Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyy laajasti kansainvälisen urheiluyhteisön vastareaktiona

Nato- ja EU-maat sekä monet muut maat  ovat   tuominneet Venäjän raakalasmaisen  hyökkäyksen  Ukrainaan .

Monet kansainväliset yhteisöt  (tiede, kulttuuri – urheilu ym) ovat lopettaneet yhteistyön Venäjän kanssa.

****

Kansainvälinen Olympiakomitea   pari päivää (26.02.2022)   Venäjän aloittamasta hyökkäyksestä   kehotti kansainvälisiä urheiluliittoja perumaan tai siirtämään kaikki tulevat tapahtumansa Venäjällä ja Valko-Venäjällä.

Kansainvälinen  jääkiekkoliitto IIHF   tiedotti tällä viikolla  tiistaina, että vuoden 2023 miesten MM-kisat siirretään pois Venäjältä.  Kysymys kuuluu, järjestetäänkö ensi vuoden MM-kisat perätysten Suomessa ? Tämän vuoden MM-kisat (Tampere-Helsinki)  alkavat parin viikon päästä  13.05.2022. Kisojen yhteydessä IIHF päättää ensi vuoden MM-kisojen järjestäjämaan. 

****

Menossa on huhtikuun viimeinen päivä  30.04.2022 vapunaatto. Vielä  toissa kuussa helmikuussa Venäjän urheilijat kilpailivat  Pekingin talviolympiakisoissa (04-22.02.2022) Venäjän olympialipun alla (ROC) saavuttaen 32 mitalia.

Venäjä rikkoi olympiarauhan  aloittaessaan  hyökkäyksen  Ukrainaan 24.02.2022.  Venäjä suljettiin 04.03.2022 alkaneista Pekingin paralympiakisoista.  

Venäjä on nyttemmin suljettu laajasti kansainvälisestä urheilutoiminnasta   ja myös luottamustoimista käydään eri asteista väittelyä (Case FIS). 

Nyt ollaan tilanteessa, että Venäjä on suljettu  urheilun kansainvälisestä toiminnasta paljon laajemmin , mitä oli voimassa Venäjän dopingrikkomusten johdosta tämän vuoden  2022 loppuun  saakka (Urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen  (CAS)  päätös.

Miten ja milloin tämä urheilun osalta  päättyy. Tietysti rauha Ukrainassa  on  ensimmäinen edellytys. Mutta myös sotarikoksista  vastuuseen saattaminen  on kansainvälisen yhteisön kynnyskysymys. Milloin Venäjällä urheilijat uskaltavat  esiintyä avoimesti ja omalla nimellään kertoa, mitä he ajattelevat  Ukrainan sodasta ja mahdollisuudesta kilpailla kansainvälisissä tapahtumissa.

 

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu