Antropologia: Uskonnottomuus ja sairastavuus

Mooseksen taulut sisälsivät Jumalan antamat kymmenen käskyä. Muistamme ne vielä. Piirros Tarja Kaltiomaa

Otsikon kysymys voidaan asettaa monella tavalla. Uskonto ja hyvät tavat. Perinteet ja terveys. Siveys ja terveellinen elämä. Mitä tarkoittaa elämän jatkuminen.

Onko olemassa asioita, joita emme tunne. Onko olemassa asioita, joita emme näe.

Ja vielä: vaikka olemme uskovaisia ihmisiä, silti on paljon sairautta.

Vaikka olisimme uskovaisia, kirkossa käyviä ihmisiä, miksi silti on paljon sairautta.

Olemme kuitenkin ihmisinä olemassa. Suomen kansa.

Mistä näitä kysymyksiä esille kumpuaa. Saan usein kirjoituksilleni (kirjeisiin, sähköposteihini ja blogikirjoituksiin) aiheen ympäröivästä maailmasta, lehdistä, televisiosta, radiosta. Itse asiassa vuosina 2001 – 2005 kirjoitin kirjani Kristillinen filosofia lähes radiota kuunnellen. Sain sieltä aiheita, joita kirjoitin muistiin ja toivuin vaikeistakin päivistä kuuntelemalla pop-musiikkia, haikeita laulelmia, laulujen lyriikkaa ja iskelmiä. Elin lähes radion varassa tuolloin. Kun tulin töistä kotiin, heittäydyin sängylle ja panin radion auki. Ympäröivä yhteiskunta radion (ja toisinaan myös television) välityksellä tavoitti minut kirjoittamaan kirjan ihmiselon synnyistä syvistä.

Mietiskelin tänään koiraani ulkoiluttaessani Twitteriä ja Moosesta. Mooses joutui Jumalan käskystä tuottamaan ihmisille kymmenen tärkeää käskyä lähes samaan tapaan kuin nykyaikainen somettaja tuottaa mielestään tärkeän ohjeen tai huomion muille lukijoille tiivistäen pieneen tilaan. Twitterin kirjoituslaatikko on suurentunut sitten alkuaikojen, mutta Mooseksen kymmenen käskyä olisivat edelleen kivipaasissa ilman Raamattua ja rippikoulua. Raamatun ja rippikoulun avulla käskyt on voitu laventaa selkotekstiksi, jossa koko asia voidaan kertoa. Mooseshan oli mieshenkilö. Hän toivoi rikastuvansa tai hän on ollut rikas kirjoitushetkellään. Jumalan käskyn toteuttamiseen Mooses on tarvinnut suuren sileän kivitaulun sekä taltan ja vasaran.

Mooses joutui ohjeen kirjoittaakseen tiivistämään melkoisesti. Tämän voimme nykyajan somettajina ymmärtää helposti.

Hänellä oli tai hänen toiveissaan on ollut, että hän miehenä huolehtii taloudestaan, jossa oli (tai olisi) rakas vaimonsa, tyttäriä, poikia, pari anoppia, sisaruksia, serkkuja sekä karjaa. Koska ainakin karja on erittäin kallista ja tärkeää omaisuutta, hän tiivisti tauluunsa elämänsä henkilöt sekä karjan, omaisuuden asemaan suojeltavaksi asiaksi, jota ei kukaan muu saa kähmiä eikä varastaa. Mooses kirjoitti käskynsä kivitauluun, jotka ovat säilyneet ohjeina meille ihmisille nykyaikaan saakka, jotka olemme maan (maapallon) kansoittaneet.

Tässä kirjoitusvaiheessa lähdin tarkistamaan Mooseksen taulujen nykytilaa ja tein sen hakukoneen Google avulla. Sieltäpä löytyi tämä: MYKKÄELOKUVASIVUSTO – Kymmenet käskyt (mykkaelokuvat.com)

Kerrotaan siis, että Mooses olisi itse rikkonut käskytaulunsa. Ymmärrän häntä. Käskyt tiiviinä lyhennelminä elämänohjeiksi ovat aiheuttaneet Moosekselle sellaisen kysymysten tulvan, että koska hänellä ei ole ollut vielä tietokonetta vastauksiinsa, hän olisi siis tuhonnut nuo taulut. Minulle, joka en ole Raamatun tutkija, riittää ja pidän erittäin tärkeänä, että käskyt ovat tallessa, vaikka taulut olisi tuhottu. Rippikoululaisten pitää nykyäänkin oppia kymmenen käskyä ja niitä opettaa arvoisa kirkkolaitoksemme pappeineen.

Jostakin siintää, että ihmisinä olemme samanlaisia kuin oli Mooses ja hänen sukulaisensa. Heitä oli enemmän raivostuttanut Mooseksen Jumalan käskystä tekemä suuri työ, jonka he näkivät rajoittavan heidän omaa elämäänsä ja omaa vapauttaan tehdä mielensä  mukaan tässäkin maailmassa. Lähdettiin siis edellä tuotetun linkin mukaan jopa varta vasten rikkomaan kymmentä käskyä, jotta voitaisiin todistaa niitten turhuus.

Tähän asti kirjoitetusta voivat paljon lukeneet ihmiset ehkä aistia (lukea kuin haamukirjoituksena tai muina aavistuksina), että saavuttaakseen rikkautta elämässä, olisi tultava tienhaaraan, jossa luopuisi tavoitteestaan rikastua. Paljonkin korkeampi tavoite elämän rikastumiseen olisi saavutettava. Hyvä elämänlaatu, hyvä omatunto on paras pielus, hyvät ihmissuhteet, lähimmäisenrakkaus – näiden avulla voidaan saavuttaa hyvä ja rikas elämä, mutta sen saavuttaminen ei ole oikotie onneen, vaan elämänasenne, jota tulee kunnioittaa aina. Aina siitä lähtien. Riippumatta siitä, onko maallista mammonaa, onko rahaa, palvelijoita, omaisia, karjaa, taloja, maita ja mantuja. Uskon, että Mooseksella kymmenen käskyn vastaanottajana Jumalalta ei ollut mahdollisuutta tuolloin opettaa tätä kaikkea, vaikka sellainen on saattanut hänellä mielessään olla. Sen arvaan siitä, että me Mooseksen jälkeläiset voimme nykyään hyvin ihmisinä ja elämme suhteellisen tyytyväisinä työtä tekevinä ihmisinä. Elämässä on monenlaista rikkautta.

Tämä olisi Mooseksen pitänyt kirjoittaa: Verkkosivusto Tyhjäpaperi Kristillinen filosofia Perhesuhteet (tyhjapaperi.fi)

Tämä oli Mooseksen elämän aikana kuitenkin melko hahmottumatonta asiaa, vaikka jo Mooseksen sukukunnassa on eletty tämän mukaisesti. Olemme kristittyinä ihmisinä tai vain universaaleina maailmankansalaisina kukin tietoisia perhesuhteista ja siitä, mitä ne ovat ja miten niiden kanssa pitää toimia.

Kirjoitin siis kirjan Kristillinen filosofia, jossa on 530 sivua. Minulle ei ole tullut samanlaista oletettua kysymys- tai kyselytulvaa kuin Moosekselle varmaankin omana aikanaan tuli. Minulla oli tietokone, jolla kirjoitin runsaan kirjoitukseni elämänarvoista. Kukaan edes kirjan lukenut ei ole kysynyt mitään. Itse asiassa televisiomainos – jota pidän mainiona pienenä kertomuksena nykyajassamme – nukahtamislääkkeestä Melaton voitaisiin mielestäni korvata kirjallani. No, jää nähtäväksi…

Kiusaako Jumala meitä ihmisiä sieltä taivaastaan, kun ei tällaisia yksinkertaisia ohjeita saa kaikille perille ilman mokomaa konstailua, että pitäisi lukea ei vain kymmentä käskyä (jotka ovat toimineet siis mainiosti), vaan pitäisi lukea lähes koko ikänsä ajan, jotta saisi tolkkua tästä maailmasta ja saisi riittävästi tietoa osatakseen siinä elää? Jostakin syystä jo kouluaikoina mietin Jumala-parkaa kuin ihmistä ja ajattelin, että koska hän maailmalle ja sen ihmisille sen luotuaan tarkoittaa vain hyvää, hän tarkoittaa sitä myös itselleen ja läheisilleen. Jumala saattaa omasta mielestäni olla itsekäs nainen, joka haluaa elää rauhassa rauhallisessa maailmassa. Olen siitä erikoinen kirjoittajanainen, kirjailijatar, että hyväksyn Jumalan naiseuden. Nimittäin asia mielestäni on niin, että tössäisi jo alkumetreille luomistyö, jos olisi vanhin jumalista mies. Tämä näkyy nykyisessä maailmassamme selvästi, ajattelijoille ja filosofina myös minulle nyt aikuisena.

Siksi mielestäni nykyisiä arvokkaita koululaisiamme pitäisi suomalaisissa (ja kaikissa) kouluissa opettaa omaksumaan sivistyksellisen ja säädyllisen perhemallin, jota kuvaan edellä tuotetussa linkissä ja kirjoituksessa perhesuhteet.

Silloin ei tarvita tieteen tuottamaa lasten rokotusohjelmaa (HPV-rokote, THL ja Terveydeksi-lehti, sivu 8) sukupuolitauteja vastaan. Sukupuolitauti tarttuu holtittoman elämäntavan seurauksena.

Ihminen on lähtökohtaisesti koskematon ja hänellä on syntymästään saakka lain suoma oikeus koskemattomuuteensa. Rokoteohjelmasta voidaan luopua, kun perheitä ja koululaisia valistetaan ja opetetaan oikein.

24.10.2023 Tarja Kaltiomaa

Edellinen kirjoitukseni Vapaavuorossa: Elämän arvot – ihmisarvo vai tasa-arvo? | Uusi Suomi Vapaavuoro

 

 

 

TarjaKaltiomaa
Espoo

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi UUSI OSOITE http://www.tyhjapaperi.fi kristillisyydestä filosofisen näkemyksen ja kirjan Kristillinen filosofia perusteella. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, "monipuoluediggari", seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti. Jäsenyyksiä yhdistyksissä: Espoon Kirjailijat ry jäsen vuodesta 2013 (hallituksessa vuonna 2022), Soukan Kamerat ry hallituksen jäsen vuodesta 2014, yhdistyksen sihteeri, Luonnonfilosofian seura jäsen vuodesta 2013, Suomen Filosofinen yhdistys jäsen vuodesta 2013, kotiseutuyhdistys Kivenlahti-Stensvik ry kannatusjäsenyys. Olen yhteiskunta-aktiivinen seniorikansalainen ja eläkeläinen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu