Kunnianhimon ja kilpailun suhteellisuus

Kukkasia suomalaisille kilvoittelijoille ja elämän voittajille!

Kunnianhimoa ja kilpailua tarvitaan, jotta motivaatio asioiden tekemiseen pysyy hyvänä. Lehtien, uutisten ja sosiaalisen median kuluttajana kunnianhimo ja kilpailu joskus ylittää sen kynnyksen, mitä näissä asioissa vaikuttaisi olevan tarpeellista. Kun lukee paljon lehtiä ja seuraa sosiaalista mediaa, on monen toiminta-alan kohteena. Monella toiminta-alalla näyttää olevan valtavasti kunnianhimoa, mutta jospa se on vain sitä harhaa, jota monipuolisella ja kiinnostuneella mediakulutuksen pioneerilla ajassamme on. Tällainen tietotulva, joka hakee innokkaasti kohteitaan suuresta yleisöstä, on tosiaankin uutta. Mediatulva sellaisena kuin sitä nykyään voi kokea, on vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana hiipunut näköpiiriin. Uskon, että mediatulva ja infoähky vaivaa eniten niitä, jotka ovat monipuolisesti yhteiskunnasta kiinnostuneita. Tiedon kuluttajana ei aina malttaisi rajata pois edes niitä aiheita, joista henkilökohtaisesti vähiten olisi kiinnostunut.

Suomi on kuitenkin maana kehittynyt edellisen kymmenen vuoden aikana hienosti. Voi vain kehua. Kovin voimakkaalla kunnianhimolla ja kilpailulla on vaarana kääntöpuoli, joka väsyttää ihmisiä liikaa. Kullakin toiminta-alalla toimiessaan ihmisten toimintaa rajaa toiminta-alan rajallisuus sinänsä. Nykyään on jo valmentajia, sparraajia ja psykologeja, jotka neuvovat myös varomaan itsensä liikaa rasittamista.

Tänään taas iski myötäelämisen myötä väsymys median suurkuluttajaan. Aamulehteä lukiessani näin paljon SUURKILPAILUA eri aloilla. Päiväkodeissa pitäisi lehden mukaan joka päivä ehtiä lukea, harrastaa taiteita ja kehittyä. Päiväkodeissa, jossa pienet pilttiset vasta opettelevat hahmottamaan, mistä tässä maailmassa on kysymys. Pienten lasten aistimaailma on vielä rajallista: ihan tavallisetkin arkiset askareet ja toimet aiheuttavat ponnistelua, että niistä selviää. Naisten uusien ja uudehkojen toimialojen kunnianhimopyrkimykset näytetään purettavan pieniin pilttisiin tässä kohtaa.

Lehdessä on myös slogan-iskulauseiden aiheuttamaa kunnianhimoa ja kilpailua. Englanti, joka on pienehkö saari melko pienen Euroopan mantereen kyljessä eräiden pilailuslogantoimittajien lietsomana pyrkii irrottautumaan mantereesta. Kunnianhimo ja taistelu lehdissä käy tämän aiheen tiimoilla kuumana. Ihmiset eivät malta pysähtyä miettimään sitä, että tuollaisen pienen saaren talouselämän upottua vain suljettuun omaan tilaansa, saattaa vaarana olla Kuuba-ilmiö. Eurooppaan ei tarvita Kuuba-ilmiötä, mutta kilpailun tuoksinassa sellaista vaaraa ei havaittane, kun tavoitteena on voittaa jokin haamukisa. Tämä on tyypillistä käytöstä, kun ollaan ajallisesti uusien alkujen äärellä.

Kehuakin pitää. Erilaiset television tarjoamat opetusohjelmat meidän suomalaisten valovoimaisille tähdille ovat tehneet hyvää esiintyville taiteilijoillemme ja sitä myötä ehdottomasti myös meille median kuluttajille. Rakastan näitä ohjelmia, joita ovat mm. Tähdet, tähdet, Tanssii tähtien kanssa, Putous, Kummeli jne. Niissä ihmiset ovat saaneet ohjelmien tekijöitten ja valmentajien huomassa perehtyä esiintymistaitoon, vuorovaikutustaitoihin, yleisön viihdyttämisen taitoon monipuolisesti. Suomalaiset kansanluonteena ovat melko ujoja, joten tähdet meidän yleisön kiintopisteinä ovat tuottamassa Suomeen vapautuneempaa ilmapiiriä ja ymmärrystä toinen toisiamme kohtaan.

Odotettavissa on, että hirveän kunnianhimon ja kilpailun alkaa tulevaisuudessa korvata osaaminen ja elämäntaito. Silloin kilpaileminen ei enää ole niin tärkeää, ei ainakaan kilpaileminen toisia ihmisiä vastaan, vaan tärkeämmäksi nousee kilvoittelu omassa kehityksessä ihmisenä. Huumorin kukka on kaunein kukka.

TarjaKaltiomaa

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi ( http://www.kolumbus.fi/tyhjapaperi ) kristillisyydestä nimenomaan filosofiana, ei uskontona. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, monipuoluediggari, seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu