Jokainen kevät on erilainen

Kevätorvokkeja parvekkeella, istutus amppeleihin säästää tilaa. Valokuva: Tarja Kaltiomaa

Olen jo vuosien ajan kirjoittanut keväisin jotakin parvekekuulumisiani. Jokainen kevät on erilainen. Tämä kevät on ilahduttanut valoisuudellaan, mutta tuottanut hämmästystä myöhäisillä lumipyryillään, jolloin esille nousseet jo kukkivat pihalla kasvavat sipulikasvit peittyivät jopa 20 – 30 senttimetriä paksun lumen alle. Maisema oli lumesta sakeanaan. Ostin kevääksi reilusti huhtikuun puolella orvokkeja piristämään mieltä ja parveketta. Saatoin tehdä istutukset vasta eilen, kun pakkanen salli parvekkeella kyykkimisen.

Keväisiä juhlia ja kesän alkamista on mukava odotella, kun kauniit orvokit värittävät kukkaruukuissaan näkymää heti ikkunan takana. Orvokit kestävät viileää kevättä eivätkä ole kovin tarkkoja auringon suhteen. Toki auringon lämmöstä nauttivat nekin.

Parvekkeella voi nauttia aamiaisen jo keväällä, kun pukee päälle villatakin ja villasukat. Parvekepistokkaina käytän huopasandaaleja sekä myös crockseja. Hankkimani crocksit taitavat olla kopioita, mutta kalliita alkuperäisiä en ole voinut ostaa. Kissani nimittäin tykkää erityisesti muovisandaalien mausta ja maiskuttelee niitä aina tilaisuuden saatuaan. Siitä toki olen päätellytkin, että muovi ei ole aineksena niin paha kuin maineensa. Jos muovi sulaa kisulin mahassa, sitä voi sulattaa masuuneissakin. Masuunikäsittelyä toki voi olla muukin kuin sulatus. Muovista on tehty myös raaka-ainetta pelleteiksi, jolloin sitä voidaan käyttää uusien muoviesineitten valmistuksessa. Nykyään on kaupoissa saatavilla laaja valikoima kierrätysmuovista tehtyjä esineitä.

Maailma pelastetaan esine kerrallaan!

Edellä mainittu slogan ei vielä ole kovin suosittu, mutta koska maailmamme parhaimmillaan on markkinataloutta, uskon lauseeseen kuitenkin. Ihmisten motivaatio markkinoilla on ikiaikaista. Naisen mieli on parhaimmillaan, kun voi hankkia kotiin ja talouteensa siinä tarvittavia esineitä ja siten pitää kodin viihtyisyyttä yllä. This is a material world!

Tuleeko kevät- ja kesäkukkasten ostojen mukana kotiin turhaa muovia? Muoviesineet voi nykyään viedä taloyhtiön muovikeräyslaatikkoon ja sieltä se päätyy teollisuuden käyttöön. Käytän muovia myös salaojitukseen. Istutusruukun pohjalle voi rutistaa muovisia taimiastioita, joten ruukusta ei tule niin painava kuin salaojituskivistä tai täyttämällä mullalla koko ruukun.

Matkalla on mieltä kutkuttavaa lähestyä kohdetta. Aikamatkailua voi tehdä omalla parvekkeella. Matkustamme ajassa kesää kohti. Mikä sen mukavampaa?

29.4.2024 Tarja Kaltiomaa

 

Edellinen Vapaavuoro-kirjoitukseni: Onneksi olkoon Immanuel Kant 300 vuotta! | Uusi Suomi Vapaavuoro

 

Kuvat 1 – 6 Orvokit Kuvaaja: Tarja Kaltiomaa

Keväisestä parvekkeesta vuodelta 2021: Kevättöitä ja kevätöitä parvekkeella | Uusi Suomi Vapaavuoro

 

TarjaKaltiomaa
Espoo

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi UUSI OSOITE http://www.tyhjapaperi.fi kristillisyydestä filosofisen näkemyksen ja kirjan Kristillinen filosofia perusteella. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, "monipuoluediggari", seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti. Jäsenyyksiä yhdistyksissä: Espoon Kirjailijat ry jäsen vuodesta 2013 (hallituksessa vuonna 2022), Soukan Kamerat ry hallituksen jäsen vuodesta 2014, yhdistyksen sihteeri, Luonnonfilosofian seura jäsen vuodesta 2013, Suomen Filosofinen yhdistys jäsen vuodesta 2013, kotiseutuyhdistys Kivenlahti-Stensvik ry kannatusjäsenyys. Olen kirjailija ja yhteiskunta-aktiivinen seniorikansalainen, eläkkeellä atk-uran jälkeen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu