Kirjallisuus: En ole huolissani kirjasta, mutta…
En ole huolissani kirjasta, mutta…
Suomeen on lukemisosaaminen tullut jäädäkseen.
Sata vuotta sitten oli tavattoman arvokasta, että tuvassa kuin tuvassa oli vähintään muutama kirja. Kun oli kirja tai muutama kirja, oli myös kirjahylly.
Pojasta pelättiin tulevan jonkinlainen mamselli, jos tämä luki kirjoja. Tyttöjen työn touhu saattoi joskus luvallakin keskeytyä kirjan lukemiseen.
Vanhemmat, erityisesti perheen isä, oli nykyaikaisen mittarin mukaan niin sanottu pehmoisä, jos hän antoi jälkikasvunsa lukea kirjaa. Onkohan monille pojille jäänyt niskavilloihin henkinen tukistus kirjaan tarttumisesta?
*
Kirjojen suosio kaikesta huolimatta alkoi kasvaa. Kirjojen tuottamisesta tuli tuottavaa liiketoimintaa ja kirjailijoita kiinnitettiin kustannustalojen väeksi. Näille maksettiin elanto ja tuotanto oli varmistettua. Kirjoittajanlahjoja oli harvalla, nämä piti sitoa talliinsa.
Olen aiemminkin itse lukijana kaiken ikääni oltuani ja erityisesti 1980-luvulla kehunut ja kehunut tuota vuosikymmentä kirjallisuuden huippuvuosikymmeneksi. Se oli kirjojen best seller -kautta kautta maailman. Luin tuolloin paljon käännöskirjallisuutta, enimmäkseen amerikkalaista. Lukijaa hemmoteltiin, virheitä ei kirjoista juuri löytynyt, ne oli tarkkaan tehtyjä tuotepaketteja ja todella hyviä kirjoja. Pidin kirjoja hyvinä kirjoina niiden kaupallisuudesta huolimatta ja osittain sen vuoksikin. Kirjan lukemiseen houkuteltiin mainostamalla sitä suosituksi kirjaksi ja eniten myydyksi kirjaksi. Tuon aikakauden kuluttajakäyttäytyminen oli muutenkin television ykkös- ja kakkoskanavien valinnan äärellä olevia ihmisiä. Kun meni töihin, saattoi huolettomasti kysyä, että mitä pidit eilisen illan elokuvasta. Nykyjään kysyjää katsottaisiin oudoksuen.
*
Ihmiset lukevat nykyään monipuolisemmin ja enemmän kuin koskaan. Luettavana kuitenkin on paljon muutakin kuin vain kirja.
*
Kirjan ikä on pidentynyt. Kaikkina vuosina ja vuosikymmeninä tuotettuja kirjoja voi tilata itselleen internetistä. Kirjan löytyminen lukijalle on jollain tavalla sattuman kauppaa. Kuka lukija ohjautuu kullekin kirjailijalle, kirjalle ja neuvojalle lukijaksi – niin, maailma on suuren suuri ja se on kulttuurisesti pirstoutuneempi kuin aiemmin. Ihmisistä on kasvamassa yksilöitä. Huomasitteko tämän huomion kirjoituksen rivien välistä?
*
Huomioita kirjailijana nykyään. Ei ole osunut kohdalle kirjailijatallia eikä mesenaattia, vaan on pitänyt rustata kaikki itse – tosin tietokoneella, mikä on helpottanut työtä paljon.
Valintatilanne: kustannatko kirjasi itse e-kirjaksi vai pahvikirjaksi.
Kuitenkin myös e-kirjaksi. Siihen on tullut mahdollisuuksia.
E-kirjalla ei ole vielä oikeastaan mitään suojaa kirjana. Se voidaan poistaa ilman seuraamuksia verkosta. Tehty työ menee hukkaan? Ei mene, asiansa puolesta pitää kamppailla. Kirjailijan.
Monen mielestä saattaa kuulostaa liian helpolta kirjoittaa ja julkaista e-kirjoja, mutta se vaatii oikeastaan aika paljon teknistä osaamista itseltään kirjailijalta. Kaikki valta kirjailijalla. Yhteistyötä nykyaikaisesti verkossa, internetissä. Kirjoittaa kirja, asemoida, tehdä kansi, oikolukea, itse-lukea, markkinoida verkossa itse, myydä internetissä itse, mielenkiintoinen aihe, jonka lukijat voivat torjua, koska ei suosittuus ole enää mikään peruste millekään, paitsi suosiolle.
*
Kirjailijan ammattia sanotaan kirjailijan ammatiksi, mutta eläkeläisenä siihen on aikaa ja mahdollisuuksia. Ja ehkä asiaakin kirjoittaa vasta.
Ja vihta. Ja nyt saunaan!
*
Olen onnellinen pahvikirjakirjailija kuitenkin!
Kristillinen filosofia -kirjani on olemassa. Oikeasti. Työtä sen eteen tehty jo 21 vuotta. Onneksi Suomen suurin ansio ikinä on työeläkejärjestelmä, muuten ei olisi luultavasti onnistunut.

Kuten Mikael Ljunger joskus totesi Twitterissä, onko paperisen kirjan ylistys paperisesta formaatista tykkäävien tottumuksen romantisointia.
Minkä voi huomata, on että jos joulusesonkiin tulee uusia kirjoja, ne ovat tarjouskaukalossa heti pyhien jälkeen. Lyhyt on sesonki. Helsingin kirjamessuilla on iso osasto uudenkarheille myymättä jääneille kirjoille, jossa niitä voi ostaa 2 eurolla. Kirjojen keräilijöistä suurin osa maannee jo hautuumaalla.
Itse siivosin hyllyä ja lahjoitin kaksi repullista kirjoja paikalliseen kirjastoon. Onneksi huolivat.
Pohdin itse kirjan kohtaloa aiemmin. https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/jukka-konttinen/241788-onko-kirjan-suosio-kirjakaupan-toimenpiteilla-kaannettavissa/
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus tuo, johon kommentoija viittaa. Löysin sieltä omia kommentointejakin.
Voisiko riidan ratkaista niin, että molempi parempi. Lukija voi itse harkita, mikä sopii hänelle paremmin tavallinen kirja vai elektroninen kirja.
Moni asia kolkuttelee jo oven takana, mikä puhuu sen puolesta, että pahvikirja tekee paluun.
Ihmiset ovat tottuneet kirjahyllyihin ja monilla on tyhjä olo ilman niitä. Kirjahyllyt ja kodin pikkuesineet tukevat asukkaan muistia ja muistamista. On helppoa tarkistaa jotakin kulttuuriin liittyvää omasta kirjahyllystä. Aina voi viettää viihtyisän illan jonkun lukemattoman tai ennen luetun kirjansa äärellä. Tämä henkinen perimä tulee yläluokasta.
Digimaailma on uutta ja siinä on uutuudenviehätystä. Kirjalla on oma elinkaarensa, joka voi olla pitkä kuin Raamatulla tai sitten vain tähden lento oli kyse mistä formaatista tahansa.
Uskon kuitenkin lukemisen voimaan. Muistamisessa ja tarkistamisessa kirjan äärelle voi palata helpommin kuin selailemalla kuunneltuja nauhoja. Sekin toki voi olla luontaista joillekin ihmisille, varmaan vanhoille radioihmisille?
Ilmoita asiaton viesti
Mainitsit, että aiempina vuosina talossa oli useimmiten kirjahylly ja siinä aina jokunen kirjakin. Kun muistelen lapsuuden kyläreissujani, niin lähes poikkeuksetta löytyi kyläpaikasta tuo huonekalu kirjoineen.
Olen lukenut jo kymmenvuotiaasta paksuja romaaneja. Aina kylään vanhempieni kanssa mennessäni katselin missä on talon kirjahylly. Hiivin sitä kohti selvittämään minkälaista kirjallisuutta hyllyssä on. Kun isäntäväki huomasi kiinnostukseni, sain usein haluamani teoksen jopa mukaan.
Minä luen pelkästään paperisia kirjoja. Kun olin jokin aika sitten silmäleikkauksessa, niin tutustuin äänikirjoihin. Ne ovat mainioita ellei henkilö syystä tai toisesta pysty lukemaan. E-kirjoja kokeilin aikoinaan, eivät innostaneet millään tavalla.
Näin eläkepäivinä olen ollut kirjaston suurkäyttäjä. On hienoa, että meillä on olemassa tällainen kirjastolaitos.
Ilmoita asiaton viesti
En viihdy olohuoneissa joissa ei ole kirjoja.
Ilmoita asiaton viesti