän rikkaassa ” Suomessa.

Mitä sitten tekee Kimi Räikkönen tämän kauden jälkeen. Ainakin alku ei Räikköseltä,   Alfa Romeo -tallilta, eikä sen toiselta kuljettajalta Antonio Giovinazzilta  mennyt lupauksia antavasti. Melkoisella todennäköisyydellä Kimi Räikkönen ajaa nyt viimeistä F1-kauttaan.

****

Ennen Itävallan osakilpailua käsiteltiin   FIA:n tuomaripöydässä   Red Bullin protestia Mercedeksen kehittämästä  DAS-ohjausjärjestelmästä (dual axis steering). FIA:n tuomaristo   hylkäsi viiden tunnin pohdinnan jälkeen kuitenkin protestin. 

FIA linjasi aiemmin tänä vuonna, ettei  DAS:n käyttö ei ole sallittua kaudella 2021 . Mitä tuosta FIA:n päätöksestä  sanoisi; ratkaisu  vaikuttaa vähän samankaltaiselta “nahkapäätökseltä”  kuin esim.  YK:n turvallisuusneuvoston vetoäänestyksen lopputulos ilman  seurausta.

***

2020  F1 tallit  –   F1 tallien kuljettajat      

2020   Driver  Standing       –    Constructor Standings

0
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu