Perunat ja tomaatit

Tomaattia aamiaisella. Kuvan lautasella oleva tomaatti on kylkileikattu. Valokuva: Tarja Kaltiomaa

Muistelen aamiaisella ulkomaan matkaani. Vietin nuoruuden alussa viikon pari Espanjan lämpimässä auringossa paikassa nimeltään Aurinkorannikko. Olin ihan ihmeissäni. Siellä silloin – muistan sen vielä tällöin – aamiaistarjoiluun oli laitettu tomaatin viipaleita. Mutta kummallista mielestäni nuorena naisena oli, että tomaattiviipaleet oli leikattu eri tavoin kuin minulla oli tapana koto-Suomessa. Taisin oikein henkilökunnalle ihmetellä asian laitaa, että mitä tämä on. Pöytäseurueen en antanut syödä rauhassa, vaan pohdin ääneen lausuen, että onko tämä oikein. Olin varmana siitä, että maailmassa ei ole muuta tapaa kuin leikata tomaatti viipaleiksi kyljestä edeten kohti keskustaa. Espanjalaisella aamiaisella oli (mielestäni vulgaaristi) leikattu suoraan poikki viipaleet tomaatin etunavasta kohti takanapaa. En saanut koko – nyt muistan kahden viikon lomalla – asiaa muutetuksi muuksi, vaan jouduin tottumaan niihin kummallisiin napatomaatteihin.

En sanonut tomaatteja napatomaateiksi, kuitenkaan. Ruokaahan se vain oli.

Tänään muistin asian. Olin kotona jo jonkin aikaa ilmeisesti kuin huomaamatta leikannut tomaatit navasta napaan. Tänään leikkasin kyljestä, kuten kuvassa näkyy. Tomaatin sisus levisi leikkuulaudalle ja leivän päälle riitti vain ontot reunukset. Nostin sisukset erikseen leivän päälle.

Nyt kypsempänä ja viisaampana noin viisikymmentä vuotta myöhemmin ymmärrän, että asia juontuu siitä, että tomaattilajikkeita on monia. Tuolloin 1970-luvulla Suomessa valikoimassa mielestäni oli ja sen jälkeen myös kauan vain yhtä lajikelmaa ja ehkä sen samanlaisia sisaruslajeja. En pitkään edes tiennyt, että tomaattia on montaa lajiketta. Tosin espanjalaisella aamiaisella tarjottu tomaatti oli paljon suurempi kuin suomalaisista kaupoista ostettu em. lajike.

Sitten joskus vuosien mittaan kohtasin pihvitomaatin ja sittemmin minitomaatin amppelissa myytävänä kesäkasvina. Meni vielä pari vuotta ja aloin hyväksyä tomaattilajikkeiden kirjon, joka nykyään on täysin satoihin räjähtänyt. Edellisessä Viherpiha-lehdessä oli iso artikkeli tomaateista ja sen lajikkeista ja tomaatin kasvatuksesta.

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Kuvassa on tomaatin näköinen munakello, jolla voi mitata erilaisten keitosten keittoajan.

Kuvassa on myös arpajaisista voitettu tomaattiveitsi, joka on kätevä myös kurkun leikkaamisessa. Tomaatin leikkaaminen onkin usein haaste, koska sen pinta vaihtelee kypsyysasteen mukaan, mutta tomaattiveitsi ei siitä piittaa. Se leikkaa tomaatin kuin tomaatin helposti.

Kuvassa tämän aamun lukemisena näkyy Alkon Etiketti-lehden kuvitusta, jossa on myös tomaattia sekä rasiallinen luumutomaatteja, joista yksi on lautasella kylkileikattuna.

Tomaatista on moneksi, kuten voi huomata.

Mitäpä perunasta? Ei tällä kertaa mitään perunasta, se on vain otsikossa kiinnittämässä huomiota tomaattiin. Olen joskus aiemmin kirjoittanut perunasta.

6.4.2024 Tarja Kaltiomaa

 

 

TarjaKaltiomaa
Espoo

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi UUSI OSOITE http://www.tyhjapaperi.fi kristillisyydestä filosofisen näkemyksen ja kirjan Kristillinen filosofia perusteella. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, "monipuoluediggari", seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti. Jäsenyyksiä yhdistyksissä: Espoon Kirjailijat ry jäsen vuodesta 2013 (hallituksessa vuonna 2022), Soukan Kamerat ry hallituksen jäsen vuodesta 2014, yhdistyksen sihteeri, Luonnonfilosofian seura jäsen vuodesta 2013, Suomen Filosofinen yhdistys jäsen vuodesta 2013, kotiseutuyhdistys Kivenlahti-Stensvik ry kannatusjäsenyys. Olen kirjailija ja yhteiskunta-aktiivinen seniorikansalainen, eläkkeellä atk-uran jälkeen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu