Talouden nakertajailmiöt

Kasvimyrkkyjä käytetty kaupunkialueella.

Paikkakunnallani nähdään erilaisia ihmisen ja luonnon törmäämiskursseja. Muutama viikko sitten näytti siltä, että palkatut työntekijät moottorisahalla ajoivat alas parhaimmillaan kukkivia ruusupensaita. Paikkakuntamme on alue, joka on kaupungistumassa metrojunan ollessa jyskyttämässä lähiötämme kohti. Metroasemaa rakennetaan ja aluesuunnittelu maalailee uusia kerrostaloja pystytettäväksi. Ihmisen näkökulmasta tämä kaikki tietää uutta taloutta ja ihmisille koteja.

Kivenlahti on osa Alvar Aallon aikoinaan suunnittelemaa kaupunkimiljöötä ja kokonaisuutta. Kaupunkilähiö on tarkoitettu kaikkien tuloluokkien asuttavaksi. Alueella asuu työntekijöitä, eläkeläisiä, asiantuntijoita, sijoittajia ja omistajia sulassa sovussa ja harmoniassa. Tämä on pitkään paikkakunnalla asuneena ja alueen ilmapiiriä tutkailleena mielipiteeni alueesta. Viihdyn alueella ja mielestäni alueella on hyvä asua.

Lähiössä on kiinnitetty alusta saakka huomiota asukkaiden viihtyvyyteen ja alueella onkin paljon pensas- ja puuistutuksia. Vielä joitakin vuosia sitten näimme kesätyöntekijöinä nuoria tyttöjä ja poikia kitkemässä rikkaruohoja pensaiden alustoilta. Nuoret saivat kesätyöpaikkoja rahoittaakseen opiskeluaan. Nyt tilanne on toinen. Kaupunki tuhoaa rikkaruohoja nykyään käyttämällä kasvimyrkkyjä. Ei ehkä ihan ensimmäiseksi tule mieleen, mitä tällä on tekemistä tämä kirjoituksen otsikon kanssa Talouden nakertajailmiöt. Tässä on selvästi piilossa taloudellisen toiminnallisuuden menettämisen vaaroja nimenomaan kasvimyrkkyjen muodossa. On menetetty nuorten kesätyöpaikkoja, jotka olisivat heille tärkeitä työn tekemisen merkityksen ymmärtämään oppimisessa. Ohitetaan kasvimyrkyillä ne mahdollisuudet, joita ihmisentaimilla olisi oppia luonnosta ja työn merkityksestä. Raha voi olla taustalla vaikuttamassa kahdella tavalla: sitä on liikaa tai sitä on liian vähän. Hyvinvoinniksi saatetaan joidenkin ihmisten mielestä ajatella sitä, että suorittavasta työstä voidaan luopua ja nuoret voisivat tehdä jotakin ”mielekkäämpää” kesätyötä. Toisaalta saatetaan ajatella kaupungin säästävän, kun näistä nuorten työpaikoista luovutaan. Molemmat ajattelutavat ovat lyhytnäköistä pitkäkestoisen talouspolitiikan kannalta. Talouspolitiikan kannalta nuoret menettävät luontoyhteytensä, mielekkään työn tekemisen arvostuksen mahdollisuuden ja he ”oppivat” asioiden ratkaisun olevan luonnon myrkyttäminen kaiken tekemisen oppimisen sijasta.

Olin yhteydessä Espoon kaupunkiin kauhistuessani pienten kimalaisten ja mehiläisten joukkokuoleman edessä tällä alueella. Sain vastauksena ” Viherkunnossapidolla on lupa käyttää torjunta-ainetta katualueiden rikkaruohojen hävitykseen. Ruiskutukset on tehty jo kesäkuun alussa.”

 

Maapallo on luontoplaneetta. Oma lähiöni on kulkemassa kohti asfalttilähiötilannetta niin kuin suurkaupungin liepeillä olevat alueet tavallisestikin. Luovuttamista luonnon arvostuksesta on vaikeaa luonnon ihailijana kestää. Nykyään moni kysyy, että onko olennon pienuus jokin peruste sille, että sen elämä ei olisi arvokasta elämää. Nuo pienet ahertajat pölyttäjinä vastaavat paljosta myös ihmiselle tuotetusta ruuasta. Planeetta on tarkoitettu niin suurille kuin pienillekin olennoille, ihmisille ja eläimille, kasveille ja kaloille luontomaailmana. Myrkkyjen on tapana palata sinne, mistä ne on lähtöisin – viime kädessä myrkkyjen takia myös ihmislaji on uhattuna. Tästä näemme tieteellistä todistelua nykyään usein.

 

Mikä on se viha ja uho, mikä meitä ymmärtämättömiä ihmisiä ajaa tuhon tielle? Näemme siitä merkkejä, mutta mitä se meille merkitsee. Me kansalaiset ja äänestäjät voimme vaikuttaa asioihin. Kaupunkikehityksestä huolimatta pitäisi uskaltaa luopua kasvimyrkkyjen käyttämisestä ja palauttaa luonnon arvostus, tasapaino ja nuorten kesätyöpaikat. Talouden parantuminen voi seurata sen seurauksena, että usko ihmisen hyvyyteen ja jatkuvuuteen saisi sijaa ihmisten mielissä ja voisimme palata tulevaisuuden uskoon toiminnassamme ja ajattelussamme.

 

 

 

 

TarjaKaltiomaa

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi ( http://www.kolumbus.fi/tyhjapaperi ) kristillisyydestä nimenomaan filosofiana, ei uskontona. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, monipuoluediggari, seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu