Venäjän paluu kansainväliseen urheilutoimintaan herättää näkemyksiä puolesta ja vastaan
Tällä viikolla 35 maata Suomi mukaan lukien piti Britannian koollekustumana verkkotapaamisen liitttyen Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden mukaantulosta Pariisin vuoden 2024 olympiakisoihin. Asia herättää kovaa vastusta (ks. Reuters).
Kansainvälinen olympiakomitea on käsitellyt aiemmin tammikuussa mahdollisuutta venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden mukaan Ukrainan sodasta huolimatta Pariisin vuoden 2024 olympiakisoihin. Miten on tulkittava, että KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach on aiemmin kirjeellään kritisoinut Ukrainaa maan boikottipuheista.
***
Kirjoitin täällä aiemmin, että monissa suurissa kansainvälisissä lajiliitoissa (esim. FIFA/UEFA – FIS – WA – FIA ) syntyy erimielisyyksiä ja kovia vastakkaisia näkemyksiä venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluulle kansainväliseen urheilutoimintaan.
***
Kansainvälinen olympiakomitea ilmoitti viime viikolla, että Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat voisivat mahdollisesti palata kansainvälisille kilpakentille Pariisin olympialaisten Aasian karsinnoissa.
Suomen Olympiakomitea kanta on, että venäläisiä ja valkovenäläisiä ei tällä hetkellä voi ottaa mukaan kansainväliseen urheilutoimintaan. Mikäli KOK kuitenkin päättää edistää venäläisten ja valkovenäläisten paluuta kansainväliseen urheiluun, tulee sen tapahtua tiukimmilla mahdollisilla reunaehdoilla.
***
Ensi vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta Pariisin vuoden 1924 olympiakisoista. Tuskin olen kovinkaan väärässä, jos otaksun Ranskan presidentti Emmanuel Macronin olevan vähemmän innostunut Venäjän ja Valko-Venäjän sulkemista Pariisin ensi vuoden olympiakisoista.
Olympialainen peruskirja (Olympic Charter) on julkaisu, jossa kodifioidaan olympia-aatteen perusperiaatteet, Kansainvälisen olympiakomitean säännöt, olympialiikkeen organisaatio ja toiminta sekä olympiakisojen järjestämisen ehdot. Peruskirjassa on määritetty myös kansainvälisten järjestöjen, kansallisten olympiakomiteoiden ja olympialiikkeen väliset suhteet.
Viikko sitten Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK ) “sotki” (blogistin valitsema sana) jo YK:n asiaan, miksi KOK ei voi sulkea venäläisiä ja valkovenäläisiä toistaiseksi. Se nyt puuttuisi, että YK:n turvaneuvosto käsittelisi asiaa ja Venäjän veto-oikeudella estäisi kielteisen kannanoton.
Venäjän sotarikokset Ukrainassa ovat laajuudessaan sitä luokkaa, että ensin pitää syntyä rauha Ukrainassa ja yhteinen näkemys sotarikollisten saattamisesta vastuuseen ennen kuin voidaan puhua paluusta kansainväliseen urheilutoimintaan.
****
USA:n olympiakomitean puheenjohtaja Susanne Lyonsin on tukenut julkisuudessa Kansainvälisen Olympiakomitean presidentin Thomas Bachin ajatusta venäläisten pääsyä neutraaleissa väreissä Pariisin olympiakisoihin . Mitä kaikkea kulisseissa tapahtuu ja päätetään, se tulee ilmi jälkikäteen (esim. Moskovan Washington yhteydenpito Ukrainan sodasta huolimatta).
Eri syistä on olympiakisoja boikotoitu aiemmin (List of Olympic Games boycotts) esim. 1956, 1976, 1980 ja 1984. BBC:n mukaan jopa 40 maata voi boikotoida Pariisin olympiakisoja.
Mitenkä tämä presidentti Macronilta onnistuu eli Ranskan korkeimman ritarimerkin takaisinotto Putinilta onnistuuu.
https://www.bbc.com/news/world-europe-64594769
—–
Tarja Halonen presidenttikaudellaan myönsi v. 2009 kunniamerkin Syyrian presidentille Bashar al-Assadille
https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/mita-ihmetta-bashar-al-assad-sai-suomen-korkeimman-kunniamerkin/
Ilmoita asiaton viesti
Awarding Olympics to Berlin and race laws there are no different than China and body parts sold since 1999 – the sports business is no longer about sports it’s about money and audience and politics.
Are the athletes from Belarus Russia and China ambassadors representing the cause of their dictators or people afraid to speak out against them?
Both I think!
The Olympic idea was unite through sports
I would vote for compromise
1) country unsuitable are countries not treating own people right – to host
2) all countries athletes can attend but country itself or majority of others can decide not to carry country sign of name
Belarus in white and red but no name of Belarus
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän jo kymmenenkin tasokkaamman urheilumaan uhkaama boikotti Pariisin olympialaisiin saa Macroninkin venäläismielisyyden muuttumaan.
Mutta voihan tosin olla, että Ranskan johtajan mielestä Venäjän tikolorilippu täytyy saada Ranskan trikolorilipun viereen liehumaan maksoi mitä maksoi! Vaikka mukana olympia-aatteen alla kilpailisivat Pariisissa vain sellaiset ihmisoikeuksien mallimaat olympiahenkeä ilmentämässä kuin em. Venäjä, Valko-Venäjä, Turkki, Unkari, Kiina, Pohjois-Korea, ja lukuisat itsevaltaisesti johdetut Arikkalaiset ja Aasialaiset maat, ynnä Arabimaat, niin huolettaisiko se Macronia; ja KOK:n herroja? Luulisin, että huolettaisi!
***
Halonen oli Suomen onnettomin presidentti aikaansaannostensa valossa. Kalliolainen sosialismi paistoi joka käänteessä. Koko kansan presidentti hän ei ollut vähääkään.
Muun muassa Setan kokous oli Haloselle tärkeämpi kuin sotaveteraanien kokous!??
Ilmoita asiaton viesti
HS: Olli Rausteen mukaan YK:n kanta ei ole edes relevantti
https://www.hs.fi/urheilu/art-2000009376346.html
——-
KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach on ”patsastellut” alppihiihdon MM-kisojen katsomossa.
Kukahan on ollut paras KOK:n presidentti kautta aikain ?
https://olympics.com/ioc/history/presidents
Ruotsalainen J. Sigfrid Edström oli taustahahmona vaikuttamassa , että v. 1932 Paavo Nurmi suljettiiin Los Angelesin olympiakisoista. Edström oli tuolloin Ruotsin yleisurheiliuliiton puheenjohtaja.
Ilmoita asiaton viesti