Venäjän paluu kansainväliseen urheilutoimintaan herättää  näkemyksiä puolesta ja vastaan 

Tällä viikolla 35 maata Suomi mukaan lukien piti Britannian koollekustumana  verkkotapaamisen  liitttyen  Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden mukaantulosta   Pariisin  vuoden  2024 olympiakisoihin. Asia herättää kovaa  vastusta  (ks.  Reuters). 

Kansainvälinen olympiakomitea on käsitellyt aiemmin tammikuussa   mahdollisuutta  venäläisten  ja valkovenäläisten  urheilijoiden mukaan Ukrainan sodasta huolimatta Pariisin vuoden 2024 olympiakisoihin.  Miten on tulkittava, että  KOK:n puheenjohtaja  Thomas Bach  on aiemmin kirjeellään kritisoinut   Ukrainaa maan  boikottipuheista.

 

***

Kirjoitin täällä aiemmin,  että monissa  suurissa  kansainvälisissä  lajiliitoissa  (esim. FIFA/UEFA  – FIS  – WA –  FIA  )  syntyy  erimielisyyksiä ja kovia vastakkaisia  näkemyksiä   venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluulle kansainväliseen urheilutoimintaan. 

***

Kansainvälinen olympiakomitea ilmoitti viime viikolla, että Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat voisivat mahdollisesti palata kansainvälisille kilpakentille Pariisin olympialaisten Aasian karsinnoissa.

Suomen Olympiakomitea kanta  on, että venäläisiä ja valkovenäläisiä ei tällä hetkellä voi ottaa mukaan kansainväliseen urheilutoimintaan. Mikäli KOK kuitenkin päättää edistää venäläisten ja valkovenäläisten paluuta kansainväliseen urheiluun, tulee sen tapahtua tiukimmilla mahdollisilla reunaehdoilla.

***

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta Pariisin vuoden 1924  olympiakisoista. Tuskin olen kovinkaan väärässä, jos otaksun Ranskan presidentti  Emmanuel Macronin  olevan vähemmän innostunut  Venäjän ja Valko-Venäjän sulkemista Pariisin ensi vuoden olympiakisoista.

Olympialainen peruskirja (Olympic Charter) on julkaisu, jossa kodifioidaan olympia-aatteen perusperiaatteet, Kansainvälisen olympiakomitean säännöt, olympialiikkeen organisaatio ja toiminta sekä olympiakisojen järjestämisen ehdot. Peruskirjassa on määritetty myös kansainvälisten järjestöjen, kansallisten olympiakomiteoiden ja olympialiikkeen väliset suhteet.

Viikko sitten Kansainvälinen Olympiakomitea  (KOK )  “sotki” (blogistin valitsema sana)  jo YK:n asiaan,   miksi KOK ei voi sulkea venäläisiä ja valkovenäläisiä toistaiseksi. Se nyt puuttuisi, että YK:n turvaneuvosto käsittelisi asiaa ja Venäjän veto-oikeudella estäisi kielteisen kannanoton.

Venäjän sotarikokset Ukrainassa ovat laajuudessaan sitä luokkaa, että ensin pitää syntyä rauha Ukrainassa ja yhteinen näkemys  sotarikollisten saattamisesta vastuuseen ennen kuin voidaan puhua paluusta kansainväliseen urheilutoimintaan.

****

USA:n olympiakomitean puheenjohtaja  Susanne Lyonsin on tukenut julkisuudessa Kansainvälisen Olympiakomitean presidentin Thomas Bachin ajatusta venäläisten pääsyä  neutraaleissa väreissä  Pariisin olympiakisoihin . Mitä kaikkea kulisseissa tapahtuu ja päätetään, se tulee ilmi jälkikäteen (esim. Moskovan  Washington yhteydenpito Ukrainan sodasta huolimatta). 

Eri syistä on olympiakisoja boikotoitu aiemmin (List of Olympic Games boycotts) esim. 1956, 1976, 1980 ja 1984.  BBC:n mukaan jopa  40 maata voi boikotoida Pariisin olympiakisoja.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu