Filosofia: voikukat rikkaruohot
Lapsuuden voikukat. Lapsuuteni vietin Oulussa. Oulun korkeudella ei voikukkia edeltänyt leskenlehdet, vaan voikukat puhkesivat kukkaan ensimmäisinä luonnonkukkina juuri koulun loppumisen aikaan, kevätjuhlien aikaan. Voikukka on mielessäni säilynyt lapsuuden kirkkaana aurinkona talven jälkeen. Sitä se on minulle edelleenkin.
Kukat ovat maaäidin runoutta. Ne kertovat muotokielellään ja väreillään luonnon tietoa ihmisille, kullekin henkilökohtaisesti. Runouteen ihminen suhtautuu myös hyvin henkilökohtaisesti. Runous tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Kukan kerronta on täydellistä, se toistaa tarinansa aina uudelleen ja voisimme ehkä sanoa, että aina samanlaisena. Maailma, josta kukka kertoo, kuitenkin muuttuu ja kukan näkökulmasta se, mitä se kertoo, myös muuttuu. Onko kukka siis älykäs? Kukka on älykäs ja älykäs ihminen ymmärtää sen kertomaa, runoutta.
Nykyisissä Etelä-Suomen maisemissa voikukka ei ole ensimmäinen kevään kukka. Omalla asuinalueellani sitä varhempia ovat leskenlehdet, krookukset, siniset skillat jopa metsiköissä, valkovuokot ja sinivuokot ja lukuisat muutkin usein lähes huomaamattomat runoilijat.
Ihmisen elinikä on elämänkaari. Elämän alussa olemme lähempänä maata, kun lapsina olemme lyhyitä ja leikki-ikäisinä ja koululaisina muistissamme on vielä niitä vuosia, jolloin istuimme hiekkalaatikolla ja vartemme oli kukkasten tasolla. Lapsuudesta monella suomalaisella jää mieleen kukkaset ja kukkakedot. Nuoruuden ikäisinä olemme itse kuin kukat ja mehiläiset mieleltämme ja maaäidin runous jää kaukaisemmaksi asiaksi. Aikuisina opetamme toisillemme puutarhan ja pihan hoitoa, josta näkökulmasta voikukat ovat mitä viheliäisimpiä. Kun lapsi näkee pitkän sisällä vietetyn talven jälkeen voikukkia, ne ovat hänen tasoisensa (luonnon filosofin ja runouden ymmärtäjän) ihmisen mielestä mitä ihastuttavampaa luonnon tietoa. Pieni vaiva aikuisen taholta olisi yhtyä lapsen ihailuun ja antaa lapsen pitää kukkasensa, maailmansa ja runoutensa – mutta aikuiset ovat aikuisia. Myöhemmin aikuinen painuu kumaraan ja löytää maan ja maan kukkaset uudestaan.
Kerrostaloasukkaana minulla ei ole pihaa eikä puutarhaa, joten en kitkisi kaupunkiluonnosta yhtään kukkasta, yhtään runoa. Asun alueella, jossa on talojen puolesta kaikkia ihmisryhmiä. Ihmisiä, joita maaäiti kehottaa kerronnallaan elämään sovussa kuin kukat kukkaniityllä erilaisuudestaan huolimatta.
Moni filosofi ihmettelee, että onko missään mitään järkeä. Onko ihminen älykäs?
Filosofit oppivat yliopistossa lukemaan kirjoja. He ovat jo aikuisia, jotka ovat aikuisina pihojenhoitaja-aikuisia, jotka eivät muista tunnistaa luonnon filosofian alkuoppia – he usein ovat siitä etääntyneet aikuisuudessaan. Filosofit tavallisesti lukevat muiden filosofien kirjoja viisastuakseen. Näitä kirjoja usein ovat kirjoittaneet pihojenhoitaja-aikuiset – siis ei lainkaan luonnon filosofit. Tuossa lukupiirissä saa ainakin viisaan aikuisen leiman.
Ymmärrys alkaa, kun muistaa lapsuuden ajan filosofian ja maaäidin kertoman.
*
Aiemmin aiheesta kirjoituksessa Filosofia voikukkakirja verkkosivustolla www.tyhjapaperi.fi. Sivustosiirron vuoksi suurin osa Tyhjäpaperi-sivuston kirjoituksista on nykyään e-kirjoina. Kirjat ovat nimeltään Toiminnallinen ajattelu, Kansantalouden uudet mahdollisuudet, Kriittistä tieteen filosofiaa ja Antropologia psykologian taustalla uusimpana. Nämä ja Ajassa auraten 4 e-kirja on julkaistu tänä vuonna 2023 Ellibs.com julkaisuina julkaisijana Tmi Tyhjapaperi, kirjailija Tarja Kaltiomaa.
Tervetuloa lueskelemaan Tyhjäpaperi-sivustoa, ajankohtaiskirjoituksia, runoja, filosofisia mietteitä. Tyhjapaperi-sivustolla on sisältöä edelleen ja uusi tarinoita sinne saan vähitellen.
Kirjoitus on julkaistu Uusi Suomi Vapaavuorossa 17.5.2020 ja nyt uudelleen 12.7.2023 TK
Muistatko piharatamon, saunakukan, pietaryrtin, nappikukat, pihasaunion ja muut pihan reunuskukat? Ne ovat tutut kasvit lähellä lapsuutta, ja taas vanhempana lähellä uutta lapsuutta…
Kertausta kirjoituksen vuodelta 2022 Suvi suloisimmillaan – akkainviikko: naisten ja tyttöjen nimipäivät:
Suvi suloisimmillaan – akkainviikko | Uusi Suomi Vapaavuoro
Kuriositeetti: Katsoin Nykysuomen sanakirjasta (WSOY Porvoo 1975) sanan rikka. Koska se on silkkaa filosofiaa, kirjaan sen tähän nähtäväksi.
”Rikka jssak epäsiistiksi tekevänä t. muuten asiaankuulumattomana oleva pieni kiinteä (ja kuiva) esine, roska, raiska, karike. Lakaista lattialta paperinpalaset, lastut, heinänkorret ym. rikat. Poimia rikkoja pihamaalta. Karistella rikkoja vaatteistaan. Bentsiiniputken tukkona oleva rikka. Silmään lentävistä rikoista ovat tavallisimpia hiekkajyväset, hiilenpöly sekä metallin ja kiven sirut. Kans. mon. oljista Kun sairas rupeaa tekemään kuolemaa, hänet viedään rikkojen päälle peräsoppeen jumalankuvien alle. Eräissä vars. kuv. sanonnoissa. Olla kuin rikka tuulen vietävänä ’täysin turvaton’, tueton. Esimies ei suvainnut rikkojen ruopimista edeltäjänsä päälle ’ei sallinut panetella, mustata edeltäjäänsä’. Joku ei pane rikkaa ristiin (ei tee mitään) jonkun hyväksi. Kuinka näet rikan, joka on veljesi silmässä, mutta et huomaa malkaa omassa silmässäsi? Naiminen tulee kuin rikka silmään (= odottamatta). Lisänä rikka rokassa, hämähäkki taikinassa. Kyllä kuiva rikka helmasta karisee (= perättömät juorut jksta eivät elä kauan, paljastuvat valheeksi). Yhdyssanoissa heinän-, lattia-, talousrikat; kuolinrikat. ”
Seuraava sana sanakirjassa on rikkaahko <rikas Rikkaahko talo, rikkaahko kuvitus.
Suomenkielen sanakirja on hyvin filosofinen, täynnään viisauksia. Ihminen voi viisastua ihan vain sanakirjoja lukemalla.
Ilmoita asiaton viesti
Voikukannupuista saa muuten ihan oivallisia ”kapriksia”:
Nopea keitto suolavedessä, sitten lasipurkkiin ja päälle kuumaa etikkalientä johon on liotettu hunajaa ja suolaa. Tölkkiin kansi kiinni ja jäähtymisen jälkeen jääkaappin marinoitumaan.
Voi njam!
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se voikukka perinteinen hyötykasvi näillä perukoilla. Se tahtoo nykyään usein unohtua, kun kaupasta saa kaikkea.
Ilmoita asiaton viesti
Kaunis kirjoitus Tarja. Voikukka se keltainen toukokuu.
Ilmoita asiaton viesti
Pentuna monet jäätlörahat tuli tienattua nyhtämälä mummoni puutarhasta voikukkia juurineen. Vaaripuoli oli tehnyt sellaisen työkalunkin aivan sitä varten, Se oli kuin pitkä kenkälusikka pellistä väännetty ja se tökättiin juuren viereen ja hieman käännettiin niin jopa lähti koko juuri irti.
Jäätelö oli hyvää ja siksi sitä tehtiin, mutta omalla pihallani annan voikukan kukkia, siitähän saa Jannen kaprisehdotuksen lisäksi lehtiä salaattiin ja kukista voi tehdä viiniä. Roomassa myytiin torilla voikukanlehdille maistuvia salaattiaineita, ja ne oli aika hintavia sikäläiseen tasoon verrattuna, eli miksi Suomessa jotkut vihaavat voikukkaa.
Muistan kun koiramme Sussu pääsi ensimmäistä kertaa telmimään uudessa kodissamme (1985) ja löysi puolimetrisen voikukkapellon. Voi sitä riemua kun se kuonollaan kynsi keltaista ketoa. Se ilo on vieläkin minulla puserossa tallessa.
Ilmoita asiaton viesti
Moni on kukista montaa mieltä ja jokaisella lienee mielikukkansa ja inhokkinsa. Pihamailta olen itsekin voikukkia kitkenyt, mutta tykkään siitä, että ne saa kasvaa ”puolueettomilla” paikoilla rauhassa.
Voikukkaa pidetään joka tapauksessa suomalaisenakin kukkana, mutta onkohan se vieraslajiviha oikeasti tarpeellista vielä nykypäivänä? Suomessahan on kukkia suhteellisen vähän pohjoisen sijainnin vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
1.8.2020 Piharatamo (kirjasta Sano se kukkasin Kasvit vertauskuvina Pentti Lempiäinen WSOY 1992) Piharatamo, elämäntien etsijöiden yrtti Piharatamo eli rautalehti pääsi jostain syystä renessanssiajan maalareiden suosioon, ja he sijoittivat sitä mielellään tauluihinsa. Piharatamo on ollut yleinen teiden ja polkujen varsilla, ja kristillisessä symboliikassa se onkin kuvannut pelastusta ja elämäntietä, ”Kristuksen polkua”, etsiviä ihmisjoukkoja.
Vanhoissa englantilaisissa loitsuissa ja taioissa piharatamoa sanottiin aamun kukaksi, joka ”avautuu itään” eli siis auringonnousuun päin.
Rohdosyrttinä rautalehteä on monissa maissa käytetty mm. haavojen lääkitsemiseen ja ihon hoitoon. Suomessa sitä on sanottu laastarilehdeksi. Kasvin tieteellinen nimi Plantago on johdettu latinan sanasta planta, jalkapohja ja johtuu siitä, että eräiden piharatamolajien lehdet muistuttavat muodoltaan jalanjälkeä.
Ilmoita asiaton viesti
Äitini vihasi pihanurmikon voikukkia, mutta vanhemmiten pehmeni ajattelussaan sen verran, ettei enää kaikin keinoin taistellut niitä vastaan. Voikukkahan väistyy kukkivana kasvina luonnostaan valkoapilan tieltä keskikesän tullen, mikä äitimuorillekin kelpasi.
Ilmoita asiaton viesti
Monilla suomalaisilla olisi voikukkatarinoita kerrottavanaan. Voikukasta on moneksi. Jotkut käyttävät salaatinaineksinakin, jolloin kasvi on ollut pitkän talven jälkeen muinoin myös vitamiinilähde ruuassa.
Minä en osaa olla ilahtumatta voikukista kesän alussa. Silti olen kitkenyt niitä juurineen entisen mieheni isoisän ja isoäidin käskystä heidän tontiltaan. Kukin määrää omaa pihaansa ja sukulaisenaan tein työtä käskettyä. Oli minulla ehkä vähän huumorinpilkettä siinä työssä, kaipa se oli vanhan pariskunnan tuottama tulikaste uudelle sukulaiselle.
Ilmoita asiaton viesti