Luonnontieto: Luontopuutarhurin istutukset

Kuvassa Muumilaakson Pikku Myy. Hemuli ei antanut ottaa itsestään kuvaa, on niin kaupallinen nykyään hänkin. Valokuva: Tarja Kaltiomaa

Paikkakunnallani espoolaisessa lähiössä tapahtuu. Luontopuutarhuri on saanut uuttaa tilaa ja uutta puhtia maaäidin puutarhassa. Puutarhuri istuttaa kukkasensa kuin kuka tahansa puutarhuri – järjestelmällisesti ja kunnioittavasti. Kasvit saavat aluksi tilansa tyhjässä kukkamaassa ja niin pääsevät istutustyöt käyntiin.

Aiemmin olen hieman tunnelmoinut luontokukkien tarkkailijana, nykyajan Hemulina, maaäidin runouden saloja. Miten meille ihmisille maaäiti viestittäisi ellei omalla kielellään kukkaiskielellä?

Kaikki on yhteydessä kaikkeen, vaikkakaan ei kaiken aikaa kaikin tavoin.

Kun Rouva Aurinko venyttelee avaruudessa jäseniään, se saattaa säteillään kohdata muita aurinkoja liiankin tunkeilevasti ja silloin se luo avaruuteen tilaa itselleen. Potkaisee huis hittoon liiallisia planeettoja läheltään ja avaruudessa tietenkin riittää tilaa. Planeetat alkavat tyhjässä avaruudessa ihmetellä, että missä heidän aurinkonsa on – ei ole missään muuta kuin pelkkää pimeyttä ja kylmää. Niin ne alkavat ympäriltään katsella ken oisi heille sopiva aurinko. Ihan vain luonnonkukkasesta – ehkäpä päivänkakkarasta – tai nyt uutta paikkakunnallamme keltapäivänkakkarasta – saadaan ihan uusi aurinko. Planeetat kehuskelevat aurinkoaihioita ihan kauhiasti, ja tämä alkaakin viihtyä vallan valtavasti. Kukkasesta kasvaa lähiplaneettojensa uusi aurinko ja taas on olemassa uusi aurinkokunta.

Jos tätä on jatkunut jo jonkun aikaa – tuhansia vuosia – niin miten meidän ihmeellinen maaäitimme tästä meille ihmisille kertoisi. No, tietenkin kukkasten avulla. Onpa maaäidillä monenlaisia puutarhoja. On aivan vallan hienoston piha-alueet ja kaikki pientenkin Pietarien pihat ja Mimmien kukkapenkit. Mutta vapaata tilaa on asumusten väliset tilat, jossa voi olla luonnonkukkia, vapaita runon aihueita, sen omaa kerrontaa varten. Vain hyvin harvat ihmiset, jotka ovat käyneet Muumilaaksossa oppia ottamassa, huomaavat maaäidin runouden ja sen ihmeellisen avaruuskauneuden. Olen varmaankin joskus unessa käynyt Muumilaaksossa.

Kun on järjestys omalla paikkakunnallani vallan muuttunut, siitä olisi varmaankin moni myös suuttunut, mutta metro on tullut tänne asti ja se on helpottanut liikkumista runsaasti. Siksi hyväksymme kaiken sen hankaluuden, että pitkään samana pysyneet maisemat muuttuvat. Silloin on myös ne ihmisten kaipaamat sinikellot, päiväkakkarat, saunakukat, kurjenkellot, variksenkellot ja muut arvokkaat iki-ihanat ja ainoat oikeat niittykasvit kadonneet jonnekin paikkakunnalta. Uudet tulokkaat ovat luontopuutarhurin istutuksia nyt. Laitan vain varovasti niistä kuvia, koska tällä paikkakunnalla jollakin muinaisella planeetalla ihmiset olivat kovin suuttuneet, kun he joutuivat näkemään muita kuin tavallisia kukkiaan luonnossa. Paikkakunta on kaupungistumassa ja ihmiset eivät ilmeisesti ole siitä millänsäkkään, vaan vain uusista kasvitulokkaista. En tietenkään tahdo mitään pahaa luontopuutarhurin istutuksille, joten kuvakoe-erän laitan vain varovasti vain kukkasten ystävien silmille. Toivottavasti ne saa olla rauhassa. Mutta yritän olla suuttumatta.

31.8.2023 Tarja Kaltiomaa

Kukkapiennar 1

Kukkapiennar 2

Kukkapiennar 3

Kukkapiennar 4

Kukkapiennar 5

Edellinen kirjoitukseni Vapaavuorossa: Luonnontieto: Maaäidin kukkaisrunoutta | Uusi Suomi Vapaavuoro

 

 

 

 

 

TarjaKaltiomaa
Espoo

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi UUSI OSOITE http://www.tyhjapaperi.fi kristillisyydestä filosofisen näkemyksen ja kirjan Kristillinen filosofia perusteella. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, "monipuoluediggari", seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti. Jäsenyyksiä yhdistyksissä: Espoon Kirjailijat ry jäsen vuodesta 2013 (hallituksessa vuonna 2022), Soukan Kamerat ry hallituksen jäsen vuodesta 2014, yhdistyksen sihteeri, Luonnonfilosofian seura jäsen vuodesta 2013, Suomen Filosofinen yhdistys jäsen vuodesta 2013, kotiseutuyhdistys Kivenlahti-Stensvik ry kannatusjäsenyys. Olen kirjailija ja yhteiskunta-aktiivinen seniorikansalainen, eläkkeellä atk-uran jälkeen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu