Kesän alun kuulumisia

Kuvassa 01 lilan värinen ruusuliisa amppelissaan.

Kesän alun kuulumisia

ja tietenkin kesäparveke.

Noukin poimintoja kesäparvekeistutuksista, nyt kun ne ovat vielä tuoreeltaan hehkeitä alkuvaiheissaan. Kuvassa 01 on lilan värinen ruusuliisa amppelissa. Monta vuotta vietin parvekkeella miettien, miten ja mihin ripustaisin amppelin. Nyt jo parina kesänä amppeli on roikkunut tangossa, joka on ollutkin helppoa sijoittaa parvekkeelle. Amppelin voi ostaa valmiina tai voi tehdä amppeli-istutuksen pienistä taimista joko muoviseen amppeliruukkuun, jossa on irrotettavat kannattimet tai ostaa erikseen amppelikannattimet, joita markkinoilla on saatavana monenlaisia. Monessa taloudessa amppelitarvikkeet saattavat löytyä kaapin perukoilta. Ruusuliisan nimi löytyi googlettamalla, luulin kasvia ensin kerrotuksi petuniaksi. Ensikukinta kuihtui aluksi, mutta kun lannoitin kasvia, alkoi uusi kukinta, joka kuvassa on nupullaan.

Kuvassa 01 lilan värinen ruusuliisa amppelissaan.

Kuvassa 02 on uskollinen talvikoristus tulilatva kesälaitumellaan tällä kertaa. Talven mittaan yleensä olen hankkinut edullisen tulilatvan koristamaan pöytää ja sen kukinta on pitkäkestoinen. Joskus tulilatva yllättää uudella kukinnalla. Työpöydälleni hankin pääsiäisenä pienen pupu-tulilatvakoristeen. Kun se oli kukkinut, en raaskinut laittaa sitä pois, vaan se jäi pöydälle viherkasviksi. Tuikkasin kukan keskelle kaapista löytyneen muovisen nuppukoristeen. Kasvi oli siinä sellaisenaan rauhassa, kunnes ihmettelin muovinuppujen vihreää väriä. Ahaa – se olikin tehnyt muovikoristeen tuntumaan uusia nuppuja. Nuput ovat aukeamassa keltaiseksi tulilatvaksi.

Tulilatva kuvassa 02. Tulilatva kesälaitumella, kun se yleensä kukkii sisätiloissa.

 

Tomaatin taimi sopii hyvin parvekkeelle joko ruukkuun tai amppeliin, kuva 03.

Amppelina tänä vuonna roikkuu myös tomaatin taimi, kuva 03. Ostin sen helluntaiseurakunnalta, pienen liikuttavan taimen. Se kukkii nyt ja kesä näyttää, tuottaako se tomaattisatoa.

Ei kesää ilman begoniaa. Minulla on monena vuonna ollut parvekkeella kaksi begoniaa, punainen ja vaaleanpunainen. Ne viihtyvät hyvin kesän loppuun saakka, mutta niitä ei pidä kastella liikaa. Liikakastelu tappaa, joten kastelen niitä pienellä kannulla suuren kastelukannun sijaan. Täten vettä ei pääse loiskahtamaan liikaa. Begoniat ovat kuvissa 04 ja 05.

Kuvassa 04 on punainen begonia.

 

Kuvan 05 kukkanen on vaaleanpunainen begonia. Mikäpä keltainen auringonkukkatupsu pilkistääkään?
Kuvan 05 kukkanen on vaaleanpunainen begonia. Mikäpä keltainen auringonkukkatupsu pilkistääkään?

Jännittävä laventeli on taasen tuoreena taimena antiikkisessa 1700-luvun tyylisessä rautaruukussaan. Viime vuonna en löytänyt siihen sopivaa kukkaa, vaan siinä oli muovikukka. Löysin kierrätyskeskuksesta sille taustaksi canvastaulun, jossa on laventeli aiheena. Laventeli on kuvassa 06.

Laventeli on lähes must kesäparvekkeella. Tänä vuonna onnistuin taimen hankkimaan.

Seuraavan kasvin 07 vuoksi jouduin tekemään salapoliisityötä löytääkseni tämän perinnekukan nimen. Se ei löytynyt heti verkon kuvahaulla, vaan otin esille kirjan Ukonhattu ja ahkeraliisa. Sieltä löysin kuvan, jossa on kesäbegonia eli ”jääkoivu”, joka on monen ikäiseni ihmisen mielestä yksi perinteisimmistä Suomessa suosituista kesäkukista. Ilmiö, että kesäkukkia istutetaan ulos, on Suomessa melko uusi ilmiö, nykyaikainen tapa. Ennen vanhaan tämäkin kasvi, kesäbegonia on ollut ikkunalaudalla sisätiloissa ja sittemmin yleistyneissä ikkunallisissa eteishuoneissa.  Eiköhän se ollut pitkään niin, että kesäkukkia on viety vain läheisten haudoille.

Kuvassa perinteisimpiä suomalaisia perinnekukkia, jota näkyy usein myös haudoilla, kesäbegonia, kuva 07.

 

Lobelian rauhoittava kirkas sininen täyttää koko ruukun, kuva 08.

Silmäteräni lobelia on omissa istutuksissani yleensä ruukun reunuskukka. Tänä vuonna kuvassa 08 näkyvällä lobelialla on erityisasema omassa ruukussaan parvekehyllyssä. Kukan kirkas sininen väri tuottaa mielihyvää koko kesän ajan. Monena vuonna, kun lobelia on alkanut hiipua, tuntuu, että kesä on ohi. Joinakin vuosina se taas sinnittelee viimeisten kesäkukkien joukossa talven tuloon saakka. Kesän alussa mieli on toivoa täynnä ja kukat alkavat saavuttaa asemansa taimivaiheen jälkeen kukkivana ilon tuojana.

Kuvissa ei näy, että kylvin parvekelaatikoihin myös auringonkukan siemeniä. Siemenistä on kasvanut jo noin puolen metrin korkuisia varsia. Odotan niitten kukkivan edes jonkin verran ja palaan asiaan myöhemmin kukkivien auringonkukkien kuvilla ja tarinoilla.

18.6.2023 Tarja Kaltiomaa

Edellinen Vapaavuoro-kirjoitukseni:

Filosofia: Mitä kvalifysiikka tutkii? | Uusi Suomi Vapaavuoro

 

 

 

TarjaKaltiomaa
Espoo

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi UUSI OSOITE http://www.tyhjapaperi.fi kristillisyydestä filosofisen näkemyksen ja kirjan Kristillinen filosofia perusteella. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, "monipuoluediggari", seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti. Jäsenyyksiä yhdistyksissä: Espoon Kirjailijat ry jäsen vuodesta 2013 (hallituksessa vuonna 2022), Soukan Kamerat ry hallituksen jäsen vuodesta 2014, yhdistyksen sihteeri, Luonnonfilosofian seura jäsen vuodesta 2013, Suomen Filosofinen yhdistys jäsen vuodesta 2013, kotiseutuyhdistys Kivenlahti-Stensvik ry kannatusjäsenyys. Olen kirjailija ja yhteiskunta-aktiivinen seniorikansalainen, eläkkeellä atk-uran jälkeen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu