Kirjeenvaihtoon

Päiväkaljalla lähikapakassa selailin hajamielisesti iltapäivälehteä (Iltalehti 13.2.2020) keskustelun lomassa. Vastaan tuli artikkeli, joka käsitteli menneiden aikojen kirjeenvaihtoa ja tunnettujen ihmisten kirjeitä. Kävin ostamassa iltapäivälehden ja fiilistelin artikkelin äärellä.

Sattuman kauppaa kaikki tyyni. Olin juuri lukenut Johanna Venhon Ensimmäinen nainen. Nyt oli kysymys Urho Kekkosen kirjeestä vaimolleen. He molemmat ovat valottaneet meille kansalaisille yksityiselämäänsä kirjeittensä avulla. Kun henkilöltä jää jälkeen kirjeitä, ne ovat sen jälkeen muitten ihmisten omaisuutta.

Kirjeet ovat rakkauskirjeitä. Kirjeet ovat rakkauskirjeitä myös kansalaisille. Avata sydäntään, tulla tutuksi.

Olen ollut kiinnostunut myös muitten edesmenneitten kansakuntamme johtajien kirjeistä. Näitä ovat olleet Ellen Thesleff, Minna Canth ja Elias Lönnroth muutamia mainitakseni. Kirjeitä on julkaistuna myös näistä henkilöistä kertovissa kirjoissa. Kirjeet antavat kurkistuksen paitsi yksityiselämään myös siihen ajankuvaan, jossa henkilöt ovat eläneet. Nämä henkilöt ovat varmasti olleet tietoisia siitä, että kirjeet saattavat kiinnosta jälkeenjääneitä.

Kirjeet ja päiväkirjat ovat yksityisten ihmisten tuntoja kuvaavia heijastuksia. Kaikki ihmisen elämästä jääneet ”todisteet” ovat vain fragmentteja todellisuudesta. Näistä fragmenteista kudotaan tarinoita meidän nykyisten ja tulevien ihmisten lukea.

Nyt elämme kiireaikaa ja tunnettuja, kiinnostavia ihmisiä on paljon. Sähköpostit, tekstiviestit ja whatsapp-tiedotteet kulkevat digiavaruudessa tiuhaan. Tuo kaikki on katoavaa todellisuutta, hetket, joihin tartutaan elämässä. Paljon on kirjoitusta yksityisyyden salaamisesta. Tavallinen suurelle yleisölle tuntematon ihminen voi olla melko rauhassa oman yksityisyytensä suhteen. Kirjeeseen, viestiin ja muuhun itseltään lähtevään kirjoitukseen tai kuvaan ei kannata laittaa mitään itselleen vahingollista tietoa. Kuva menneen ajan todellisuudesta muodostuu kirjeenvaihdon ja taiteen avulla: sivistyneitten ihmisten avulla. Tästä kaikki hyödymme – me saamme menneisyydestä kaihoisan romanttisen käsityksen. Silti meidän pitää elää tässä nykyajassa. Jokainen voi luoda oman elämänsä romanttisemmaksi ja paremmaksi. Esi-isämme ja esiäitimme näyttävät meille mallia – rakkaus voi elää arjessa.

Posti on aina ollut romantiikan ja seikkailujen lähettiläs.

Aiheesta lisää kirjoituksessa Kirjeen sinulle kirjoitin:

http://www.kolumbus.fi/tyhjapaperi/sh9_tiedostot/tp9_kirjeen_sinulle_kirjoitin.htm

TarjaKaltiomaa

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi ( http://www.kolumbus.fi/tyhjapaperi ) kristillisyydestä nimenomaan filosofiana, ei uskontona. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, monipuoluediggari, seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu