Vanhoja dopingkäryjä tulee esiin 10 vuoden takaa
Tällä viiikolla on uutisoitu, että Lontoon vuoden 2012 olympiakisojen naisten aitajuoksun 400 metrin “olympiavoittaja” venäläinen Natalja Antjuh menettää “voittamansa” kultamitalin dopingrikkomuksen johdosta.
Yleisurheilun etiikkaa valvova Athletics Integrity Unit (AIU) hylkäsi Natalja Antjuhin kaikki tulokset heinäkuulta 2012 seuraavan vuoden 2013 kesäkuuhun asti.
Lontoon kisoista Natalja Antjuh menetti aiemmin naisten 4 x 400 metrin viestin hopeamitalin, koska joukkuekaveri Antonina Krivošapka kärähti dopingista (Russian Federation Disqualified)
Vielä ei näytä tieto Natalja Antjuhin hylkäämisestä ole saavuttanut tätä virallista sivua.
****
Hiihdon ja yleisurheilun harrastaja-arkistokerääjänä ei voi luottaa c-kasettien ja videon arkistonauhoihin tai kerättyihin ilta- ja päivälehtien urheilusivuihin. Sama pätee tietysti sen hetken mitalitaulukoihin.
Pitäydyn tässä nyt vain kesäolympiakisojen (1968-2020) yleisurheilun dopingtapauksiin.
Muutama tapaus on jäänyt erityisesti mieleen, kuten esim. vuoden 1984 Los Angelesin kisojen miesten 10 000 m (Martti Vainio Disqualified) ja 1988 Soulin kisojen miesten 100 m ( Ben Johnson Disqualified) sekä vuoden 2000 Sydneyn kisojen naisten 100 m ja 200 m (Marion Jones Disqualified- ks. tuosta linkistä myös viestit ja pituushyppy ). Marion Jonesista on tehty sittemmin puhutteleva dokumenttielokuva.
***
Tuskin Rion 2016 ja Tokion 2020 kesäolympiakisojen mitali- ja tulosluettelot ovat vielä lopullisia. Lontoon kisojen vuonna YLE uutisoi dopingnäytteiden pakastamisesta ja tutkimisesta uudelleen vuosienkin päästä (WADAn uutinen vuodelta 2020).
****
Kansainvälinen yleisurheiluliitto ( WA) on sulkenut Venäjän ja Valko-Venäjän kilpailutoiminnasta. Ja varmaan kielto jatkuu tämän vuoden jälkeenkin. Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) ilmoitti viime lauantaina jatkavansa venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistumiskieltoa kaikkiin kilpailuihin.
Tästä linkistä kun katsoo, Kenia on paljon dopingista esillä
https://www.athleticsintegrity.org/disciplinary-process/first-instance-decisions
Paljon sanktiolistalla myös nimiä
https://www.athleticskenya.or.ke/list-of-sanctioned-athletes/
Ilmoita asiaton viesti
Lontoon olympialaisten seitsemästä venäläisestä yleisurheilukullasta kuusi on peruutettu myöhempien doping-testien vuoksi. Vain Anna Tšitšerova ei ole (vielä) menettänyt kultaansa, vaikka hänen todettiin doupanneen 2008.
Venäjän sulkemiselle urheilutoiminnasta on totisesti muitakin syitä kuin valtion roistomaisuus. Mädempää kuin olisin ikinä uskonut.
Ilmoita asiaton viesti