Voidaanko kyseenalaistaa muutoksen voima ja viehätys

 

 

Nykyään puhutaan paljon muutoksesta. Julkisessa keskustelussa puhutaan paljon muutoksen tarpeesta ja ilmastonmuutoksesta. Yleisesti näyttää olevan tarvetta muuttumiseen. Jos katsotaan esimerkiksi länsimaisen elämäntavan muuttumista viidensadan edellisen vuoden ajalta, nähdään että ihmisten elintaso on muuttunut paljon. Pohjavirtana keskustelussa saattaa olla, että ihmisellä on luonnostaan kaipausta menneisiin aikoihin. Kaipuun vallassa ei yleensä ajatella sitä, että asiat olisivat nykyaikana jo huomattavasti paremmin, vaan yleensä painotus on nostalgiaan. Nykyajassa kieltämättä on myös huonoja puolia, mutta julkisen keskustelun kääntäminen niin, että painopiste olisi lievästi tulevaisuudessa, voisi olla tarpeellista. Tosin keskusteluissa pitäisi löytyä uutta sävyä hyvän tulevaisuuden suuntaan. Näyttää nyt siltä, että julkinen keskustelu maalaa vain uhkakuvia tulevaisuuden ylle, eikä osaa maalata tulevaisuutta houkuttelevammaksi.

Historian kirjoitusten mukaan, joista on tehty myös useita elokuvia, moni asia arkisen, tavallisen ihmisen elämässä on huomattavasti paremmin kuin joskus aikaisemmin. Talotekniikka, ruuantuotanto ja ruuan valmistus ovat kehittyneet, vaateteollisuus tuottaa mukavia vaatteita kaikille vuodenajoille, liikenne on mystisesti luonut tuhansia vuosia sitten profetoituja tulivaunuja (= auto), tiet vievät Roomaan ja moneen muuhunkin paikkaan. Elämä maapallolla on radikaalisti muuttunut.

Olisiko muutoksesta puhuminen ihmisellä sisäsyntyistä kaipausta kokea aina jotakin uutta. Tämä maailma tarjoaa ihmisille nykyään maapallon kokoisen ja oloisen seikkailun. Moni väsyttää ja kyllästyttää itsensä matkustamalla niin, että heidän mielestään luultavasti kaikki on jo nähty. Senkin jälkeen heille pitäisi luultavasti löytyä aina vain uusia seikkailuja, mikään ei pidättele tässä nykyisessä todellisuudessa.

Julkisessa keskustelussa kuuluu huomioida myös niitä ihmisiä, jotka ovat tyytyväisiä elämäänsä. Nämä joskus unohdetaan muutoksen vaatimuksessa. Nykyaikaan ankkuroivia televisio-ohjelmia kuitenkin on olemassa. Näitä ovat ruuanlaitto-ohjelmat, puutarhaohjelmat, antiikkiohjelmat, hääohjelmat ja kodin sisustusohjelmat. On tärkeää näyttää ihmisille, että nykyaikana on monia hyviäkin puolia, jonka perusteella tulevaisuuttakin voitaisiin maalailla suurelle yleisölle ilman järkyttäviä uhkakuvia. Toki ihmisten kannattaa maailmansa suhteen olla valppaita, mutta pelkkien uhkakuvien maalaaminen vähentäisi elämänvoimaa ja motivaatiota tuottaa tulevaisuuden kantavia voimia.

Maailma on siis muuttunut radikaalisti viimeisten vuosisatojen aikana, joten hengähdystauko muuttumisessa voisi olla tarpeen. Tämä nykyinen maailmantilanne kannattaa hyväksyä, jotta sen pohjalta voidaan luoda tulevaisuutta, jossa meillä ihmisillä olisi myös motivaatiota ratkaista niitä ongelmia, joita juuri voimakas muutos tekniikan kehityksen osalta on tuottanut. Kaikki ihmiskuntaa vaivaavat ongelmat on ratkaistavissa, kun ihmiset suhtautuvat maltillisesti maailmaan. Ihmisillä on paljon lahjakkuutta, josta varmasti on vielä nousussa paljon, kun kaikkia ihmisiä huomioidaan myös sosiaalisen ja taloudellisen hyvinvoinnin osalta. Tähän on meidän ajassamme mahdollisuuksien avaimet olemassa.

Jos muutoksesta ja sen tarpeesta viehättyy liikaa, saattaisi nykyajan mahdollisuudet tulevaisuuden hyväksi jäädä katveeseen.

Kuusi- ja seitsemänkymmentäluvuilla Helsingin Kaisaniemenkatu oli ruuhka-aikaan täynnä pakokaasua. Etsin arkistoista kuvan, jossa on Kaisaniemenkatu nykyaikana. Ilmansaasteet olivat lähes kokonaan kadonneet liikennetekniikan kehittymisen myötä. Tekniikan avulla voidaan ratkaista nykyaikaa vaivaavia ongelmia, jolloin tulevaisuuden näkymät voivat olla valoisampia.

 

 

(Kirjoitus oli jo Puheenvuoro-palstalla ja on vieläkin.)

 

 

TarjaKaltiomaa

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi ( http://www.kolumbus.fi/tyhjapaperi ) kristillisyydestä nimenomaan filosofiana, ei uskontona. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, monipuoluediggari, seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu