Venäläisten urheilijoiden pääsy Pariisin olympiakisoihin esillä ensi viikonvaihteessa

Kansaivälisen  olympiakomitean (IOCjohtokunnan kokouksessa ensi viikonvaihteessa  Intian Mumbaissa  on esillä Venäjän urheilijoiden mahdollinen   osallistuminen  ensi kesän Parisiin    olympialaisiin (IOC News).

HS:n haastattelussa  eilen Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori sanoo,   ettei  ole aika venäläisten ja valkovenäläisten paluulle kansainväliseen urheiluun.

Kirjoitin täällä asiasta edellisen kerran blogissani 24.09.2023. Viittasin blogissani mahdolliseen Pariisin olympiakisojen boikotointiin. Vapaavuoren mukaan Suomi ei suunnittele boikotoivansa Pariisin olympialaisia, vaikka venäläisurheilijat osallistuisivat niihin.  Vapaavuoren mukaan Suomen  kantaa saatetaan katsoa uudelleen esimerkiksi silloin, jos syntyy yhtä maata laajempi kansainvälinen rintama Pariisin kisojen boikotointiin.

Ennustan Kansainvälisen Olympiakomitean  olevan jopa hajaannuksen edessä (siihen Venäjä pyrkii). Edessä   voi olla  jopa Pariisin olympiakisojen boikotointi monien maiden toimesta. Niitä on nähty eri syistä aiemminkin  olympiakisojen historiassa.

Helmikuussa  35 maata Suomi mukaan lukien piti Britannian koolle kustumana  verkkotapaamisen  liittyen  Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden mukaantulosta   Pariisin  vuoden  2024 olympiakisoihin.  

Britannia ei muuten boikotoinut Moskovan 1980 olympiakisoja, vaikka moni  länsimaa USA:n  johdolla  niin teki.  Muistamme, että eräs Sebastian Coe  voitti kultamitalin 1500 m:llä ja otti hopeaa 800 m:llä.  Sebastian Coe toimii Kansainvälisen urheiluliiton (WA)  puheenjohtajana (presidenttinä) tällä hetkellä. Britannia on ollut mukana kaikissa järjestetyissä kesäolympiakisoissa  vuodesta 1896 lähtien ja on melko varmasti mukana myös Pariisissa 2024.

Kansainvälisen Olympiakomiteaan  kuuluu jäsenä tällä hetkellä 206   kansallista liittoa. Lista  maista, jotka ovat tuominneet Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan.

****

Moni kansainvälisen urheilutoiminnan seuraaja on ollut “äimän käkenä  Kansainvälisen  paraolympiakomitean (IPC) päätöksestä sallia Venäjän  ja Valko-Venäjän urheilijoiden  pääsy Pariisin   paralympialaisiin.

 

***

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu