Helsingin kaupunginmuseon tarjontaa: Mestat ja huudit -näyttely

Helsingin kaupungin museo tarjoaa vierailukohteeksi kaupungin ydinkeskustassa valokuva- ja museonäyttelyn nimeltään Mestat ja huudit. Näyttely on nähtävillä 9.5. – 15.9.2024 välisen ajan osoitteessa Aleksanterinkatu 16.

Nyt näyttelystä kertoessani ”avaan” sanaa huudit. Sana on ruotsiksi paikkor ja englanniksi hoods, mikä tarkoittaa sanakirjan mukaan huppua tai hilkkaa (Little Red Riding Hood = Punahilkka). Sana lausutaan ”huudit”, jottei itseään mokaa asiantuntemattomana tämän juuri ajankohtaisen muotisanan osalta. Tästä kaikesta tulee päätellä, että sanaa käytetään merkityksessä paikat, alueet, ja ehkäpä vielä ikään kuin reviirit. Näyttely avaa hienosti Helsingin alueen erilaisia paikkoja ja luonteita näkyviin. Museon kuvausporukka ”Kuvaussakki” on jalkautunut eri puolille kaupunkia ja tuottanut runsaasti ja  monipuolisesti kaupunkikuvaa – mikä näkyy näyttelyssä.

Kuva 1: Senaatintori aukeaa avarana, kun kävijä saapuu Helsingin kaupunginmuseolle Helsingin yliopiston metroasemalta. Suoraan torin poikki vastapäätä on museorakennus.

 

Kuva 2: Helsingin kaupunginmuseon sisäänkäynti erottu banderollien ansiosta aukioloaikana.
Kuva 2: Helsingin kaupunginmuseon sisäänkäynti erottuu banderollien ansiosta aukioloaikana.

 

Museokuvaajat poseeraavat näyttelyn valmistamisen aikana ryhmäkuvassaan.
Kuva 3: Museokuvaajat poseeraavat näyttelyn valmistamisen aikana ryhmäkuvassaan.

 

Museokuvaajat ansaitsevat toisenkin kuvan tähän kirjoitukseen, ovathan kuvaajat tavallisesti kameran toisessa päässä. Takarivissä tämän jutun kirjoittaja ja kuvaaja Tarja Kaltiomaa
Kuva 4: Museokuvaajat ansaitsevat toisenkin kuvan tähän kirjoitukseen, ovathan kuvaajat tavallisesti kameran toisessa päässä. Takarivissä tämän jutun kirjoittaja ja kuvaaja Tarja Kaltiomaa

 

Kuva 6: Näyttelyn ensimmäisessä kerroksessa on kiertävä digikuvanäyttely.
Kuva 5: Näyttelyn ensimmäisessä kerroksessa on kiertävä digikuvanäyttely.

Kuvia kaupungista on tarjolla paljon yhdessä osoitteessa ja katsoja, museovieras, voi nähdä kaupungin eri puolia ja luonteita, mestoja ja huudeja, istuskelemalla ja lepuuttelemalla kaupunkikävelyssä mahdollisesti uupuneita jalkojaan.

Yhtenä kaupunkikuvaajana ja näyttelyn rakentamista seuranneena voin kertoa, että näyttelyä on rakennettu huolella ja jo usean kuukauden ajan.

Näyttely tarjoaa paljon uutta ja myös museomaisen vanhaa.

Näyttelyä voi suositella erityisesti lapsiperheille. Helsinki on tietenkin helsinkiläisten, mutta myös lähialueitten kaupunkien ja paikkakuntien kesäinen turistikohde. Helsingin kaupunginmuseo on kuin keidas kaupungissa, jossa kiire jää seinien ulkopuolelle ja joka on lähellä monia muita vierailukohteita. Museo sinänsä riittää vierailukohteeksi ja siellä olevan näyttelyn katsominen avaa muita Helsinki-näkymiä runsain mitoin. Näyttelyssä niin sanotulla saunaosastolla on kokonainen seinä täynnä Helsinki-aiheisia postikortteja. Samassa tilassa ensimmäisessä kerroksessa on kiertäviä valokuvanäyttelyjä taulutelevisiolla. Valokuvanäyttely, jossa ei kierretä näyttelyhuonetta, vaan istutaan tai seisotaan kuvia katsomassa, on aiemmin tuttu mm. espoolaisissa Ison Omenan ja Lippulaivan kirjastoissa, joissa näyttelytyypin edelläkävijänä on kamerakerho Soukan Kamerat ry. Näyttelyidea on vanhempi kuin korona-aika, joka viivästytti näyttelyn toimittamista, mutta tuona aikana kypsyi todeksi. Näyttelytyypistä on saatu hyviä kokemuksia ja arvelen sen saavan sijaa muissakin kirjastoissa tulevaisuudessa.

Kuvat kertovat enemmän kuin tuhatkaan sanaa, joten niitä Helsingin kaupunginmuseon näyttely Mestat ja huudit tarjoaa. Näyttely avartaa pääkaupungin luonnetta perinteisestä keskustasta myös kaupungin äärilaidoille ja ääritunnelmiin. On luontoa, on rakennuksia, kaupungin ihmisiä, erilaisia maisemia, vanhaa ja uutta.

Suosittelen!

9.5.2024 Tarja Kaltiomaa

Kuva 7: Skannattu kuva näyttelyyn tehdystä kyselystä, jonka täyttämällä ja jättämällä info-pisteeseen voi osallistua arpajaisiin.
Kuva 6: Skannattu kuva näyttelyyn tehdystä kyselystä, jonka täyttämällä ja jättämällä info-pisteeseen voi osallistua arpajaisiin.

Lisätietoja näyttelystä Helsingin kaupunginmuseon linkistä:

Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin – Helsingin kaupunginmuseo

 

TarjaKaltiomaa
Espoo

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi UUSI OSOITE http://www.tyhjapaperi.fi kristillisyydestä filosofisen näkemyksen ja kirjan Kristillinen filosofia perusteella. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, "monipuoluediggari", seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti. Jäsenyyksiä yhdistyksissä: Espoon Kirjailijat ry jäsen vuodesta 2013 (hallituksessa vuonna 2022), Soukan Kamerat ry hallituksen jäsen vuodesta 2014, yhdistyksen sihteeri, Luonnonfilosofian seura jäsen vuodesta 2013, Suomen Filosofinen yhdistys jäsen vuodesta 2013, kotiseutuyhdistys Kivenlahti-Stensvik ry kannatusjäsenyys. Olen kirjailija ja yhteiskunta-aktiivinen seniorikansalainen, eläkkeellä atk-uran jälkeen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu