Valokuvausharrastajan metodikuvaus

AMATÖÖRIVALOKUVAUS DIGIKAMERALLA
Valokuvaus kotitarpeisiin ja taidekuvaus
Valokuvaus on viimeisen vuosikymmenen aikana muuttunut radikaalisti. Voidaan sanoa, että valokuvaus on valokuvauksen alkuajoista lähtien keskittynyt valokuvaustekniikkaan ja valokuvaajien on ollut lähes välttämätöntä opetella valokuvaustekniikoita ja omaksua tarkoin kameransa erilaiset asetukset ja viritykset. Ne kuvaajat, joille tekninen osaaminen ja valokuvaukseen liittyvät toimet ovat ominaisia, tietenkin voivat jatkaa ja varmaan jatkavat tekniseen osaamiseensa painottuvaa valokuvaustyyliään. Uskon, että monet parhaat ja koskettavimmat kuvat edelleenkin syntyvät perinteisen valokuvausosaamisen mukaisesti. Ammattivalokuvaaja on myös valokuvauksessa edelläkävijä ja oman ammattialansa edistäjä ja opettaja, jonka työn myötä valokuvauksessa kehitys pysyy hallinnassa ja hallittuna sekä valokuvauksen laadullisten kriteerien osalta että myös kameroiden teknisen kehityksen myötä.
Viime vuosina amatöörivalokuvaus on lisääntynyt huomattavasti. Monet pokkarikamerat ovat nykyisin niin helppokäyttöisiä, että kamera istuu luontevasti yhä useamman ihmisen käteen. Valokuvia syntyy tietenkin helposti myös kännykkäkameroilla. Amatöörivalokuvauksessakin tekniikalla ja sen osaamisella on merkitystä, mutta valokuvaustekniikka ja sen osaaminen eivät ole niin keskeisessä roolissa kuin ammattivalokuvaajilla.
Olen oman valokuvaukseni myötä kehittänyt valokuvaustyylin, joka soveltuu erinomaisesti amatöörivalokuvaajille. Toisin kuin ammattivalokuvaajalla, amatöörivalokuvaajalla ja taidemuotona valokuvausta amatöörimäisesti käyttävällä valokuva sellaisenaan kuin se on otettu, saa tärkeän arvon sinänsä. Valokuva on aina ainutlaatuinen ja nykyään, kun tekniikka sallii edullisen valokuvien tallentamisen, valokuva säilytetään muistilevyllä siitä huolimatta onko se perinteisen valokuvauksen näkökulmasta onnistunut kuva vai ei. Kuvaaja kelpuuttaa kaikki ottamansa kuvat.
Tässä muistiossa kerron amatöörivalokuvauksesta ja kehittämistäni taidevalokuvaustyyleistä.
Valokuvapolku
Valokuvapolku on perättäisten valokuvien sarja esimerkiksi yhdeltä valokuvarupeamalta. Valokuvapolku syntyy esimerkiksi kävelylenkillä luonnossa tai kaupunkimaisemassa. Valokuvapolku voidaan tallentaa päiväyksen mukaan tai sille voidaan antaa tunnelmaan tai aiheeseen liittyvä nimi tai päiväyksen ja nimen yhdistelmä. Valokuva polku kannatta nimetä niin, että kansion nimi alkaa päiväyksellä (vvvv_kk_pv_ tai vvvvkkpv_) ja sen perään kirjoitetaan polkua kuvaava nimi esimerkiksi alaviivan jälkeen. Tällöin valokuvapolut säilyvät tallennuslevyllä järjestyksellä ja niitä on vuosienkin jälkeen mahdollista löytää ja etsiä.
Tunnelmakuva
Tunnelmakuva otetaan tunnelman innoittamana. Tunnelmakuvia voi ottaa esimerkiksi yhden yksittäisen kuvan tai jonkin esimerkiksi perhetilaisuuden kuvauksessa. Perhetilaisuuden tunnelmakuvat säilytetään kaikki omassa edellä kuvatusti nimetyssä kansiossa. Tunnelmakuvia katsotaan esimerkiksi televisiossa. Valokuvaajan kannattaa ennen tunnelmakuvia näyttäessään kertoa yleisölleen, että kyseessä on tunnelmakuvaus. Tunnelmakuvauksen idea on, että se kuvaaja että kuvauksen kohteet ovat mahdollisimman rentoja ja hyväntuulisia. Se, että onnistuuko valokuva totuttujen perinteisten kriteerien mukaisesti, ei tunnelmakuvauksessa ole niin oleellista kuin se, että sekä tilaisuuden, esimerkiksi perhejuhlan, tunnelma pysyy hyvänä ja rentona valokuvauksesta huolimatta.
Tunnelmakuvauksessa valokuvaaja soluttautuu kuvattavien joukkoon ja näpsii kuvia melko pienikokoisella pokkarilla, jolloin tilaisuuden luonne ja tunnelma ei kärsi siitä, että ihmisten pitäisi ryhmittyä jäykästi valokuvattaviksi. Tunnelmakuvauksessa kuvia otetaan melko paljon ja vasta koko kokonaisuus, kaikki sessiossa otetut kuvat muodostavat tuloksen. Tunnelmakuvauksessa valokuvaajalla pitää olla riittävästi itseluottamusta, jotta hän edelleen hyväntuulisena voi kestää myös mahdollisen kritiikin.
Kritiikki tunnelmakuvauksessa on luonnollista. Valokuvaus on vasta kehittymässä oleva taidelaji, jolloin kritiikki syntyy siitä, että ihmiset odottavat myös amatöörivalokuvaajilta ammattilaisjälkeä. Tästä ei pidä lannistua, vaan jatkaa valokuvausharrastusta hyvällä mielellä.
Tunnelmakuvauksessa syntyneistä kuvista leikkaa-liitä-tekniikalla voidaan poimia omaan erilliseen kansioonsa ne valokuvat, jotka halutaan jatkokäsitellä esimerkiksi tekemällä niistä paperikuvia.
Digikuvaus taiteellisuuden kannalta
Amatöörivalokuvaus on lisääntynyt paljon nimenomaan digikuvauksen myötä. On mahdollista, että osa kuvaajista pitäytyy edelleen digikuvauksen alkamisen myötä perinteisessä kuvankäsittelymentaliteetissa, jossa yksittäinen valokuva käsitellään tietokoneella sellaiseksi, että se voidaan perinteisen katsantokannan puitteissa hyväksyä hyväksi valokuvaksi. Tätä menetelmää nimitettänee valokuvakeskeiseksi menettelyksi.
Kuvaajakeskeisessä asennoitumisessa keskiössä on valokuvaaja itse. Valokuvaaja näkee sen vaivan, että hän siirtyy kuvaustilanteeseen ja on mahdollista, että tuo on hänelle mahdollista vain silloin, kun hän sen tekee. Elämässä jotkut asiat saattavat olla toistuvaisia ja jotkut asiat ovat ainutkertaisia. Valokuvauksen kannalta kahta täysin samanlaista elämässä amatöörimäisen luonnollista kuvaustilannetta ei helposti kohdalle osu. Sen vuoksi kuvaajakeskeisessä taidevalokuvauksessa jokainen kameranlaukaus on hyväksyttävä ja ainutkertainen otos. Kamerassa on usein vain pieni näyttöruutu, joten kuvan lopputuloksen näkee vasta, kun kuva on siirretty tietokoneelle tai sitä katsotaan tv-ruudulta. Olen omien kokemusteni perusteella havainnut, että kuvan lopputulos ei kuvaajan tai katsojan kannalta ole tuoreeltaan aina nähtävissä. Usein digikuvan koko sisältö tai merkitys avautuu joko usean katselukerran jälkeen tai kun kuvaa katsellaan jopa pitkän ajan kuluttua kuvaushetkestä.
Kuvauskohteen valinta
Valokuvaaja valitsee kuvauskohteen oman kiinnostuksensa mukaan. Kuvauskohteen valinnassa pitää noudattaa säädyllisyyttä ja siveyttä.
Valon ja varjon leikki. Omien kokemusteni mukaan valokuvapolulla saattaa joko teknisistä tai muista luonnollisista syistä olla valokuvien joukossa jopa täysin pimeitä otoksia. Olen hyväksynyt nekin osaksi joko tunnelmakuvausta tai valokuvapolkua. Valokuviensa hyväksyminen valokuvaajalla on osa prosessia, jossa valokuvaajana hyväksyy itsensä ihmisenä ja taiteilijana. Minulla on käsitys, että valokuvausta enemmässä määrin kuin satunnaisten kuvien ottajana yleensä jaksaa tehdä vain sellainen ihminen, joka on erityisen kiinnostunut valokuvauksesta tai joka valokuvatessaan kiinnostuu valokuvauksesta. Näkemykseni mukaan suuressakaan perheessä ja suvussa ei yleensä ole kuin pari tai kolme valokuvaajaa. Valokuvaaminen ei ole kovin helppoa eikä kevyttäkään ja usein valokuvaajan ihmissuhdetaidot ovat koetuksella kuvaa hän sitten kohteenaan ihmisiä, eläimiä, elävää luontoa tai esineitä. Tästä valokuvaajat voisivat varmasti kertoa runsaasti esimerkkejä. Ja tästä johtuu, että valokuvaus vaatii ihmiseltä jonkin verran sitoutumista harrastukseen. harrastettuaan valokuvausta jonkin aikaa, innostus saattaa johtaa jopa valokuvauksen valitsemiseen ammatikseen, mutta se on jo toinen tarina.
Näkemykseni mukaan valitseepa valokuvaaja kohteekseen minkä tahansa aiheen, hän valokuvaajana joutuu näkemään vaivaa saadakseen mieleisiään kuvia. Oman tyylin löytäminen saattaa kestää kuukausia, jopa vuosia.
Kuvien hyväksyminen ja tulkinta
Kaikessa taiteen tarkastelussa näkemys on katsojalla itsellään.
Valokuvaajana kuvaaja asettaa itsensä alttiiksi kritiikille ja tietenkin joskus myös myönteiselle palautteelle, kritiikkikin ehkä voi olla myös myönteistä. Valokuvaus on kuvaajalle usein henkisesti raskasta ja väsyttävää, mutta kun harrastuksen on itselleen hyväksynyt ja on harrastuksestaan innostunut, myös innostavaa ja inspiroivaa henkistä ja fyysistä työtä. Työtä, joka harrastusluonteensa mukaisesti ei monesti tule palkituksi rahalla, vaan palkinnoksi pitkästäkin uurastuksesta pitää hyväksyä esimerkiksi vain työstä saatu mielihyvä. Tämä johtuu varmaan valokuvaustaiteen luonteesta. Valokuvaus on luultavasti syntyhistorian alkuajoista lähtien leimattu liian helpoksi, jotta sitä voitaisiin ottaa vakavasti. Onneksi kuitenkin jotkut kuuluisat valokuvaajat ovat onnistuneet nostamaan lajin arvostusta niin, että valokuvista on muodostunut oikeastaan enemmän keskuudessamme vaikuttava asia kuin päivittäin tulemme arkisessa elämässämme ajatelleeksikaan. Sanotaan usein, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Voitaisiin tähän lisätä, että kuva vaikuttaa ihmiseen usein enemmän kuin sanat konsanaan.
Kun valokuvaajana asetamme kuvan jonkun muun ihmisen nähtäväksi, kuvan tulkinta tulee jättää katsojalle, vaikka kuvasta kertominen ja sen selittäminen sinänsä ei väärin olekaan. Kuva puhuu puolestaan. Kuvaajana laskemme kuvan maailmalle, kun sen asetamme muun kuin itsemme nähtäväksi. Kuvan nähtäväksi asettaminen on osa valokuvausharrastusta tai kun/jos valokuvaaja havaitsee omissa valokuvissaan taidearvoja, sen nähtäville saamisen kynnyksen ylittäminen saattaa muodostua omaksi harrastuksekseen ja pyrkimyksenä sellaiseksi, että se kiinnittää valokuvaajan huomion joksikin aikaa. Oman idean selittäminen on tietenkin oma haasteensa ja haaste on sekin, että saa ideansa puolelle niitä ihmisiä, joiden kanssa yhteistyö voisi taidekokemuksen syntymisen mahdollistamiseksi onnistua.
Valokuvaajan oma kunnianhimo tai muu tarve kuvien esille asettamiseen tietenkin on yksilöllinen jokaisella kuvaajalla. Kertomani valokuvausmuoto ei edellytä välttämättä sitä, että kuvat asetettaisiin muiden ihmisten nähtäville. Valokuvauksella on mahdollista ilahduttaa pelkästään itsekkäästi itseään, missä tapauksessa kuvaaja nauttii kuvaamisesta ja kuvien katsomisesta vain itsekseen. Jos valokuvaaja ei asennoidu kuvaamisessaan näin valokuvausharrastuksen alkaessa, kuvaaja saattaa väsyttää itseään liikaa sillä, että odottaisi muiden ihmisten kiinnostuksen työhönsä alkavan kuvauksen alkuvaiheessa tai yleensä ollenkaan. Tästä kuvaajan ei kannata masentua.
Taiteilijana valokuvaaja tietää, milloin kuvaajana olisi valmis esittelemään työtään muille ihmisille. Tuolloin on työstään jo muodostunut sellainen käsitys itselleen, että on työnsä suhteen varma ja on varma siitä, että työllään voi antaa muille ihmisille sellaisen elämyksen, minkä taide vain voi.
Oma valokuvaustyöni taiteilijana
Aloitin valokuvauksen harrastamisen vuonna 2005. Koko tuon kuvaussession aikana, jonka koen alkaneen tuona vuonna, minulla on ollut vain yksi kamera, digitaalikamera Canon A520. Kamera on harmaa ja huomaamaton, se istuu hyvin käteeni, se on ystäväni; käteni ja silmieni jatke.
Kuvausharrastukseni on osa normaalia elämääni, en näe sen eteen kovin paljon vaivaa, ja kuitenkin näen paljon vaivaa valokuvauksen eteen. Tuo vaivannäkö ei tunnu vaivannäöltä, koska olen sopeuttanut valokuvauksen muihin harrastuksiin, ulkoilu ja kiinnostus luontoaiheisiin.
Valokuvaustulokseni, valokuvauksella saavutettu valokuvakokoelmani, on syntynyt oikeastaan sen vuoksi, että valokuvauksen lisäksi olen kiinnostunut myös tietokoneista. Olen sen vuoksi siirtänyt aineistoni tietokoneen vaihtuessa ja olen jo harrastuksen alkuajoista lähtien tallentanut kokoelmani myös ulkoiselle kiintolevylle.
Kuvauskohteeni ovat vuosien varrella hieman vaihdelleet, mutta minulla on ollut yksi punainen lanka työssäni valokuvaajana: luontokukat ja -kasvit sekä muut kukkaset. Olen kuvannut myös muita luontoaiheita, kiviä, maisemia, puita, polkuja, teitä, kaupunkinäkymiä, rakennuksia, taivaita jne. Kaikessa kuvaamisessa olen usein aloittanut kukkaista ja niihin myös palannut. Värivalokuvaus tarkoittaa minulla myös muuta kuin pelkästään värivalokuvausta. Värivalokuvaus tarkoittaa minulle myös värejä, joita havaitsen kuvauskohteissa, yleensä siis kukkasissa. Värivalokuvausta tässä mielessä teen myös muiden kohteiden kuin kukkasten osalta. Värivalokuvaan myös infrastruktuurisia aiheita.
Taiteilijana olen ”pyhittänyt” omat valokuvapolkuni sellaisiksi kokoelmiksi kuin ne ovat syntyjään. Kaikki polun ”laukaukset” olen tallentanut sellaisinaan, retusoimattomina ja käsittelemättöminä. Kaikilla poluillani on jokin tunnelmaan tai aiheeseen sopiva nimi sekä päivämäärä.
Valokuvausharrastuksen ja kirjoitusharrastuksen olen yhdistänyt muutamilla PowerPoint-esityksillä, jotka toimivat tietokoneella samaan tapaan kuin valokuvat, ja sen lisäksi niissä on valokuvaan sovitettua tekstiä, joka on kuin runoa tai kuin arkiproosaa.
(Kommentti 11.10.2014: Sittemmin käytössäni on myös järjestelmäkamera Nikon D3100, mutta pokkaria tarvitsen ja käytän edelleenkin.)
Sähköposti:
tarja.kaltiomaa@kolumbus.fi
Verkkosivusto:
http://www.kolumbus.fi/tyhjapaperi
Oletko myynyt kuviasi? Otatko vain omaksi ja läheistesi iloksi niitä? Minut houkutteli kuvauksen pariin mieheni. Toki ensimmäisen kamerani ostin Malesiasta, Kualalumpurin kaksoistorinissa olevasta kameraliikkeestä. Ostosta konsultoi mieheni puhelimitse. Tuli silloin aloittelijan otettua paljon kuvia, mutta en juuri sen jälkeen niitä ole tutkaillutkaan. Paperisena ne ovat jäljellä kuva-albumissa.
Sen jälkeen olen saanut häneltä muutaman uuden kameran. Viimeisin on jo hiukan ammattimaisempi Olympus. Mieheni on harrastanut kuvausta vuosikymmeniä. Hänen nuoruuden kavereistaa tuli myös kuvaajia. Harri Aiho otti Kekkosesta viimeiset lehtikuvat aikanaan.
Joten harrastusta on riittänyt ja kuvakokoelma on valtava.Mitä niille sitten tapahtuu ja miten kuvat säilyvät onkin jo toinen kysymys. Mitä kannattaa säilyttää. DVD levyllä on osa säilössä ja kaivelin 1990-luvun alun digikuvia esille. Aika huonolaatuisia. Tekniikka ja kuvan laatu on niistä ajoista merkittävästi parantunut.
En tiedä tuleeko minusta koskaa oikeaa kuvaajaa, mutta asetan usein fb:hen kuvia kavereiden nähtäväksi. Joku jo lupaili ostavansa jotain julkaisuun, liekö sitä tekee kuitenkaan. Joitakin parhaimpiani olen julkaissut täällä blogissani.
Valokuvaajana kuvaaja asettaa itsensä alttiiksi kritiikille ja tietenkin joskus myös myönteiselle palautteelle, kritiikkikin ehkä voi olla myös myönteistä. Kiritiikille asetumme aina alttiiksi oli sitten kyse kuvasta tai kirjoituksesta tai puheestakin. Olen tottunut kestämään ja arvosteluun. Eniten harmittaakin, jos mitään kommenttia ei tule.
Ilmoita asiaton viesti
Vai joskus myönteinen palaute, täällähän kaiiki sinua ylistävät , mutta totta kai jotkut valokuvasta korkealla tasolla harrastavat kameraseuralaiset ovat kriittisiä, eihän sitä pelkällä kehumisella opi yhtikäs mitään uutta.
Ilmoita asiaton viesti
Katsoin fb:ssä Irjan kuvat ja ne ovat oikein hyviä. Niissä on luonnollinen valo ja valoisuus ja kuvauskohteet positiivisia.
Kritiikistä jokainen voi opikseen ottaa, mutta ei liene mikään itsetarkoitus se, että kritiikki olisi tuomitsevaa, jyrkkää tai negatiivista. Mielestäni kauniistikin sanotusta asiasta voi ottaa oppia.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista. Näitkö todella kuvani fb:stä. Jakelu ei ole ollut julkista. Täytyypi tarkistaa, että en aivan kaikkea julkiseksi laita vaikka luulenkin sen olevan vain kavereille. Hienoa, että kerroit. Toki fb on sen verran julkinen kuitenkin, että eihän sinne salaisuuksia kannata laittaakaan.
Joskus joku sanoi, että fb:n ylläpitäjä saa oikeudet kaikkiin sinne laitettuihin kuviin. Se hiukan askarruttaa. Onkohan todella näin ja miten sellainen on mahdollista?
Ilmoita asiaton viesti
Kaveruuden voi tarkistaa.
Omat valokuvani näkyvät kavereilla, mutta myös kaikille fb:ssä mukana oleville, koska asetuksena on julkinen.
Ilmoita asiaton viesti
Se on siten mahdollista että ne vaan laittaa sen ehtoihin. Ei US:nkaan tekijänoikeusehdot ole loppuun asti ajateltu vaikka kuvasi ovat turvassa. Mikset muuten signeera kuvasi? en tiedä onko sillä merkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Signeerauksella on varmasti oma merkityksensä. Luultavasti tuo asia nousee esille (tässä ja nyt), ihan hyvä idea. Kuvaajana olen tähän saakka ollut vain asian vietävänä, ja nyt ehkä alkaa olla aikaa muuhunkin. Tosin minulla on täytynyt olla puhdas naturellisuus ja taitamattomana räpeltäjänä en ole halunnut puuttua mihinkään asetuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin joissakin yksinkertaisissa kuvankäsittelyohjelmissa on mahdollista helposti laittaa mimikirjaimensa. Mutta minulle ei ole selvinnyt mitkä ohjelmat mahdollisesti kaappavat kaiken itselleen. Olen joitakin kuvia laittanut Aamulehden kuvakisaan, mutta siihen juuttui helposti ihailemaan muiden upeita otoksia. Suurin osa on paremmilla vehkeillä kuvaavia korkeatasoisia harrastajia, sinne nimikoin muistaakseni jotain otoksia, mutta en muista enää käytinkö nimikirjaimet RS vai MS, joita olen käyttänyt oikeidden nimikirjaiinten ohella käsinmaalattuihin postikortteihin.
Yllättäen toimintansa lopettaneista pilvipalveluista on kuullut surullisia tarinoita kun ovat yllättäen lopettaneet ja vuosien työ on mennyt hukkaan,
Kannattaisi hankkia ulkopuolinen kovalevy. Mutta miten kauvan sekin on enää käyttökelpoinen? yhteensopiva välineistöön?
Minulla on kirjallista ja kuvallista aineistoa tallennettua lerpuiilla korpuilla, DVD;llä ja muistitikuilla. Paljon materiaalia on mennyt taivaan tuulin, jotkut parhaimmat rakaaus- ym runoni menivät entisen sähköpostin myötä, se harmitta vieläkin kun muistaa, että tähänkin sopisi sekin, mutta ei muista ulkoa.
Tulipa taas ylimitoitettu vastaus, Mutta mielestäni pysyn kuitenkin tällä kertaa asiassa, ja aihe on tärkeä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen julkaissut vain hyvin pienen määrän kuvia ja on tietenkin mukavaa, kun niitä nähdään verkossa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuomio ole kritiikkiä, kritiikki on aina eritelty arvio. Voihan se olla myönteinenkin, kuten sanot; luonnollinen valo.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko myynyt kuviasi? Otatko vain omaksi ja läheistesi iloksi niitä?
En ole myynyt kuvia, mutta asia on kiinnostava, asia josta en tiedä mitään.
Läheiseni ovat satunnaisesti kiinnostuneet valokuvauksesta, mutta ei ihan samalla lailla kuin itse olen. Kuulun kamerakerhoon ja otan harrastuksen vakavasti leikillisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt tulee kommenttia 🙂
Valokuvaharrastus on mukava ja harmiton harrastus, kun sen pitää harmittomana. Se mielestäni on tapa näyttää toisille ihmisille, mitä itse näkee (ja joskus sellaistakin, mitä ei itse näe).
Valon ja pimeän leikkiä, valon ja varjon leikkiä, teknisen apuvälineen avulla.
Minulle on myös kertynyt valokuvakokoelma, mutta sen koko on hyvä suhteuttaa. Jos kokoelma on paperikuvia, tai tauluiksi tehtynä, se vaatii omistajaltaan enemmän työtä (tavallaan) kuin digikuvat. Digikuvat eivät tässä maailmassa tavallaan näyttäisi vievän paljon tilaa. Huolehdintaa nekin vaativat. Ei ole aina helppoa saada yhtään ketään katsomaan kuvia.
Kuvaamaani metodiin kuuluu oleellisena osana elämän ilo. On mukavaa kuvata ja on mukavaa itse katsoa omia otoksia. Itselleen voi olla kulloinkin sellainen kriitikko, kuin vain on, voi ja kehtaa.
Itselleen voi nauraa, kuvien äärellä voi itkeä, tuntea jopa hieman itsesääliä surkeudessaan.
Silloinhan sitä vain on elämän äärellä.
Kiitos kommentistasi. Keskustelu voi jatkua….
Ilmoita asiaton viesti
En minäkään tekniikan asiantuntija kamera-asioissa ole. Kannattaa miettiä kuvaustarvettaan ja tilanteitaan harkiten. Voiko pitää mukanaan suurehkoa kameraa, varusteita ja kantolaukkuja, vai riittääkö pienempikokoinen kamera. Kännykällä saa ihan hyviä kuvia, eikä niitä ollenkaan tarvitse häpeillä. Kännykkä on aina mukana, eikä erikseen tarvitse muistaa. Koko asian lähtökohta on omat kuvaustarpeet.
Omasta puolestani olen pitkään tyytynyt melko pienikokoiseen kameraan, jolloin tingin monesta kuvausteknisestä asiasta. Naisena en kuitenkaan jaksa kantaa mukanani suuria zoomitykkejä, joten näin on hyvä. Muutkin seikat vaikuttavat. Autoilijalla voi olla varmaan hieman enemmän varustetta mukana kuin julkisen liikenteen käyttäjällä.
Harkintaa kannattaa käyttää, ja eri seikat voi vaikka panna paperille, jolloin siitä näkyy sitten se lopputulos, kun on kirjannut eri seikat ylös. Kameraliikkeen asiantuntijan kanssa tapahtuu lopullinen valinta.
Ilmoita asiaton viesti
Kameralla otetut kuvat arvatenkin ovat usein parempilaatuisia kuin vain puhelimella otetut kuvat. Mistä sen tietää? Mielestäni tuo asia on joillekin ihmisille teknisesti arvioiden mahdollinen tietää ja joillekin vain sen mukaan, minkä silmä kertoo.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän ne anna kameroita kokeilla ja niitä on erilaisia variaatioita loputtomasti , ostaminen millään järkevin perustein on täysin mahdotonta , sitäpaitsi haluaisin kameran jossa olisi etäisyyden käsisäätö, mutta sitä löytyy vain järkkereis.
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen koko elämäni karttanut valokuvausta, koska jo nuorena tajusin että se olisi haittannut liiaksi elämäni. Nyt sitä voi varovaisesti ruveta harrastamaan kun ei edes maksa paljon.
Seuraavaksi hankin mukana kulkevan pienen kompaktin jossa on riittävä zoom joka riittää kuvittamaa esimerkiksi kirjamessujen sun muista tapahtumista kertovat blogini. Mutta mistä voin tietää hankkiessani kameran ovatko sen kuvat yhtään laadultaan paremmat kuin kännykäällä räpsimäni joista olen näyttänyt joitakin blogissani.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea on tavallisesti vaikeaa.
Itse säädän etäisyyttä jalan. Kamerani zoomi on melko pieni, mutta on riittänyt tähän saakka.
Ehkä perusperiaatteena: naiselle pienikokoinen tehokas kevyt laatukamera ja mies valitsee kameransa omista lähtökohdistaan.
Tämän säännön sanon tietenkin vain amatöörikuvaajalle. Nainen ammattilaiskuvaajana on oma tarinansa ja heillä on omat kriteerinsa, he eivät varmaankaan edes kerro, miten valinta tapahtuu.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän minäkin säädän etäisyttä kyykistymällä, ja sen ansiosta pääsen nykyisn usein ylös ilmankin tukea. Mutta minulle olisi tärkeätä mahdollisuus nostaa esille jonkun yksityiskohdan häivyttämällä taustaa.
Vertaa vaikka minun kännykällä napattuja kukkakuviani täällä upeita otoksia esitellyt Petra Nyqvistin kuviin, niin huomaat että ero on merkittävä,
Tai minun maisemiani esim Jooel Jaakkolan rantamaisemiin ja hänen ruokakuviaan , jotka kelpaisivat alan printtijulkaisuun, minun hernesoppalautasiin, niin huomaat että ero on merkittävä niissäkin.
Irja Laamasen hienoista otoksista puhumattakaan.
Heillä kaikilla on käytössä kunnnon järjestelmäkamera. Minulla kännykkä ilman zoomia.
Mutta enhän minä järkkäriä pienelläkään putkella rupeaisi jatkuvasti rahaamaan mukanani.
Enkä meinaa tehdä valokuvauksesta kuin korkeintaan vähäinen sivuharrastus. mielummin tarttuisin pitkän tauon jälkeen pensseliin.
Ystävättereni on innostunut kokeilemaan kuvankäsittelyä, tästäkin passikuvasta tms. on sähköpostiini tipahtanut lukemattomat versiot.
Kiitos hänelle.
Ilmoita asiaton viesti
On verrattavissa ottaako ihminen käteen pensselin, kynän tai kameran. Kaikista niistä tulee paperille tai nykyään ruudullekin yksilöllistä jälkeä. Ei ole paljon siinä mieltä, että pyrkisi matkimaan jotakin toista ihmistä tai pyrkisi tekemään samanlaista jälkeä kuin toinen ihminen.
Enemmän mieltä on siinä, että tutustuu itseensä sen itse tuotetun kuvan tai tekstin avulla. Oikeastaan tekijä itse on tärkein yleisö, joskus lyhyellä, joskus pitkällä aikatähtäyksellä. Itselleen kukin on se tärkein kriitikkokin, vaikka on mukavaa kuulla muidenkin ihmisten mielipiteitä tekemästään työstä tai harrastuksen tuloksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Pidin facessa kuvasta, se kissa siinnä kukkasetelman päällä, ja hylje oli hauska ;D Ostin ensimmäisen kamerani -76. Pitihän se purkaa että tietää miten toimii, ei toiminut sen jälkeen. Minulla on ollut jotain pari- kolmekymmentä erilaista kameraa. Ensimmäisen kunnon digikameran sain, korvaukseksi, kun valokuvaliike hävitti arvokkaat suurella vaivalla otetut 400 norjan kuvaa. Ensin tarjosivat korvaukseksi pelkkää filmiä.
Järkkäreitä on ollut, mutta kyllästyin niiden kantamiseen ja vaihdoin pokkariin. Monta vuotta meni pokkareita puolustellessa, mutta taas on järkkäri ja asianmukaiset tötteröt nokalla. Tähän vuodenaikaan kamerani on talviunilla, ei pysty. Ehkä pitäisi.
Kävin kerran -90 luvulla pokkarin kanssa Kiinan Shangri-Laassa, Tiikerin loikan rotkossa, uskomattoman hieno paikka jonne oli melkoisen työläs päästä http://bit.ly/17TxHZl Olin ostanut Bangogista reilusti 50 ASA diafilmiä. Ok, kamera ei tunnistanut ASA lukemaa (olis pitänny olla 100) ja 90% kuvista oli pilalla alivalotuksen takia. Arvaa harmittiko 😮
Kannattaa hakeutua johonkin kuvausporukkaan mistä saa rehellistä palautetta ja oppii uusia vinkkejä kuvaukseen, ihan laitetasolta alkaen. Itse kuulun tälläiseen ryhmään https://www.facebook.com/groups/195042083980448/ Meillä on oikein opettavaista ja hauskaa, tutustuu uusiin ihmisiin ja luontoretkiä tehdään aina kun joku bongaa jonkun mielenkiintoisen paikan. Niitä riittää lähelläkin, kun vaan kuulostelee ja kiertelee.
Valokuvauksesta ei ikinä opi tarpeeksi niin, että voisi täysin kunnolla jakaa sen tunteen minkä haluaisi. Siksi se juuri onkin niin mielenkiintoinen ja haastava harrastus. Joku asiaa harrastamaton kysyi minulta kerran, miksi kuvaat. En osannut siltä seisomalta vastata mitään. Sittemmin syitä on löytynyt vähintäin 1000 ;D
Tuonne olen laitellut joitain otoksiani, ja tietokone räpellyksiäkin löytyy http://tauzero.deviantart.com/gallery/
Ilmoita asiaton viesti
•
Ilmoita asiaton viesti
Hyödyllistä tietoa kommentissa 22. Oma kerhoni ei ole vielä fb:ssä, mutta suunnitteilla on.
Upeita, funtsattuja kuvia. Tämä oli kuin matka jonnekin sinne kauas. Kiitos!
Kyllä kameralla on merkitystä kuvien laatuun, mutta oli sekin lohdullinen kommentti eräältä kerholaiselta, että paras kamera on aina se, joka on mukana, oli se sitten vaikka kännykkäkamera paremman puutteessa.
Ilmoita asiaton viesti