Muista aina liikenteessä

Muista aina liikenteessä katsoa liikennemerkit! Kännykkäkuva: Tarja Kaltiomaa

Tavat ja tottumukset sanotaan olevan ihmisen toinen luonto.

Onko evoluutio jo kehittänyt lajistamme ihminen liikenneihmisen osaamisineen. Ihminen on olemukseltaan sellainen, että hänellä on (terveellä ihmisellä) kaksi silmää kasvoissa ja ne katsovat eteenpäin. Monesti olen viime vuosina ajatellut tarvitsevani silmät myös selkäpuolelle, niin nopeasti on liikenne paikkakunnallani kehittynyt. Tie, joka nyt on katkaistuna ja on nimeltään ollut Kivenlahdentie, oli pitkään jalkakäytävineen kaikkien rullaavien laitteitten pikatie. Ajotie onneksi oli erikseen. Nyt tien nimi on Höyrylaivantie ja iso pätkä entisestä Kivenlahdentiestä on poistettu maastosta ja kartalta. Kesän alussa monena vuonna tuon sekä pyörä- että kävelytien valtasivat yhä nopeammat pyörät, rullaluistimet ja sittemmin erilaiset maanteitä pitkin kulkevat nopeat surffilaudat. Niitä viuhahteli korvissa. Jännää oli, että vaikka silmiä ei ole selän puolella, jalankulkijalle kehittyi ylimääräinen aisti, jolla pikakulkijoita alkoi voida aistia. Muistan ajan, jolloin tuota jalkakäytävää pitkin päivittäin käyskenteli rouvasihminen, jolla oli taitava pieni koira irrallaan. Tämä ei vuosiin olisi ollut enää mahdollista.

Georg Malmstén- Lasten liikennelaulu – YouTube

Tänään paikkakunnan alakaupungin pääväylän kävelytiellä eräs rouva odotteli leppoisasti linja-autoaan. Hän käveli hitaasti jalkakäytävällä edestakaisin. Tulin kohdalle ja varoitin häntä takaa tulevasta pyörästä. Pyörän päältä ei soitettu kelloa, vaikka pyörä lähestyi pyörään nähden selin hyvin lähellä pyörän kulkulinjausta kävelevää rouvaa, jolloin ohittamiseen oli vain hyvin kapea tila.

Jäin hetkeksi seisomaan risteykseen, jossa oli runsaasti liikennemerkkejä sekä autoilijoille että jalankulkijoille. Osa merkeistä oli tarkoitettu myös pienliikennevälineille, joiden ohjaksissa saa olla vain yksi henkilö kerrallaan. Nähtynä ennätyksenä potkulaudalla kolme henkilöä.

Aivan muutamana viime vuonna liikenneväylille ovat ilmestyneet sähköpyörät ja potkulaudat, joita saa vuokrata käyttöönsä tietokonesovelluksen avulla. Olisi tärkeää tiedottaa suurelle yleisölle näiden kulkuvälineiden käyttämiseen liittyvistä säännöistä enemmän kuin nyt on nähty. Aihe on tosin niin uusi, että näitä kulkuvälineitä koskevia kysymyksiä ei ehkä vielä ole paljon tehty.

Vilkkaassa yksitasoristeyksessä on siis runsaasti liikennemerkkejä. Yritin tulkita niiden merkitystä, mutta asia ei valjennut, valitettavasti. Yksi merkki oli jalankulku/pyörätie-merkki ja nuolet risteykseen päin molempiin suuntiin. Risteyksen jälkeen ei näyttänyt kuitenkaan jatkuvan pyörätieoikeus. Olisi varmaan hyväksi kaupungin palkata liikenneopettajia tarkastamaan liikennemerkkejä muuttuvassa liikenneympäristössä. Edelleen paikkakunnalla on paikalliskirjastoon osoittavia merkkejä, vaikka kirjasto on lakkautettu.

Espoolle paljon onnea ja Many Happy Returns! Espoo täyttää 50 vuotta tänä vuonna.

Kaupunki on siis vähitellen saavuttamassa aikuisiän, näin voin sanoa, kun itse lähestyn jo vähitellen 70-kymppistäni.

Rahaa on aina liian vähän, rahasta on pulaa. Kannattaa silti laittaa kehityslistalle liikennemerkkien tarkastus, koska ei liikenteessäkään saa ihmisiä johtaa harhaan.

Vielä paljon onnea kotikaupungille Espoolle!

23.8.2022 Tarja Kaltiomaa

 

Edellinen kirjoitukseni Uusi Suomi Vapaavuoro -palstalla Historian keskellä:

Historian keskellä | Uusi Suomi Vapaavuoro

 

TarjaKaltiomaa
Espoo

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi UUSI OSOITE http://www.tyhjapaperi.fi kristillisyydestä filosofisen näkemyksen ja kirjan Kristillinen filosofia perusteella. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, "monipuoluediggari", seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti. Jäsenyyksiä yhdistyksissä: Espoon Kirjailijat ry jäsen vuodesta 2013 (hallituksessa vuonna 2022), Soukan Kamerat ry hallituksen jäsen vuodesta 2014, yhdistyksen sihteeri, Luonnonfilosofian seura jäsen vuodesta 2013, Suomen Filosofinen yhdistys jäsen vuodesta 2013, kotiseutuyhdistys Kivenlahti-Stensvik ry kannatusjäsenyys. Olen kirjailija ja yhteiskunta-aktiivinen seniorikansalainen, eläkkeellä atk-uran jälkeen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu