Alussa oli sana – mitä on nyt

Karnevaalitunnelmaa 1 Valokuva: Tarja Kaltiomaa

Alussa oli aika – mitä on nyt?

Ikuisesti kolisevat sanat tyhjyyteen.

Mistä tyhjyys koostuu?

Avaruudellinen tyhjyys täyttyy kaikesta, mitä on – jo.

Kirjoittajan suuri haaste on tyhjä paperi.

Miten täytän tyhjän paperin sanoilla.

Moni luoja täyttää tyhjyyden kuvilla. Sanat ohitetaan, koska ne ovat niin vaikeita.

Nykyajan ihminen, on minkäikäinen onkaan, tarvitsee sekä lukutaitoa että kuvalukutaitoa. Molemmissa lukutaidoissa on tärkeätä ymmärtää.

Toisen ihmisen puolesta ei voi ymmärtää. Miltä tuntuu ihmisenä, kun ei ymmärrä?

Nykyään maahamme on kasvanut sukupolvia sukupolvien jälkeen, jotka kasvavat oppivelvollisuuden alaisuudessa. Lapset oppivat koulussa lukemaan, laskemaan, kirjoittamaan. Oppivat taidetta, maantietoa, monia sivistysaineita, liikuntaa. Oppivat useita kieliä suomenkielen eli äidinkielen lisäksi. Äidinkieli, isänmaa.

Oman aikuisikäni aikana on keksitty ja kehitetty pikalukutaito. Kun kirjoitustaito oli monilla suomalaisilla alkanut samanaikaisesti kehittyä, kirjoitusta on tullut tulvimalla. Pikalukutaito on tarpeellinen taito, jossa kokenut lukija poimii lukemastaan tekstistä avainsanoja, joiden avulla luo nopean käsityksen lukemastaan.

Tekstejä on monenlaisia.

Pohdiskelin aiemmin somessa, että filosofisia kirjoituksia, runoja, romaaneja kuuluu lukea hitaasti. Lukemisen nautintoa on lukemisen ymmärtäminen. Eri tekstit avautuvat eri ihmisille ymmärrettäviksi eri nopeuksilla.

Nopeasti silmäilty teksti alkaakin tuntua kiinnostavalta. Silloin se luetaan uudelleen alusta saakka. Halutaan ymmärtää kaikki ja kokonaan. Nopeus ei ole tärkeintä. Aikaa lukemiselle on.

Oma paperisen sanomalehden lukuni on tavallisesti niin, että otsikko pysähdyttää. Ilahdun älykkäästä, hyvästä otsikosta. Katson artikkelin lopun ja jos se on kiinnostava, luen koko jutun ajatuksella ja hitaasti. Kun kiinnostuu tekstistä, pikalukutaidon voi jättää sillä kertaa käyttämättä.

Lukutaidossa pätee sama kuin autolla ajaessa. Eri tilanteiden nopeudet ovat erilaiset. Auton vaihteet määrittävät auton nopeuden. Tekstin tärkeys lukunopeuden.

Koko elämä saattaa olla jotakin hanketta ja koko elämän ihminen saattaa käyttää apurahojen hankintaan. On tavattoman vaikeata saada juuri ketään innostumaan juuri kenenkään hankkeista. Hankkeet kypsyvät hitaasti. Laahaava monen ihmisen komiteahanke on suosittu kaiken aikaa, koska se on verkostoituneiden ihmisten toimintaa, jossa hanketta ymmärretään ja rahoitetaan koko ajan.

Yksin puurtaminen on vain yksin elämistä. Apurahasäännöt on tarkoitettu masentamaan, eikä apurahaa haetakaan?

Suomalaisten tärkein onnistuminen sotien jälkeen on työeläkejärjestelmä. Kun on eläke, on se samalla myös apuraha. Apurahanhakija ei ole kuka tahansa hakija, vaan hän on työläinen siinä, missä kaikki muutkin. Ja sitten on tultava toimeen eläkkeellä, elää elämäänsä, tehdä omia hankkeitaan, jotka jos Luoja (luojat) suo, hanke suostutaan ymmärtämään, kun työläinen on poistunut näyttämöltä. Amen.

 

Karnevaalitunnelmaa 2 Valokuva: Tarja Kaltiomaa

Edellinen kirjoitukseni ”Mikä on kirja?” käsittelee perinteisen kirjan ja elektronisen kirjan markkinatörmäystä:

Mikä on kirja? | Uusi Suomi Vapaavuoro

 

TarjaKaltiomaa
Espoo

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi ( http://www.kolumbus.fi/tyhjapaperi ) kristillisyydestä nimenomaan filosofiana, ei uskontona. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, monipuoluediggari, seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti. Jäsenyyksiä yhdistyksissä: Espoon Kirjailijat ry hallituksen jäsen vuodesta 2022, Soukan Kamerat ry johtokunnan jäsen vuodesta 2013, Suomen Luonnonfilosofian seura jäsen vuodesta 2013, Suomen Filosofinen yhdistys jäsen vuodesta 2013, kotiseutuyhdistys Kivenlahti-Stensvik ry kannatusjäsenyys. Olen yhteiskunta-aktiivinen eläkeläinen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu