Mileniumin lapset ja viime vuosisadan vanhemmat
Kiitävi aika,
vierähtävät vuodet,
miespolvet vaipuvat unholaan.
Kirkasna aina
sielujen laulun
taivainen sointu säilyy vaan.
Ote virsikirjasta virsi 30 Maa on niin kaunis.
Milleniumin lapset ovat kasvaneet aikuisiksi. Viime vuosisadan lopun suurimpia pelkoja oli tietokoneiden päiväysten ja tietojen säilyminen sillä suurella hetkellä, kun alkaa vuosi 00, uusi vuosituhat 2000. Tietokoneille oli melko tavallisesti tilan puutteen ja muistien pienuuden vuoksi ohjelmoitu vuotta tarkoittavaan päiväyksen kohtaan vain kaksi merkkiä ja pelättiin monien ohjelmien kaatuvan, kun vuosi vaihtuu. Ohjelmointityötä toki oli tehty paljon ja siten pelkoa oli lievennetty kohtaamaan tuo hetki.
Valmistautuminen millenium-juhlaan oli harrasta. Moni perhe oli hankkinut raketteja uuden vuoden yötä varten.
Raketeista muodostui sittemmin sukupolvikokemus pitkäksi aikaa. Nykyiset nuoret ja aikuiset pitävät rakettien ampumista taivaalle vuoden vaihteessa kokemuksena, johon liittyy sukupolvitunteita ja yhteistä tekemistä vanhempiensa kanssa. Tuosta perinteestä olisi tulossa tapa, jota jatkettaisiin aina vain, jollei jokin muu perinne saisi tuota sijaa perheiden elämässä.

Mielestäni rakettien taivaalle syytämisessä kannattaisi palata kohtuullisuuteen. Aiemmin sanottiin, että rakettien myötä ammuttiin rahaa taivaalle. Kaunista se tietenkin on ja tunteellista, koska siitä oli tullut se juttu isien ja poikien välille ja milleniumin aikaan jopa äitien ja tyttärien välille.
Mikä voisi olla uusi juhlava tapa uuden vuoden juhlan ajaksi?
Lapsille voisi vaikka esitellä kirjahyllystä mielikirjansa ja mielirunonsa. Tällainen jää pysyvästi mieleen lapselle pitkän elämän evääksi.
Jokin tietty musiikkikappale voitaisiin soittaa toistuvasti aaton juhlassa.
Vanha perinne on ollut käydä ulkona kävelyllä perheen kanssa jouluna ja muina juhlaöinä.
Jokin oma juhlaperinne vuoden vaihteen yöksi.
Lapset ovat pieniä ja nuoret nuoria melko lyhyen aikaa. Juhlatunnelmasta kannattaa jättää hyviä muistoja pitkäksi aikaa eteenpäin. Älkäämme antako sukupolvien vaipua unholaan, suvun ja perheen hyvien tapojen ja perinteiden avulla sukupolvia voi muistella kauan. Läheiset ihmiset säilyvät luonamme perinteiden avulla.
Milleniumin lapset tallentuivat valokuviin. Oma kuva-arkistoni oli vuosituhannen vaihteessa paperikuvia ja uutta oli myös online photos. Online photos -valokuvia tilaaja sai tietokoneelleen, kun tilasi paperikuvia. Kuvat tulivat aluksi cd-tallenteella, mutta melko pian palvelu kehittyi ja kuvat saapuivat tietokoneen kansioon internetin välityksellä. Tuo vaihe valokuvauksessa kesti melko lyhyen ajan, kun digikamerat valtasivat valokuvausmarkkinat. Kuinka monen perheen ja suvun valokuva-arkistot säilyivät katkeamattomana tuon teknisen kehityksen aikana ja sen jälkeen. Muistamisen ja perinteiden kannalta perheen ja suvun valokuva-arkistot ovat arvokas asia.
Millenium-yönä 1999 – 2000 vanha kotitietokoneeni säilyi ehjänä ja tätä pidettiin tuolloin kuin ihmeenä. Vuoden 2001 alussa hankin uuden tietokoneen, joka oli myös pöytäkone ja aloin kirjoittaa kirjojani Kristillinen filosofia.



Perinteiden säilyttämisen puolesta ja silti ollen avoin tulevaisuudelle, sitä kristillisyys parhaimmillaan voi olla.
31.12.2020 Tarja Kaltiomaa
Hyvää ja Onnellista Uutta Vuotta 2021!
…Jokin oma juhlaperinne vuoden vaihteen yöksi.
Se säilyisi sukupolvelta toiseen!
Oikein Hyvää alkanutta Uutta 2021 Vuotta!
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää alkanutta vuotta ja vuosikymmentä lukijoille!
Ilotulitusraketit vuoden vaihteessa on ollut plussan puoleinen sukupolvikokemus jo monessa sukupolvessa. Maltillisuuden toivon asiassa voittavan.
Juhlaperinteet yhteiset sekä perheen ja suvun omat perinteet on tärkeä asia lapsuudessa. Myös juhlien sujuminen kaikkien kannalta hyvin on tärkeää. Lapsuuden muistaminen hyvänä ja kultaisena aikana on vanhempanakin ihmisenä elämää kannattelevaa voimaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Lapsuuden muistaminen hyvänä ja kultaisena aikana on vanhempanakin ihmisenä elämää kannattelevaa voimaa.”
Kyllä! Niin se on!
Ilmoita asiaton viesti