Muutos ja sen kaverit aika ja paikka

Elämänkaaren mittaan ymmärryksen taso voi nousta. Luonto ja aurinko voivat olla lempeät ihmiselle. Piirros: Tarja Kaltiomaa

Muuttuvia tekijöitä on runsaasti. Ihminen on niistä yksi elämänkaarellaan.

Maailma on luontomaailma, joka on ihmisille ja luonnolle luotu. Tiede tutkii maailmaa, löytää ja ammentaa yksityiskohtia. Muutos ja muuttuminen on suhteellista. Jokin paikka muuttuu ajassa, paikkakunta, jokin toinen paikka pysyy sellaisenaan. Vuodenajat tuottavat muutosta. Avaruuden tähtikuviot, eläinradat, aurinko, avaruustuulet tuottavat muutosta. Ihminen ajattelee ja huomaa muutosta ja muutoksia maailmassa.

Muutosta on myös nykyinen tiedotusvapaus.

1900-luvulla syntyneet ihmiset muistavat tiedotuksen olleen erilaista ennen. Jotta sai sanomalehden yleisökirjoitukseksi jutun, jossa ihmettelee maailmaa, on käynyt melkoisen seulan läpi. Ensinnäkin aiheen piti olla ihmiselle todella tärkeä, jotta viitsi nähdä vaivaa. Asia kirjoitettiin koneella tai käsin ja lähetettiin postimerkillä varustettuna lehden toimitukselle, joka sai päivittäin varmaan kymmeniä, ellei satoja kirjoituksia. Suuri yleisö oli vain lukijoita, jotka lukivat lehden toimitukselliset artikkelit, kolumnit ja yleisökirjoitukset. Kaikki yleisölle saakka tullut kirjoitus oli tiukan seulan käynyttä tietoa ja mielipidettä. Internet päästi meidät kaikki ääneen. Tuotamme runsaasti kirjoitusta, jopa niin paljon, että moni lukija on ihan ähkyssä. Mielipiteiden kirjo on suuri.

Oikeastaan on mielipidekirjossa jo hyväkin asia tuo ilmastonmuutos aiheena. Siitä riittää sykähdyttävää kirjotusta ja todistusta runsaasti. Keskustelunaiheena se ei ole yhtä mitätön kuin kertoa vain säästä. Sillä saa maailmanlopun tunnelmia vähällä vaivalla.

Koska ilmastonmuutoksesta kirjoitetaan niin paljon, se saa painoarvoa ja todistusta päivittäin. Tänään näin netissä graafin, jossa ennustetaan graafin vuosi vuodelta tulevan tummanpunaisemmaksi ja kun siihen lisätään hieman keltaista (tietoväriä), tämän tiedotuksen varassa alkaa tosiaan jo kärventää ja kärventyä maailma. Itsekin säälin jo vuosia australialaisia säätiedotuksessa tästä samasta asiasta. Miten siellä voi elää.

Tänään kuitenkin tällä omalla planeetallani on parahultaisen kaunis ja ihana suomalainen kesäsää. Lämpöasteita kylmän talven jälkeen on normaalit tälle paikkakunnalle vähän päälle tai alle 20 astetta plussaa. On yksilönä tiedotustulvassa vaikeata yrittää uskoa lempeään aurinkoon, joka ei ole niin vihainen planeetoille, että näitä yrittäisi kärventää. Kesälläkin tiedotustulvassa pitää pitää pää kylmänä.

Muutoksella on kaverinsa aika ja paikka. Näitä paikkoja ajassa on paljon, ja niissä on ihmisiä ihmettelemässä. Ja he kertovat internetissä havaintojaan. Miten tieteellisenä tätä tiedotusta voi pitää?

Minä en halua kokea enkä koe ilmastoahdistusta. Maailma on parempi paikka.

21.6.2022 Tarja Kaltiomaa

 

TarjaKaltiomaa
Espoo

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi UUSI OSOITE http://www.tyhjapaperi.fi kristillisyydestä filosofisen näkemyksen ja kirjan Kristillinen filosofia perusteella. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, "monipuoluediggari", seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti. Jäsenyyksiä yhdistyksissä: Espoon Kirjailijat ry jäsen vuodesta 2013 (hallituksessa vuonna 2022), Soukan Kamerat ry hallituksen jäsen vuodesta 2014, yhdistyksen sihteeri, Luonnonfilosofian seura jäsen vuodesta 2013, Suomen Filosofinen yhdistys jäsen vuodesta 2013, kotiseutuyhdistys Kivenlahti-Stensvik ry kannatusjäsenyys. Olen kirjailija ja yhteiskunta-aktiivinen seniorikansalainen, eläkkeellä atk-uran jälkeen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu