Yleisurheilussa tarvitaan nykyisen strategian välitilinpäätös siitä missä mennään

 

SUL.jpg

Logon lähde  Wikipedia

_________

Ennen Dohan yleisurheilun MM-kisoja arvioin täällä, että Suomi saattaa jäädä kokonaan  mitali- ja pistesijojen ulkopuolelle. Yksi pistesija  sentään saatiin miesten keihääheitossa Lassi  Etelätalon tuomana (Result)

Tästä taulukosta näet Suomen mitali- ja pistesijat kaikissa yleisurheilun MM-kisoissa 1983-2019.

En syyllistä tai syytä ketään, miksi Suomen yleisurheilussa on jääty  kansainvälisessä kilpailutoiminnassa takamatkalle. 

Yleisurheilussa, kuten monissa muissakin lajeissa,  tehdään seuratasolla pyyteetöntä kenttätyötä.  Tämä pyyteetön talkooväki ansaitsee, että   Suomen yleisurheilun johtamisesta, valmennuksesta, seuratoiminnan  ja urheilijoiden taloudellisista tukitoimista ym. tehdään nykyisen strategian  välitilinpäätös.

Suomen Urheiluliiton nykyisessä  strategiassa  (vv. 2017-2020)  on esillä hyviä tavoiteltavia asioita (ks. s. 14-). Itse nostaisin seuratason harrastajamäärän kehityksen  2020-luvulla ja yhteistoiminnan muitten lajien kanssa   tikun nokkaan.

****

Ensi vuonna ovat  Tokion kesäolympiakisat  ja melko pian olympiakisojen jälkeen   Pariisin EM-kisat.  Ainakin julkisuudessa Pariisin EM-kisoja on pidetty monen yleisurheilijan osalta  päätavoitteena. Mitalitavoitteet on asia sinänsä, mutta yleisurheilun harrastajamäärän lisäämiseen lähivuosina suosittaisin Urheiluliiton panostavan nykyistä enemmän.

****  

Otan tähän “murheellisen”  esimerkin takavuosilta, jollaista yleisurheiluväki ei kaipaa. Suomen olympiakomitea asetti kesällä 2010  toimikunnan, jonka tehtävänä oli uudistaa suomalaista urheiluelämää. Keskeiseksi teemakseen ryhmä otti ”urheilijan polun”.  Toimikunnan työstä jäi jäljelle vain kallis lasku,  muttei edes   loppuraporttia tahdo enää netistä löytää.  Toimikunnan loppuraportin jälkeen kyllä  paljon on tehty muita julkaisuja .

****

Dohan MM-kisojen mitalitaulukosta huomataan, että moni muukin kovana pidetty eurooppalainen yleisurheilumaa jäi melko vaatimattomaan mitalimäärään.  Pohjoismaista Ruotsi oli paras kolmella mitalilla.

****

Dohan MM-kisojen  mitalistit

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu