Valokuvat ajan kuvina

 

Käsityksemme menneistä ajoista perustuu usein kuviin ja kuvataiteeseen. Vanhimmat säilyneet maalaukset ovat tietenkin kalliomaalaukset. Tieten muistia virkistämään tehtyjä kuvia lienee säilynyt 1400-luvulta länsimaissa. Itämailla kuvia on uudistettu ajan saatossa, joten kuva-aihe saattaa olla reilusti vanhempi kuin säilyneet versiot.

Kuvien avulla parhaimmin tiedämme entisajan olosuhteista. Kuvissa on kuvattu ihmisiä, eläimiä ja kasveja sekä myös aikansa infrastruktuuria. Kuvien avulla ja yhdistämällä kuviin eri aikakausilta säilynyttä kirjoitusta, tiedämme nykyään entisajan elämästä ja olosuhteista melko paljon. Tietoa ovat levittäneet televisio ja elokuvat, joten tieto ei ole vain muutaman ihmisen hallussa, vaan jokaisen kiinnostuneen ulottuvilla paremmin kuin koskaan ihmisen historiassa aiemmin.

Ihminen eläessään tottuu pitämään omaa aikaansa ja sen ilmiöitä itsestään selviönä. Ajattelemme, että menneisyydessä on elänyt joitakin muita ihmisiä ja tämä, mitä meillä on jonkinlainen vakio, josta voimme tietää kaiken aikaa.

Olen valokuvausharrastuksen myötä voinut todeta, että valokuva saattaa olla oman aikansa ja paikkansa ainutlaatuinen tallenne jo muutaman vuoden kuluttua kuvaushetkestä. Ympäristömme muuttuu koko ajan ja muuttumisen voi parhaimmin havaita tallennetusta kuvasta.

On ilmeisesti melko satunnaista, mitkä valokuvat jäävät elämään ja kertomaan aikakaudestaan. Nykyään valokuvataan enemmän kuin koskaan ja kuvaaminen on tavallaan koko kansan harrastuksena. Kuvien säilyttämisestä ja arkistoinnista ei kuule puhuttavan paljon, mitä hiljaisuus asian tiimoilla tarkoittaa? Suomessa tarvitaan instanssi, joka ottaa tärkeiden ajankuvavalokuvien säilyttämisen ja arkistokelpoisuudesta huolehtimisen kontolleen. Heitän pallon Suomen valokuvataiteen museon suuntaan idean jatkokäsittelemiseksi.

Tähän mennessä suomalaisia valokuvia on säilytetty jonkin verran ja niitä on tuotu myös suuren yleisön nähtäville internet-näyttelyissä. Kun verkkomaksaminen kehittyy, valokuvamuseokäynti verkossa voisi myös maksaa hieman, jolloin toiminnasta voisi olla myös tuottoja.

Laitan blogikirjoituksen kuvitukseksi ilmeisesti vanhimman Suomessa otetun valokuvan noin 170 vuoden takaa, kuva on otettu Tampereella.

 

 

TarjaKaltiomaa
Espoo

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi UUSI OSOITE http://www.tyhjapaperi.fi kristillisyydestä filosofisen näkemyksen ja kirjan Kristillinen filosofia perusteella. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, "monipuoluediggari", seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti. Jäsenyyksiä yhdistyksissä: Espoon Kirjailijat ry jäsen vuodesta 2013 (hallituksessa vuonna 2022), Soukan Kamerat ry hallituksen jäsen vuodesta 2014, yhdistyksen sihteeri, Luonnonfilosofian seura jäsen vuodesta 2013, Suomen Filosofinen yhdistys jäsen vuodesta 2013, kotiseutuyhdistys Kivenlahti-Stensvik ry kannatusjäsenyys. Olen kirjailija ja yhteiskunta-aktiivinen seniorikansalainen, eläkkeellä atk-uran jälkeen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu