Laundry issue

Naisen salaiset varusteet. Piirros: Tarja Kaltiomaa

Naisen salainen varustus on salainen ja piilossa. Nainen aloittaa päivänsä pukemalla ylleen salaiset varustuksensa – alusasut. Kirjoittelen muutamia kokemuksia aihepiirin alueelta.

Työelämässä ollessani kovinkin monta vuotta sitten palkkatuloni sallivat silloin tällöin uusia alusvaatevarastoni. Käytin silloin monta vuotta nuorempana naisena kauniita heleän värisiä, tavallisesti pinkin eri sävyjä, rintsikoita ja pikkareita. Olin uudistanut alusvaatteeni ja heittänyt roskikseen jo kulahtaneet, mutta edelleen heleän väriset niiden edeltäjät. Meni monta kuukautta muistaakseni, kun löysin nuo kulahtaneet ja poisheitetyt alusvaatteet muovipussiin tungettuina komeron perukoilta. Perheenjäsen oli luullut minun tulleen hulluksi ja oli varmuuden vuoksi kätkenyt nuo aarteet turvaan.

*

Aikoinaan työmatkoilla Saksanmaalla vaihdoin työmatkan pitkittyessä edullisempaan hotelliin, mutta edelleen melkoisen kelvolliseen hyvälaatuiseen hotelliin. Hotelli, josta lähdin oli upea vanhasta luostarista hotellikäyttöön muunnettu rakennus. Muistelen sitä vieläkin kaiholla. Uuteen hotelliin saavuin miespuolisen kollegani kanssa, joka oli saattamassa minua uuteen hotelliin ja teki itse lähtöä jo kotimaahan takaisin. Saksankielen taitoni oli tavattoman kirjallinen, kuten suomalaisissa kouluissa opitaan. Puhua saksaa ei ollut lainkaan vahvuuteni. Minun piti tottumattomuuttani nolata itseni täysin reseptsuunissa. Aloin kollegani vielä ollessa läsnä vartioimassa hotelliin sisään kirjautumistani puhua heikolla saksan ja englannin kielen yhdistelmällä tarpeestani saada alusvaatteeni pesetettyä. Puna nousee poskille ja kaulalle, kun tätä kirjoitan. Miespuolinen vastaanottovirkailija ei ollenkaan käsittänyt, mitä tarkoitin, kun yritin sönkätä asiaa eri sanoin: underwäsche, laundty, arkikleider etc. Tilanne jatkui kiusallisen kauan, eikä muistaakseni selvinnyt siinä vaiheessa. Olen muutenkin usein elämässäni (tunnustan sen vasta nyt) ollut nolojen tilanteiden nainen.

*

Nainen on elokuvan mukaan ostanut miestään miellyttääkseen uudet kalsarit ja röyhelöyöpaidan. Pilatakseen iltansa, hän alkaa tivata mieheltään tämän näkemystä ostoksestaan. Lopulta tulee riita, kun miehen ymmärrys siitä, mistä olisi kysymys, on jossakin pilvien yläpuolella. Vasta tiukasti monta vuotta yhteen liimaantuneen pariskunnan miespuolinen jäsen on opetellut vuorosanansa niin asettaa, että tuossa tilanteessa ei tule helkv??++..etillista riitaa.

*

On nykyään kulttuuriin sisäänrakennettuna ”romanttisena” näytelmänä naisen pakko ostaa OMAT alusvaatteensa miestä varten. Väitän, että vieläkään ei kaikille miehille ole kehittynyt evolutionäärinen osaaminen ymmärtää tätä asiaa. Eikä pidä kehittyäkään. Me naiset voisimme ostaa omat alusvaatteemme itseämme varten röyhelöineen, väreineen ja silkkineen. Meille naisille on kehittynyt evolutionäärisesti tarve nauttia kauniista kankaista ja vaatteista, myös niistä salaisimmista, joten me voisimme ihan itse nauttiakin niistä.

*

Ei taida olla naiselle vieras tilanne, että kun hän tarvitsee uudet rintsikat, hän tavaratalon alusvaateosastolla joutuessaan viipyilemään, bongaa siellä täällä miesihmisiä seisoskelemassa. Nämä varmaankin on onnistuttu saamaan seuralaisiksi vaimolleen ostoksille ja odottelevat tietämättä, mihin katseensa suuntaisi tai miten päin seisoskelisi. Nyt en tietenkään jo melko iäkkäänä naisena enää tätä ole kokenut pitkään aikaan, mutta nuorempana aloin mielikuvituksessani ajatella miesten kyttäävän itseäni ostoksieni tähden. Tuo pelko on ollut ihan turha. Olen ollut vain vainoharhainen.

*

Nykyään en enää kerrallaan uusi koko alusvaatevarastoani, vaan teen täydennyksiä pois heitettyjen ja kuluneiden tilalle. Jättisloggimainokset vetävät liikkeelle. Esimerkiksi huipputarjous kuulostaa tältä: kolmet mustat jättislogit paketissa hintaan kymmenen euroa. Kunnolliset puuvillaiset alusvaatteet ovat parhaita myös odourin kannalta. Olen huomannut, että keinokuituiset alusvaatteet menettävät raikkautensa melko pian päivän mittaan, joten pyrin suosimaan luonnonkuituisia alusvaatteita. Yksi alusvaatteisiin liittyvä henkilökohtainen tarpeeni on, että tarvitsen lahjealushousut. Lahjealushousujen ei tarvitse olla legginssit tai muut ei-alusvaatteet, vaan ne voisivat olla puuvillaisetjättikokoiset alushousut, jossa on lahjetta alaspäin vaikkapa pitsisenä. Tällöin taas osa naisellisia salaisuuksia jää itseltäänkin näkemättä. Evoluutio ei nimittäin ole tehnyt naisista oikeasti täysin karvattomia, vaan aikuisella naisella kuuluu olla alapään karvoitus, jotta lajin miespuolinen edustaja tietää kyseessä olevan aikuisen yksilön karvattomaan alaikäiseen verrattuna.

*

Muutama vuosi sitten perheenjäsenen kera kiertelin nuorten alusvaateosastoja kauppakeskuksissa. Näky oli aivan kauhea ja taisin tehdä muistaakseni joitakin hysteerisiä valituksia tavaratalojen omistajille. Nuorille oli tarjolla alushousujen sijaan pelkkiä naruja. Oli kauheata kasvattajana havaita, että kun juuri muutama kuukausi sitten oli ostanut anttilan lasten osastolta nättejä tyttöjen kukka-alusasuja, nyt samalle ikäluokalle oli tarjolla vain ruokotonta tavaraa. Mitä oli tapahtunut markkinoilla ja mikä oli johtanut tuollaiseen tarjontaan. Anteeksi vain: epäilen suosittua aikuisten televisiosarjaa sex and the city, se oli tuolloin uutta ja oli ilmeisesti vuotanut myös nuorten silmille.

*

Eiköhän tämä riitä laarin tyhjennykseksi aiheesta tällä kertaa.

5.5.2021 Tarja Kaltiomaa

 

Edellinen Vapaavuoro-kirjoitukseni on Hauskaa vappua – sparkling

Hauskaa Vappua – sparkling! | Uusi Suomi Vapaavuoro

 

TarjaKaltiomaa
Espoo

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi UUSI OSOITE http://www.tyhjapaperi.fi kristillisyydestä filosofisen näkemyksen ja kirjan Kristillinen filosofia perusteella. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, "monipuoluediggari", seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti. Jäsenyyksiä yhdistyksissä: Espoon Kirjailijat ry jäsen vuodesta 2013 (hallituksessa vuonna 2022), Soukan Kamerat ry hallituksen jäsen vuodesta 2014, yhdistyksen sihteeri, Luonnonfilosofian seura jäsen vuodesta 2013, Suomen Filosofinen yhdistys jäsen vuodesta 2013, kotiseutuyhdistys Kivenlahti-Stensvik ry kannatusjäsenyys. Olen kirjailija ja yhteiskunta-aktiivinen seniorikansalainen, eläkkeellä atk-uran jälkeen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu