Kirjoittaminen ja yhteisöllisyys Espoossa

Espoon Kirjailijat ry vietti jälleen tänä kesänä perinteistä Kesän kirjapäivää Glimsin museoalueella. Kuvassa museoalueella toimiva kahvila. Valokuva Tarja Kaltiomaa

Kirjoittaminen ja yhteisöllisyys Espoossa

  • kirjailijan elämää pääkaupunkiseudulla

Espoo on satelliittikaupunki, jossa on muutama suuri kaupunkikeskus toisistaan reilun automatkan tai julkisen liikenteen päässä. Osa espoolaisista asuu aina siis jonkin matkan päässä ja vasta nykyaikana on jo espoolaisia, joilla on palvelut lähellä ehkä pienen kävelymatkan päässä. Tällaisia kaupunkitilanteita satelliittikaupungissa on Tapiolassa, Matinkylässä, Espoonlahdessa ja Leppävaarassa. Kaikissa muissa alun perin lähiöissä ihmiset ovat tottuneet siihen, että hankkiakseen jotakin tai käyttäessään palveluita, pitää hypätä auton rattiin tai mennä julkisilla. Julkiset yhteydet kaupungissa toimivat melko hyvin. Perinteisimmät julkisen liikenteen palvelut on linja-auto ja junayhteydet. Nykyään on myös Länsimetro sekä kaupunkiraidejuna nimeltään Raidejokeri.

Espoossa on lähes häiriötöntä toimia kirjailijana ja kirjoittajana. Juuri mikään ei liikaa houkuttele pois työpisteestä, joka useimmilla kirjoittajilla lienee kotona. On myös mahdollista löytää itselleen työhuone, jossa kirjoittaa. Wikipedian mukaan Espoon väkiluku oli vuoden 2023 lopussa  314 024 henkeä. Espoo on melko hyvän naismuistin mukaan vielä pari vuosikymmentä sitten ollut lähes maalaismaisema, jota kaupungissa edelleen on runsaasti. Kurkistin lisää tietoja kaupungistamme Wikipediasta, mutta löysin hienoja kuvauksia kaupungin järvialueista. Kaupunkikuvaa näyttävästi kuvaa moottoritiet, jotka kaupunkia halkoessaan vievät pääkaupunkiin. Pääkaupunkiseutua kutsutaan nykyään metropolialueeksi. Kaupungin väkiluku on nousujohteinen muuttovetovoiman vuoksi edelleen ja siksi myös kaupungissa käytettävä sanasto muuttuu. Aiemmin esimerkiksi Kivenlahdessa oli bussipysäkkejä, mutta metron tultua kadun varrella olevat entiset pysäkit ovat nykyään laitureita. Laitureita löytyy lisää meren rannalta ja myös suurten kauppakeskusten linja-autohalleista. Aivan ilmeisesti espoolaiset ovat saaneet tarpeekseen bussipysäkeillä seisomisesta ulkona säässä kuin säässä. Laiturit ovat hienosti katettuja ja mikäpä on odottaa linja-autoa kauppakeskuksen suojissa.

Yhteisöllisyys kirjailijan kannalta kaupungissamme on haasteellinen, mutta usein viihteellinen. Kirjailijan kannattaa mökkihöperyyttä välttääkseen liittyä kirjailijayhdistykseen. Tätä suosittelen lämpimästi Espoon Kirjailijat ry:n jäsenenä jo vuodesta 2013 – heti kun sain julkaistua ensimmäiset e-kirjani, liityin yhdistykseen. Yhdistystoiminnasta on paljon hyötyä yhteisten tapahtumien muodossa. Haasteena tietenkin on, että pitää jalkautua joskus melko kauas kotoaan ja työpisteeltään osallistuessaan yhdistyksen rientoihin. On ehkä niin, että yhdistykseen liittyessään kirjailija katsoo, missä yhdistys kokoontuu ja sopiiko matkan teko yhdistyksen tilaisuuksiin omaan liikkumiseen liikenteessä. Tilaisuudet ovat usein illalla ja moni ehkä välttää illalla liikkumista. Suuren osan vuotta yhdistyksen tilaisuudet on syys- ja talvipimeällä, joten pimeän pelkokin pitää voittaa. Kesän kohokohta yhdistyksellämme on Kesän Kirjapäivä Glimsin kaupunkimuseon alueella. Kirjapäivän ohjelman sisältö hieman vaihtelee ja tärkeintä on tavata kirjailijakollegoita tietenkin. Tilaisuudessa on myös kirjamyyntipöytä, jossa omat kirjat voivat houkutella muita kirjailijoita ja yleisöä tekemään hankintoja. Kirja-aarteet voivat olla uuden uusia tai jo pitempään kustantajan lähettämässä laatikossa esille pääsyä odottaneita kirjoja.

Perinteisen kirjojen julkaisemisen lisäksi kirjailijan mahdollisuudet tuottaa tekstiä ja esiintyä on kaupungissamme laajemmat kuin ennen internetiä. Kirjailija voi kirjoittaa blogia, osallistua kirjastojen ja yhdistyksen järjestämiin tapahtumiin, joita on uusi OpenMic-tyyppinen jo säännölliseksi muuttunut runoilta Ison Omenan (Matinkylän) kirjastossa. Tapahtuman edeltäjä oli vuosien ajan Sellon (Leppävaaran) kirjaston ohjelmallinen runoilta, johon osallistui moni aktiivijäsen yhdistyksessä. Yhdistyksellä on verkkosivusto espoonkirjailijat.fi sekä Facebook-sivu, joiden avulla yhdistyksen ohjelmaa voi seurata. Lisäksi yhdistyksen hallitus lähettää ajankohtaisia sähköpostiviestejä jäsenille.

Pari vuotta sitten Espoon Kirjailijat ja Helsingin kirjailijat järjestivät ehkä Suomen kulttuurihistorian ensimmäisen tyhy-päivän. Ensimmäinen tilaisuus järjestettiin Espoon puolella Karhusaaren perinteisessä huvilassa, joka on vanha Sinebrychoff-perheen kesähuvila. Karhusaaren huvila sijoittuu juuri ja juuri Espoon puolelle. Se sijoittuu myös liikenteellisesti hyvin. Kun tulee Helsingistä, pitää jäädä metrosta Koivusaaren pysäkillä ja Espoosta päin tulevien pysäkki on Keilaniemi. Jos ohittaa pysäkin, metromaksu on korkeampi. Seuraavana vuonna kirjailijat tapasivat hyvinvoinnin merkeissä Helsingin perinteikkäässä Villa Kivessä. Tämän vuoden tapahtuma oli Villa Albergassa Leppävaarassa. Tämä oli allekirjoittaneelle jo hieman liian vaikea liikenteen puolesta, mutta toivottavasti tulee uusia tilaisuuksia tavata kirjailijoita.

Kesän tapahtumia pääkaupunkiseudun kirjailijatapaamisten osalta on ollut Kesän kirjapäivä Glimsin museoalueella 18. elokuuta sunnuntaina 2024 ja syksyn alkua siivittää jälleen Ison Omenan kirjaston OpenMic-tapahtumat kerran kuussa, jonka aikataulua kannattaa seurata Espoon Kirjailijoitten verkkosivulla ja Facebook-sivulla.

18.8.2024 Tarja Kaltiomaa

Edellinen Vapaavuoro-kirjoitukseni: Vaihtoehto tiedeuskolle: järki ja suhteuttaminen olemassa olevaan tietoon | Uusi Suomi Vapaavuoro

 

TarjaKaltiomaa
Espoo

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi UUSI OSOITE http://www.tyhjapaperi.fi kristillisyydestä filosofisen näkemyksen ja kirjan Kristillinen filosofia perusteella. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, "monipuoluediggari", seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti. Jäsenyyksiä yhdistyksissä: Espoon Kirjailijat ry jäsen vuodesta 2013 (hallituksessa vuonna 2022), Soukan Kamerat ry hallituksen jäsen vuodesta 2014, yhdistyksen sihteeri, Luonnonfilosofian seura jäsen vuodesta 2013, Suomen Filosofinen yhdistys jäsen vuodesta 2013, kotiseutuyhdistys Kivenlahti-Stensvik ry kannatusjäsenyys. Olen kirjailija ja yhteiskunta-aktiivinen seniorikansalainen, eläkkeellä atk-uran jälkeen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu