Venäjän olympiapanna jatkuu vielä vuosia

Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS  tiedotti eilen päätöksestä, jonka mukaan  antidopingtoimisto Wadan aiemmin  langettama  Venäjää koskeva panna kansainvälisessä urheilussa lyheni  neljästä vuodesta kahteen.

Päätös merkitsee, ettei  Venäjä voi maana osallistua tältä vuodelta ensi vuodeksi siirrettyihin  Tokion  kesäolympiakisoihin, eikä myöskään  Pekingin vuoden 2022 talviolympiakisoihin.

Tokion ja Pekingin olympialaisten lisäksi Venäjä ei voi  osallistua mm. vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoihin. Sen sijaan ensi vuoden jalkapallon EM-kisoihin Venäjä voi osallistua.

CAS:n päätös merkitsee myös sitä, ettei  esim. presidentti Vladimir Putin ja muu Venäjän ylin johto voi olla paikalla Tokion ja Pekingin olympiakisoissa. Maailmalla tämä huomioitiin eilen uutisotsikoissa. Tässä BBC:n  uutisen lopussa on pitkä yhteenveto Venäjän dopinguutisista  vv. 2014-2020.

Venäjä voi osallistua seuraavan kerran Pariisin kesäolympiakisoihin vuonna 2024  ja Milano-Cortina talviolympiakisoihin vuonna 2026. Eli CAS:n Venäjää koskeva pannapäätös on käytännössä  pitempi kuin kaksi vuotta

Yksittäiset venäläiset urheilijat voivat osallistua Tokion ja Pekingin olympiakisoihin nk. neutraalina urheilijana, jos venäläisurheilija on todettu  ns. ”puhtaaksi” dopingista. Urheilijoiden olympiakelpoisuudesta päättää erityinen paneeli, jonka jäsenistö kootaan maailman antidopingjärjestöistä 

***

Jääkiekon vuoden 2021 MM-kisat

Ensi vuoden jääkiekon MM-kisojen kohtalo  on edelleen auki. Kisoja ei voi myöskään siirtää Venäjälle, kuten joissakin  uutisvälineissä on yhtenä mahdollisuutena kerrottu. Tuo CAS:in päätös estää kisojen pelaamisen Venäjällä.

Vuoden 2021 MM-kisat on jaettu kahden maan Valko-Venäjän ja Latvian kesken. Aiemmin syksyllä Latvia kehotti  Kansainvälistä jääkiekkoliittoa  ottamaan  kisat pois Valko-Venäjältä maan levottoman poliittisen tilanteen johdosta . Minulla on sellainen tuntuma, että USA:n seuraava presidentti  Joe Biden tekee  Valko-Venäjän MM-kisojen osalta saman kuin presidentti Jimmy Carter  vuoden 1980 Moskovan olympiakisojen osalta: USA ei osallistunut kisoihin. Enkä usko myöskään, että Kanada osallistuu Valko-Venäjän MM.kisoihin.  Myös Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö aiemmin elokuussa TV1:n haastattelussa otti tiukan kannan Valko-Venäjän MM-kisoihin.

+1
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu