Vanhoja dopingkäryjä tulee esiin  10 vuoden takaa

Tällä viiikolla on uutisoitu, että Lontoon vuoden 2012 olympiakisojen naisten aitajuoksun 400 metrin “olympiavoittaja”  venäläinen Natalja Antjuh menettää  “voittamansa”  kultamitalin dopingrikkomuksen  johdosta.

Yleisurheilun etiikkaa valvova Athletics Integrity Unit (AIU) hylkäsi Natalja Antjuhin kaikki tulokset heinäkuulta 2012 seuraavan vuoden 2013 kesäkuuhun asti. 

Lontoon kisoista Natalja Antjuh menetti aiemmin  naisten 4 x 400 metrin viestin hopeamitalin, koska joukkuekaveri Antonina Krivošapka kärähti dopingista (Russian Federation Disqualified

Vielä ei näytä tieto Natalja Antjuhin hylkäämisestä ole saavuttanut  tätä virallista sivua.

****

Hiihdon ja yleisurheilun harrastaja-arkistokerääjänä ei voi  luottaa c-kasettien ja videon arkistonauhoihin   tai kerättyihin  ilta- ja päivälehtien urheilusivuihin. Sama pätee tietysti sen hetken  mitalitaulukoihin.

Pitäydyn tässä nyt vain kesäolympiakisojen (1968-2020)  yleisurheilun dopingtapauksiin.

Muutama tapaus on jäänyt erityisesti mieleen, kuten esim. vuoden 1984 Los Angelesin  kisojen miesten  10 000 m (Martti Vainio   Disqualified) ja  1988 Soulin  kisojen miesten 100 m ( Ben Johnson  Disqualified) sekä vuoden 2000 Sydneyn kisojen naisten 100 m ja  200 m (Marion Jones Disqualified- ks. tuosta linkistä myös viestit ja pituushyppy ). Marion Jonesista on tehty sittemmin puhutteleva dokumenttielokuva.

***

Tuskin Rion  2016   ja  Tokion  2020  kesäolympiakisojen mitali- ja tulosluettelot ovat vielä lopullisia. Lontoon kisojen vuonna YLE uutisoi dopingnäytteiden pakastamisesta ja tutkimisesta uudelleen vuosienkin päästä (WADAn uutinen vuodelta 2020).

****

Kansainvälinen yleisurheiluliitto ( WA) on sulkenut Venäjän ja Valko-Venäjän kilpailutoiminnasta. Ja varmaan kielto jatkuu tämän vuoden jälkeenkin. Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) ilmoitti viime lauantaina jatkavansa venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistumiskieltoa kaikkiin kilpailuihin.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu