Sen seitsemän juttua ja jopa kahdeksan

Kuvan nimi on "Saint Pauliat lomalla" Valokuva: Tarja Kaltiomaa

Tänään tuntuu luovuus kukoistavan melkein liiallisesti. Tavallisesti kirjoitustyöhön löytyy yksi tai pari aihetta, tänään kahdeksan. Kirjoitin ne muistiin. Ja tässä jotakin aiheiden annista.

Blogin kuvitus liittyy taideaiheeseen, joka tarttui kynään lukiessani Antiikki & Design -lehden juhlanumeroa 9/2023. Lehdelle onnea sen täyttäessä kunnioitettavat 30 vuotta! Ja pitkää ikää toivotan. Antiikista olen kiinnostunut vasta kypsällä iällä, joten lehden kannattaa olla kärsivällinen lukijakunnan suhteen. Meitä varttuneita lienee siinä suuri osa, voisin kuvitella. Kun ikää karttuu, alkaa kiinnostaa enemmän myös menneet asiat kuin ruuhkavuosien aikuisia ja esineet kannattelevat muistamista, myös kulttuurista muistamista. Lehti palvelee tässä asiassa hyvin, kiitokset siitä ja muutenkin.

Lehdessä on kiinnostava taidesuuntauksia luotsaava juttu, jossa keskitytään impressionismiin. Tästä on näyttely Ateneumissa juuri nyt ”Väriä ja valoa – Impressionismin perintö”, joka jatkuu helmikuulle saakka. Nykyään, kun olen kirjoittanut kirjan Antropologia psykologian taustalla e-kirjana Ellibs.com (julkaisija Tmi Tyhjapaperi), impressionismi voisi itselleni tarkoittaa taiteilijan näkemystä vaikuttaa teoksillaan. Ekspressionismi taas tarkoittaisi taiteilijan tarkoitusta ilmaista asioita. Kumpi tapa taiteen suuntana olisi introvertimpaa ilmaisua? Molemmat tavat mielestäni ovat. Taiteilijan asia näissä taidesuunnissa on tuottaa näkyviin oma mielenmaisemansa. Kun taideteos on syntynyt, se alkaa elää omaa elämäänsä maailmassamme. Se kohtaa näyttelyitä, amanuensseja, myyntitilanteita, selityksiä, muistamista, muistoja, esillä oloa, varastossa makaamista, kotien seinillä riippumista. Nyt yleisöön nähden taulu on omistajiensa hallussa ja on taiteen toimialaosaamista annostella taiteen näkymistä yleisölle.

Lehden jutussa mainitaan muitakin taidesuuntauksia, joista voimme lukijoina varmaan odottaa juttuja myöhemmin. Näitä taidesuuntia ovat kubismi ja abstrakti taide, mainittuna jutussa on myös realismi, joka on ollut vanhemman taiteen ilmaisullinen näkemys. Ja tuotos. Realismi on ollut oman aikansa tärkeä haaste, koska se on edeltänyt kameroiden keksimistä ja ollut ainoa keino kuvanveiston lisäksi kuvata kulttuurista ilmapiiriä, näkymiä, maisemia ja todellisuutta maailmassa. Todellisuuden kuvaaminen on ollut varmasti syvällinen taiteilijan velvollisuutenaan pitämä työ.

Realismin jälkeen ja erityisesti edelleen nykyään taiteen avulla taiteilijat leikittelevät ja kuvaavat mielenmaisemiaan mystisesti tai leikillisesti muotoja ja värejä sommittelemalla. Näistä syntyy taiteen yleisölle maisemallisia peilejä, joihin voi yhä useammin nykyään julkisessa tilassa peilata omia mielensisältöjään ja saada ajatukset liikkeelle – ja myös mielikuvituksen. Taiteilijat palvelevat kulttuurityöntekijöinä suurta yleisöä ja tuottavat virkistystä arjen keskelle.

Kuva 1: Kuvan nimi on ”Saint Pauliat lomalla” Valokuva: Tarja Kaltiomaa

 

Nykyään taiteissa leikkii värit. Kun oli lukenut lehdestä jutun taiteesta ja katsonut lehden kuvia eri maalauksista, nostin katseeni omassa keittiössäni aiemmin luomaani sommitelmaan, jossa on kaksi ulkoa parvekkeelta nostettua Saint Pauliaa lepäämässä pitkä kukinnan jälkeen. Olin laittanut ne värikkäille alustoille, jotka olen löytänyt kierrätyskeskuksen ilmaisosastolta. Kuva kertoo väreillään valokuvana paljon. Tästä valokuvasta saisin mukavasti tehtyä maalauksen, sommitelman, jonka värit tuottavat mielikuvia ja lisäävät ajatuksen lentoa. Mielestäni valokuvaus ei ole työntänyt maalaustaidetta syrjään, vaan molemmat ilmaisukeinot ovat tulleet jäädäkseen.

Kuva 2: Kuvassa ”Taidevälineet” oppilaitoksen piirustus- ja maalausvälineitä. Valokuvat ja kooste: Tarja Kaltiomaa

 

Kirjoituksessani aiemmilta vuosilta, nimeltään Signifikantismi – taiteen yleisön näkökulma kerron värien perusmerkityksistä maailmassamme. Värit ovat alkaneet valloittaa ihmisten kulttuurinäkemyksiä länsitaiteessa oikeastaan vasta vähitellen maalaustaiteen myötä aluksi ja sitten enenemässä määrin muodissa ja sisustuksessa. Oikeanlaisen suuntiman ihmisenä löytää maailmassa, kun ymmärtää perusvärit oikein.

Kun raha on vallannut kummallisen, lähes fetissin aseman kaupallisuudessa, esineiden arvo mitataan usein rahassa. Toisena arvoa mittaavana asiana mainitaan tunnearvo. Esineet, taide, irralliset kauppatavarat elävät kuin omaa elämäänsä – omaa melko hidastempoista elämäänsä – tässä ihmisten maailmassa. Esineillä on käyttöarvoa ja koristearvoa – hinnat vaihtelee. Esineen ilmeneminen eri paikoissa voi yllättää. Ajallisessa aika-avaruusmaisemassa esineet johdattaa, määrittää, muistuttaa, kertoo. Länsimaisesta kulttuuriympäristöstä on tullut erityisen rikas esine- ja taidemaailman myötä. Nuori ihminen kasvaa kunkin aikakauden esinemaailman keskellä ja tottuu siihen. Vanhempana aikuisena esinemaailma alkaa avautua ehkä uudella tavalla, kun ihmisenä on tullut kypsyyttä ymmärtää paremmin itseään ja maailmaa.

6.11.2023 Tarja Kaltiomaa

 

Aiempi kirjoitukseni Vapaavuorossa: Antropologia: Uskonnottomuus ja sairastavuus | Uusi Suomi Vapaavuoro

 

 

TarjaKaltiomaa
Espoo

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi UUSI OSOITE http://www.tyhjapaperi.fi kristillisyydestä filosofisen näkemyksen ja kirjan Kristillinen filosofia perusteella. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, "monipuoluediggari", seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti. Jäsenyyksiä yhdistyksissä: Espoon Kirjailijat ry jäsen vuodesta 2013 (hallituksessa vuonna 2022), Soukan Kamerat ry hallituksen jäsen vuodesta 2014, yhdistyksen sihteeri, Luonnonfilosofian seura jäsen vuodesta 2013, Suomen Filosofinen yhdistys jäsen vuodesta 2013, kotiseutuyhdistys Kivenlahti-Stensvik ry kannatusjäsenyys. Olen kirjailija ja yhteiskunta-aktiivinen seniorikansalainen, eläkkeellä atk-uran jälkeen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu