Espoon avoimet labyrintit 2

Espoon avoimet labyrintit 2
Jatkoa kaupunkikuvauskirjoitukselle Espoon suljetut sokkelot 29.4.2018.
Espoon suljetut sokkelot | Uusi Suomi Vapaavuoro
Espoo on jatkanut kehitystään sitten viime kirjoittaman. Nyt on kulunut neljä vuotta. Tällä välin olin käynyt kivenlahtelaisena Tapiolassa silloin, kun metrotyömaa oli vielä keskeneräinen ja uusi markkinatalokompleksi Ainoa oli vielä rakenteilla. Olin tuolloin ihan hurjan pöyristynyt siitä, että keskeneräinen rakennus ”sylkäisi” minut ulos ja olin joutunut joutomaalle, jonka olin ennen tuntenut Sateenkaaritalon alueena. Kuljin joutomaalla kamera kädessä ja hämmentyneenä kuvasin edessäni olevia näkymiä. Aiemmin toimiva linja-autoasema oli pois pyyhkäisty, vai oliko se tapahtunut myöhemmin. Tuolloin kuitenkin yritin päästä takaisin Kivenlahteen, mutta en löytänyt pysäkkiä, jolta olisin voinut totuttuun tapaan nousta linja-autoon. Kaupunki muuttuu ja kehittyy ja tietenkään keskeneräistä ei pidä arvostella, mutta näin kaupunkilaisen näkökulmasta voin sanoa, että tämä jatkuva muuttuminen on jättänyt mieleeni seikkailullisia muistoja runsaasti.
Sittemmin tapahtui niin, että uusi hieno Ainoa-kauppakeskus oli valmistunut ja sinne pääsi metroasemalta suoraan ilman keskeneräisen rakennustyömaan ylimääräistä sokkeloa. Labyrinttimainen tunnelma oli kuitenkin säilytetty. Katossa näkyy kulkijalle runsaasti niin sanottuja maamerkkejä ja suuntimia, joita mielessäni kutsuisin ennemmin hieroglyfeiksi. Jään usein tuijottamaan noita yläviistoon asetettuja merkkejä ja yritän arvata, mitä ne tarkoittaa. Uskon kuitenkin oppimisen ja kokemuksen voimaan ja muutaman vuoden kuluessa en enää kohta muista merkkien olleen aiemmin tulkitsemattomia. Sitä odotellessani minun pitää muistaa, että Tapiolaan mennessäni pitää jättää käytettäväksi runsaasti marginaaliaikaa, jolloin voin rauhassa etsiä reittejäni.
Nyt olen jo parilla edellisellä Tapiolassa käynnilläni osannut suunnistaa kuin jonkinlaisen yliaistillisen töherön avulla suunnilleen oikeaan suuntaan jo. Yläviiston merkeistä ei vielä ole ollut juuri apua, eikä omasta muististakaan. Tuo töherö eli itsestäjohtumatonylimääräinensuuntavaisto tai onni on ollut apuna, että olen suunnilleen määräaikaan mennessä ja jopa etuajassa osunut paikalle, jonne on ollut tarkoitus mennä.
Lukijan ei pidä luulla, että olen tyytymätön uuteen Tapiolaan. Näin asia ei ole. Tapiola ei ole tylsä paikka lainkaan. Kauppakeskukset yleisesti ovat mielestäni luonteeltaan sellaisia, että ne työntävät asiakkaat ulos tai sellaisia, että ne pyrkivät pitämään asiakkaat omassa labyrintissaan. Luultavasti niihin on käytetty samaa suunnittelua kuin keskimääräiseen suureen supermarkettiin. Asiakkaan on tarkoitus pyöriä tiloissa mahdollisimman kauan, jotta syntyy myös ostoksia ja heräteostoksia. Tämä on tietenkin mukavaa ja hauskaa aina, kun kiertelyyn on tarpeeksi aikaa. Jos on kiire, asiakkaana ja siis kulkijana, ainakin minulla saattaa nousta hermostuneisuutta. Ei kuitenkaan auta hermostua, vaan silloin voi yrittää rauhoittua, vaikkapa tutkimalla taivaallisen ostoskeskuksen yläviistomerkkejä keskittyneesti. Hermoilu lakkaa.
Espoo on kaupunkina laaja ja siellä risteilevät tiet luultavasti helikopterista katsottuna näyttäisivät vievän Helsinkiin. Julkinen liikenne on kehittynyt metron myötä ja ihmisvirrat kulkevat jo tottuneesti. Ei siis ole kovin paljon varsinaisia eksyjiä, vaan ihmiset oppivat nopeasti tarvitsemansa reitit.
Pääkaupunkiseudun avaruudelliset kauppakeskussatelliitit ovat jo vahva ja totuttu trendi rakentamisessa. Tämä sopii hyvin niihin edellisen vuosisadan alkupuolen suunnitelmiin, jolloin odotettiin uutta avaruusaikaa. Avaruusajan merkiksi on rakennettu pienehköjä avaruusalusrakennuksia eri puolille maailmaa. Kuvakokoelma niistä on nähtävissä Emma-museolla. Siellä on myös yksi aluksista. Sillä on hauska ja vaativa tehtävä pitää maapalloa pahkanaan lentäessään avaruudessa. Pienet ihmiset yrittävät löytää avarissa maisemissa kauppakeskussatelliittiin ja sitten yrittävät löytää niiden sokkeloista ja labyrinteista ulos.
Tätä en vanhana avaruusajan ihmisenä ihmettelisi, vaan muuten vaan ihmettelen maan asukkaana. Ja ihailen myös. Kulkemiseen on tullut uutta seikkailun makua ja jokainen maapallo siis sitä sanomattakin vaikuttaa erilaiselta ja samanlaiselta kuin muut planeetat. Ja samanlaiselta ja erilaiselta kuin edellisellä kerralla käydessään.
Ei muuta kuin suuntimet ja näkymättömät tuntosarvet ojolleen ja menoksi taas kaupungille.
22.4.2022 Tarja Kaltiomaa
Edellinen blogikirjoitukseni tällä palstalla Uusi Suomi -lehdessä En ole huolissani kirjasta, mutta…
Kirjallisuus: En ole huolissani kirjasta, mutta… | Uusi Suomi Vapaavuoro
Vaikka blogissa puhutaan labyrinteistä, kuvassa näkyy vanha erittäin selkeä Heikintori, joka saattoi olla aikoinaan ensimmäinen saman katon alle kauppoja yhdistänyt kauppakeskus Suomessa (mutta jossa nykyään ei ole juuri mitään).
Kuvassa näkyy myös liukumäki ja puuhevosia, jotka olivat siellä muistaakseni jo minun lapsuudessani ja joissa omatkin lapseni ovat leikkineet.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä huomio kommentoijalta. Kuva edustaa sitä, mitä kuvatekstissä sanotaan ja tekstissäkin: jotakin tuttuakin Tapiolassa edelleen on.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Multa taisi jäädä kuvateksti lukematta.
Ilmoita asiaton viesti
Tapiolassa tuo leikkipaikka on pysynyt muuttumattomana jo 70-luvun alkuajoista lähtien. Ja moni muukin paikka on museoitunut alueella ihan hoitamattomuuden ansiosta, jotka eivät välttämättä silmiä hivele eikä vastaa kokonaiskuvaa mitä Tapiolasta on luotu aikanaan, Vanha Heikintori seisoo tyhjän panttina ja ränsistyy vuosi vuodelat enemmän. Jotenkin aika on pysähtynyt ja kaikki on jätetty herran huomaan. Sitä miksi näin on olisikin hyvä tietää onko tarkoitus että Tapiolasta tehdään museo. Pitkälti tätä ajatusta lisää uimahallin remontti jota on tehty jo vuosikymmenen verran ja enemmän uppoaa rahaa hankkeeseen vaikka mikään ei näytä edistyvän asiassa kuitenkaan, ainoastaan korjauskustannukset on nyt saatu arviotua noin reilut 40 miljoonaa joka tuntuu maalikostakin aika isolta summalta. Kehitys on hidasta ja kallista Espoossakin mutta sittenkin hoitamattomuus ja ränistyneet talot ja paikat eivät saisi kuulua Espoossa mihinkään alueeseen tai paikkaan, tämä on kuitenkin faktaa eikä fiktiota.
Ilmoita asiaton viesti
Osittain samaa mieltä osittain eri mieltä. Tapiolaan on nyt rakennettu runsaasti uutta ja metro toimii myös melko uutena asiana. Tapiolaan on siten helpohkoa saapua, parkkipaikkoja löytyy varmasti joka kerta.
Monilla Espoon paikoilla on hakusessa ns. kaupunkiomistus. Mielestäni kaupunkiomistus tarkoittaa sitä, että kun grynderi on poistunut, asukkailla on itsellään valtaa pitää alueestaan huolta. Kun huomaa jonkin paikan ränsistyneen, siitä olisi hyvä lähettää valokuva ja ilmoitus kaupungille. Siten rapistuneisuus ei keräänny vuosien mittaan, vaan tulee paljon vähemmällä rahalla heti korjatuksi.
Korjaustöihin kuuluu budjetoida rahaa ja käyttää sitä kaupungin kunnossapitoon. Tällöin ei keräänny niin suurta korjaustarvetta kerralla, että vaikka asukkaat itse ei tuota rahaa itse maksaisi, tuntuu tavallisesta alueen asukkaasta nuo summat liian suurilta ja siten toivottomuus saa valtaa.
Espoota nyt rasittaa tällä hetkellä liikenteen parantamisen taakka ja vasta kun se on valmis, riittää taas rahkeita (lue resursseja) varmaankin paremmin muuhunkin kunnostamiseen. Toivotaan ainakin. Pro kirjastoja ei pidä sulkea.
Ilmoita asiaton viesti